Προειδοποίηση από την Τράπεζα της Αγγλίας για την αβεβαιότητα που προκλήθηκε λόγω Brexit




Ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνεϊ, προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα που προκαλείται λόγω του Brexit έχει ήδη αντίκτυπο στη βρετανική οικονομία.

Η παρέμβαση του Μαρκ Κάρνεϊ ακολούθησε την απόφαση της κεντρικής τράπεζας να διατηρήσει το βασικό επιτόκιο δανεισμού στο ιστορικό χαμηλό του 0,25%, αναθεωρώντας παράλληλα προς τα κάτω την πρόβλεψή της για το ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης.

Η Τράπεζα της Αγγλίας προβλέπει πλέον ότι η οικονομία θα τρέξει φέτος με ρυθμό ανάπτυξης 1,7% αντί πρόβλεψης 1,9% το Μάιο. Για το 2018 η αντίστοιχη εκτίμηση επίσης αναθεωρήθηκε προς τα κάτω, από 1,7% σε 1,6%.

Μετά από αυτές τις αρνητικές αναθεωρήσεις, η στερλίνα υποχώρησε σε χαμηλό εννέα μηνών στην ισοτιμία της με το ευρώ (υποχώρηση 0,76% στα 1,1063 ευρώ).

Το επιτόκιο παρέμεινε σταθερό για 12ο μήνα με ψήφους έξι έναντι δύο κατά τη συνεδρία του διοικητικό συμβούλιο της κεντρικής τράπεζας του Ηνωμένου Βασιλείου.

Μιλώντας λίγο μετά, ο κ. Κάρνεϊ είπε ότι οι επιχειρηματικές επενδύσεις είναι χαμηλότερες από το προσδοκώμενο επίπεδο, αποδίδοντας αυτή τη διαφορά στην ανησυχία λόγω Brexit.

«Είναι προφανές από τις συνομιλίες μας με επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα ότι οι αβεβαιότητες γύρω από την τελική σχέση (με την ΕΕ) επηρεάζουν τις αποφάσεις κάποιων επιχειρήσεων. (…) Το όριο ταχύτητας της οικονομίας, αν θέλετε, έχει ελαττωθεί» ανέφερε ενδεικτικά ο καναδικής καταγωγής τραπεζίτης.

Επισήμανε δε ότι ορισμένες εταιρείες διστάζουν να δώσουν μεγαλύτερες αυξήσεις στο προσωπικό τους διότι δεν ξέρουν το βαθμό πρόσβασής τους στην ενιαία αγορά στο μέλλον.

ΚΥΠΕ/Αθανάσιος Γκαβός – Βρετανία/Λονδίνο 03/08/2017 17:16

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: