“Πυρετός” στη Μεσόγειο: Στις 6 Σεπτεμβρίου η Exxon Mobil θα κάνει ανακοινώσεις για την κυπριακή ΑΟΖ




Υψηλόβαθμα στελέχη της Exxon Mobil θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στις 6 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, όπου θα αναφερθούν στο ερευνητικό πρόγραμμα της εταιρείας στην κυπριακή ΑΟΖ και συγκεκριμένα στο τεμάχιο 11.

Επίσης, μέσα εντός Σεπτεμβρίου η γαλλική Τotal αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα αποτελέσματα της ερευνητικής γεώτρησης στο κοίτασμα «Ονησίφορος» του τεμαχίου 11.

Σύμφωνα με το ΚΥΠΕ σε ό,τι αφορά το έργο του αγωγού EastMed, ο οποίος φιλοδοξεί να συνδέσει Ισραήλ, Κύπρο, Ελλάδα και Ιταλία, αυτό θα βρεθεί στο επίκεντρο τετραμερούς υπουργικής διάσκεψης στις 5 Δεκεμβρίου, στη Λευκωσία, κατά την οποία αναμένεται να υπογραφεί Μνημόνιο Συναντίληψης.

Εξάλλου, η ιταλική εταιρεία ΕΝΙ δεν έχει αποφασίσει ακόμη σε ποιο τεμάχιο (3, 6 ή 8) θα προχωρήσει για γεωτρήσεις.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας που θα ληφθεί υπόψη είναι τα αποτελέσματα των τρισδιάστατων ερευνών, οι οποίες διενεργούνταν μέχρι πρόσφατα.

30/08/2017 10:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Βικέτου
Λευκωσία, Cyprus

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ (ΠΕΤΡΟΣ ΘΕΟΧΑΡΙΔΗΣ):
Εντός της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουν ικανοποιητική εικόνα για τα ευρήματα της γεώτρησης στον «Ονισήφορος Δυτικό 1» στο τεμάχιο 11 της Κυπριακής ΑΟΖ, όμως τα επόμενα τρία 24ωρα, κρίνονται ως τα πιο κρίσιμα για την ίδια τη γεώτρηση.

Ήδη, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Φ», χθες ολοκληρώθηκαν οι εργασίες υποστήριξης της γεώτρησης μέχρι το βάθος των 3.800 μέτρων περίπου, ενώ έγιναν και οι προβλεπόμενες έρευνες με ηλεκτρογραφήματα και άλλες τεχνολογίες για τα γεωλογικά δεδομένα στο βάθος των 4.250 μέτρων, που σύμφωνα με τον σχεδιασμό πρέπει να βρίσκεται η επιφάνεια του κοιτάσματος. Πρόκειται για το τελευταίο στάδιο τσιμεντώματος των τοιχωμάτων της γεώτρησης, αφού στο τελικό στάδιο δεν προβλέπεται τέτοια διαδικασία.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι μέχρι τώρα ενδείξεις είναι θετικές και τα σεισμογραφικά δεδομένα και η ερμηνεία τους, που οδήγησε στην επιλογή του συγκεκριμένου στόχου, επιβεβαιώνονται. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της ΤΟΤΑL, αν τα δεδομένα ήταν αρνητικά σε αυτό το στάδιο, θα ξεκινούσε διαδικασία απεγκατάστασης και αποχώρησης του γεωτρύπανου.

Κάτι που δεν έγινε, αντίθετα στο γεωτρύπανο προχωρούν στο επόμενο στάδιο της γεώτρησης. Ωστόσο, οι ενισχυτικές θετικές ενδείξεις έχουν μόνο τεχνικό χαρακτήρα, αφού θα πρέπει να επιβεβαιωθούν με τα δεδομένα του κοιτάσματος, την έκταση, τη σύσταση και την ποσότητα του αερίου, τις πιέσεις κ.τ.λ.

Τώρα η προσοχή στρέφεται στην ίδια τη γεώτρηση, που προχωρά στο πιο κρίσιμο στάδιο, δηλαδή εντός γεωλογικής διαμόρφωσης ανάλογης με αυτήν του κοιτάσματος. Τα πρώτα επιβεβαιωμένα αποτελέσματα από τη γεώτρηση, προβλέπεται ότι θα φτάσουν στον υπουργό Ενέργειας και το Προεδρικό εντός της ερχόμενης εβδομάδας, ενώ ανακοινώσεις δεν προβλέπεται να γίνουν πριν επιβεβαιωθούν όλα τα δεδομένα αφού υπάρχουν τεχνολογικοί αλλά και οικονομικοί κανόνες –π.χ. χρηματιστήρια– για τέτοιες ανακοινώσεις.

Χαρακτηριστικό του κλίματος εμπιστευτικότητας, είναι και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη για την πορεία της γεώτρησης στον στόχο «Ονισήφορος Δυτικό 1». «Προχωρούμε κανονικά, είμαστε στα πλαίσια, στα χρονοδιαγράμματα που είχαμε θέσει. Αντιλαμβάνεστε πως το απόρρητο των δραστηριοτήτων δεν μας επιτρέπει να δώσουμε οποιαδήποτε άλλη λεπτομέρεια, ειδικά σε ό,τι αφορά το βάθος ή το πού βρισκόμαστε. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι όλα προχωρούν με βάση τον προγραμματισμό μας», περιορίστηκε να αναφέρει ο υπουργός.

Στο μεταξύ, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρακολουθεί την εξέλιξη και τα ευρήματα της γεώτρησης η ENI, όχι μόνο γιατί είναι εταίρος της TOTAL στο τεμάχιο «11» και έχει μερίδιο στη γεώτρηση, αλλά και επειδή θα πάρει πολύ σημαντικές περαιτέρω πληροφορίες για τις υπό προγραμματισμό γεωτρήσεις της. Όπως έγραψε ο «Φ», σύμφωνα με τον μέχρι τώρα προγραμματισμό προβλέπονται τρεις γεωτρήσεις στους στόχους «Ερατοσθένης» στο τεμάχιο 8 και ακολουθούν οι γεωτρήσεις στους στόχους «Σουπιά» στο 2 και «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6.

Σε μια άλλη σχετική εξέλιξη, ανάμεσα στις πολλές και διαδοχικές που θα έχουμε τους επόμενους μήνες, είναι και το γεγονός ότι την ερχόμενη Τετάρτη, θα ανοίξει δημόσια και τα πρώτα της χαρτιά σε σχέση με τον σχεδιασμό της για το τεμάχιο «10» η Exxon Mobil, σε σχετική παρουσίαση που θα κάνει στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: