“Λάθος” χαρακτηρίζει τον βομβαρδισμό αμάχων στην Υεμένη η Σαουδική Αραβία




Ο υπό τη Σαουδική Αραβία συνασπισμός που επιχειρεί στην Υεμένη παραδέχθηκε, με ανακοίνωσή του, ότι έπληξε «από λάθος» αμάχους στη διάρκεια αεροπορικής επιδρομής την Παρασκευή, από την οποία σκοτώθηκαν 14 άνθρωποι, μεταξύ αυτών πέντε παιδιά, στην πρωτεύουσα Σανάα.

Έπειτα από έρευνα απεδείχθη ότι το πλήγμα οφείλεται σε ένα «τεχνικό λάθος» και το σπίτι που επλήγη «δεν ήταν ο άμεσος στόχος», αναφέρει ο συνασπισμός σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων SPA.

Ο συνασπισμός «λυπάται για τις παράπλευρες απώλειες μεταξύ των αμάχων που προκλήθηκαν από αυτό το αθέλητο λάθος και εκφράζει τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θυμάτων», δήλωσε ο εκπρόσωπός του συνταγματάρχης Τούρκι αλ Μάλκι.

Σύμφωνα με τον αλ Μάλικι, ο βομβαρδισμός είχε «νόμιμο στρατιωτικό στόχο», ένα κέντρο ελέγχου και διοίκησης των Χούτι, ενώ κατηγόρησε του αντάρτες ότι χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ανθρώπινες ασπίδες.

Η εν λόγω αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο κτήρια στην Φατζ Άταν, μια κατοικημένη συνοικία της νότιας Σανάα, που ελέγχεται από το 2014 από τους σιίτες αντάρτες Χούτι.

Ωστόσο ανώτερο στέλεχος της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ) που μετέβη στην περιοχή δήλωσε: «Από τα όσα είδαμε επί του πεδίου, δεν υπήρχε κανένας προφανής στρατιωτικός στόχος».

Οι άμαχοι πληρώνουν βαρύ φόρο στον πόλεμο στην Υεμένη μεταξύ των σιιτών ανταρτών Χούτι που είναι πιστοί στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ και στις δυνάμεις του νυν προέδρου Αμπντ Ράμπο Μάνσουρ Χάντι που υποστηρίζονται από τον αραβικό συνασπισμό.

Ο αραβικός συνασπισμός έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα ότι βάζει στο στόχαστρό του αμάχους.

Την Παρασκευή ο ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι 58 άμαχοι σκοτώθηκαν την εβδομάδα από τις 17 ως τις 24 Αυγούστου, κατηγορώντας τον συνασπισμό ότι ευθύνεται για τον θάνατο 42 εξ αυτών.

27/08/2017 07:43
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters- AFP
Ριάντ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: