Υπάρχουν Ελληνοκύπριοι που αποδέχονται …ετεροβαρή λύση αν και νομιμοποιεί την τουρκική κατοχή




Του Πέτρου Θ. Παντελίδη

Πολλοί Ελληνοκύπριοι έχουν πείσει τη συνείδησή τους, ότι πρέπει να αποδεχτούμε μια ετεροβαρή λύση, αποδεχόμενοι τους τουρκικούς όρους και τις απαιτήσεις της Τουρκίας.

Έχουν πείσει τον εαυτό τους και προσπαθούν να πείσουν όσους διαφωνούν, ότι μόνο με μια ετεροβαρή, υπέρ της Τουρκίας λύση, θα τερματίσουμε την κατοχή και τη διχοτόμηση. Διαφορετικά, χωρίς αυτήν την ετεροβαρή λύση, θα μας μείνει η διχοτόμηση, η παραμονή των 40.000 του στρατού κατοχής, η συνέχιση του εποικισμού, η απώλεια των περιουσιών μας στο κατεχόμενο μέρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και η συνέχιση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Αυτό είναι το βασικό επιχείρημα για την αποδοχή μιας ετεροβαρούς και απαράδεκτης για μας λύσης τουρκικών προδιαγραφών. Αλλά αυτοί που έχουν πείσει τη συνείδησή τους για την αποδοχή μιας οποιασδήποτε λύσης, έχουν και άλλα επιχειρήματα. Κανένας, λένε, από αυτούς που αποκαλούμε διεθνή παράγοντα, δεν πρόκειται να πιέσει την Τουρκία να συγκατανεύσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση, επειδή υπάρχουν μεγάλα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα που ευνοούν την Τουρκία. Οι Τούρκοι, λένε, έχουν ισχυρές συμμαχίες με τους Άγγλους, τους Αμερικάνους και το ΝΑΤΟ. Χωρίς όμως τις ενέργειες των Άγγλων, των Αμερικάνων και του ΝΑΤΟ δεν πρόκειται να υπάρξει ελπίδα για λύση. Για τούτο πρέπει κι εμείς να ταυτιστούμε με αυτά τα συμφέροντα και τις συμμαχίες, αποδεχόμενοι την ετεροβαρή λύση που θέλουν.

Η κατεχόμενη Κύπρος, λένε, είναι ήδη μια τουρκική επαρχία. Και η κατεχόμενη Κύπρος διαθέτει το 70% του πλούτου της Κύπρου, ο οποίος τώρα είναι χαμένος και ο μόνος τρόπος να αποτρέψουμε αυτή την κατάσταση είναι να αποδεχτούμε μια ετεροβαρή λύση. Η αναγκαιότητα για αποδοχή μιας ετεροβαρούς λύσης φαίνεται, λένε, και από το γεγονός ότι καμιά χώρα, ακόμα και οι χώρες μέλη της ΕΕ ποτέ δεν έχουν ονομάσει την Τουρκία εισβολέα, έτσι ποτέ δεν θα την πιέσουν να αποδεχτεί βιώσιμη λύση. Για τούτο αποτελεί αναγκαιότητα εμείς να αποδεχτούμε ετεροβαρή λύση.

Οι ηγέτες μας, λένε, έκαμαν πολλά λάθη, για να φτάσουμε σε αυτή την κατάσταση. Για τούτο πρέπει να αποδεχτούμε μιαν ετεροβαρή λύση, διαφορετικά θα χάσουμε οριστικά τη μισή μας πατρίδα και οι Τούρκοι θα συνεχίσουν να έχουν τα δικαιώματα επεμβάσεως και εγγυήσεως, που τους αναγνωρίζουν οι συμφωνίες Ζυρίχης Λονδίνου. Και τελευταίο επιχείρημα, είναι ότι μόνο με την ετεροβαρή λύση, λένε, θα πάρουμε κάποια εδάφη, κάποιοι πρόσφυγες θα επιστρέψουν και κάποιοι θα πάρουν τις περιουσίες τους. Χωρίς ετεροβαρή λύση θα τα χάσουμε όλα αυτά και θα μας μείνει και η διχοτόμηση.

Όλοι αυτοί που αποδέχονται την ετεροβαρή λύση και δηλώνουν, ότι την ευθύνη για τη μη λύση έχουν οι «πατριώτες απορριπτικοί», τι εννοούν με τον όρο ετεροβαρής λύση; Φυσικά εννοούν αποδοχή κάποιων εγγυήσεων της Τουρκίας, κάποιων δικαιωμάτων για επέμβαση όταν τους καλεί η τουρκοκυπριακή πολιτεία ή όταν κρίνουν ότι το επιβάλλουν τα συμφέροντα της Τουρκίας, παραμονή στρατευμάτων και φυσικά εκ περιτροπής προεδρία, ελάχιστη επιστροφή κατεχομένων εδαφών, αναγνώριση δικαιώματος εγκατάστασης στους Τούρκους πολίτες, δικαίωμα ιδιοκτησίας στους σφετεριστές κ.ά. για τα οποία κατηγορούν τον ΠτΔ ότι δεν τα έδωσε, λόγω εκλογών.

Δεν κατανοούν άραγε, ότι με αυτή τη λύση η διχοτόμηση γίνεται νόμιμη και μόνιμη και η κατεχόμενη περιοχή εκτουρκίζεται νόμιμα; Και το χειρότερο ότι οι Τούρκοι αποκτούν το δικαίωμα να ελέγχουν όλες τις αποφάσεις της ομόσπονδης πολιτείας με το δικαίωμα ΒΕΤΟ; Δεν κατανοούν ότι τώρα έχουμε μια παράνομη διχοτόμηση στην οποία η ΚΔ ελέγχει το ελεύθερο τμήμα της Κύπρου;

Όμως αυτή η ετεροβαρής λύση θα τεθεί σε δημοψήφισμα. Εμείς θα πούμε ΟΧΙ. Με την ετεροβαρή λύση, η ΚΔ δεν θα υπάρχει και οι Τούρκοι θα έχουν πλήρη κυριαρχία στο δικό τους κράτος και θα ελέγχουν όλη την Κύπρο με τα δικαιώματα που θα τους δίνει η ετεροβαρής λύση. Δηλαδή «εμείς ποδά, τζιαι οι Τούρκοι τζιαι ποτζιεί τζιαι ποδά». Αν όμως η πλειοψηφία τους λαού έχει πεισθεί για την ετεροβαρή λύση και ψηφίσει ΝΑΙ, εμείς θα αποδεχτούμε το αποτέλεσμα. Θα σκύψουμε το κεφάλι, έτοιμοι να φορέσουμε το φέσι, που θα επιβάλει η πλειοψηφία των δυο κομμάτων.

ΓΙΑ ΓΝΩΜΕΣ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΑ ΣΤΙΣ APOPSEIS.COM

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: