Ο Γιούνκερ θα μιλήσει για την κατάσταση της ΕΕ στο Ευρωκοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο




Η ομιλία του Προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ για την κατάσταση της Ένωσης (State of the Union Address) αναμένεται να κυριαρχήσει στην πρώτη Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου μετά τις θερινές διακοπές στις 11-14 Σεπτεμβρίου, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Γιούνκερ θα απευθυνθεί στους Ευρωβουλευτές το πρωί της 13ης Σεπτεμβρίου, με βάση την προκαταρκτική ατζέντα όπως είναι αναρτημένη στην ιστοσελίδα του ΕΚ.

Στην ατζέντα της Ολομέλειας ξεχωρίζουν οι συζητήσεις για την προσχώρηση της ΕΕ στη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, η συζήτηση για τα ευρωπαϊκά ταμεία κοινωνικής επιχειρηματικότητας και η κατάσταση στα σωφρονιστικά συστήματα και τις συνθήκες κράτησης στις φυλακές.

Συζήτηση επίσης θα γίνει για τα μέτρα κατοχύρωσης της ασφάλειας εφοδιασμού με φυσικό αέριο.

Στην παρουσία της Υπάτης Εκπροσώπου της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας θα γίνει συζήτηση που ακόμη όμως δεν έχει προσδιοριστεί.

Το Συμβούλιο της ΕΕ θα παρουσιάσει τη θέση του όσον αφορά το σχέδιο γενικού προϋπολογισμού για το οικονομικό έτος 2018.

ΟΙ Ευρωβουλευτές θα κληθούν να ψηφίσουν για θέματα που αφορούν την Παράταση του ευρωπαϊκού στατιστικού προγράμματος έως το 2020, την καθιέρωση αδειών διαμονής ενιαίου τύπου για τους υπηκόους τρίτων χωρών και την πολυμερή συμφωνία για τη δημιουργία Κοινού Ευρωπαϊκού Εναέριου Χώρου (ΕΑΕC).

Για ψηφοφορία θα τεθούν επίσης το σχέδιο διορθωτικού προϋπολογισμού για τους δημοσιονομικούς πόρους της Πρωτοβουλίας για την Απασχόληση των Νέων και το σχέδιο που συνοδεύει την πρόταση κινητοποίησης του Ταμείου Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παροχή βοήθειας προς την Ιταλία.

Τα μέλη του ΕΚ αναμένεται να ψηφίσουν μεταξύ άλλων για κατάργηση παρωχημένων κανονισμών στους τομείς της εσωτερικής ναυσιπλοΐας και των οδικών εμπορευματικών μεταφορών, για τη Συμφωνία ΕΕ-Ισλανδίας για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων γεωργικών προϊόντων και τροφίμων, για τη Φαλαινοθηρία στη Νορβηγία.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 22/08/2017 10:27

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: