Η βοήθεια της Κύπρου προς την Κω θα είναι σημαντική και ουσιαστική, δήλωσε ο πρέσβης της Κύπρου




Οι Κώοι υποδέχτηκαν με μεγάλη συγκίνηση την είδηση της οικονομικής βοήθειας από την Κυπριακή Δημοκρατία προς την σεισμόπληκτη Κω. Στα πλαίσια αυτής της πρόθεσης, ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος μίλησε αποκλειστικά στο Ράδιο Πρώτο και την δημοσιογράφο Σάντυ Λαδικού το πρωί της Παρασκευής.

Ο πρέσβης έκανε λόγο για ένωση του κυπριακού Ελληνισμού με εκείνο του ελλαδικού όχι μόνο στα θετικά , αλλά και στα δύσκολα που προκύπτουν. Ευχήθηκε στην αρχή της συνέντευξης να είναι οι Κώοι καλύτερα και τόνισε ότι οι Κύπριοι θα συμβάλλουν έστω κατά το ελάχιστο, προς την αποκατάσταση το συντομότερο δυνατόν των ζημιών που προέκυψαν από τον σεισμό.

Μετά από επισήμανση της δημοσιογράφου για ανάλογη και έμπρακτη βοήθεια της Κύπρου στους κατοίκους της Ηλείας μετά των φονικών πυρκαγιών του 2007, ο κύριος Κενεβέζος επιβεβαίωσε ότι όντως υπήρξε βοήθεια και ζήτησε να μην ερμηνευτεί η τωρινή πρόθεση ως κάτι σημαντικό υπό την έννοια της έκπληξης, αλλά ως κάτι αυτονόητο ότι η Κύπρος θα συνδράμει στα πλαίσια των δυνατοτήτων της. «Εξάλλου Ελλάδα και Κύπρος πορευόμαστε στις ίδιες αρχές και αξίες όπου υπηρετούμε τον άνθρωπο και όχι τα συμφέροντα» τόνισε ο Πρέσβης.

Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο κύριος Κενεβέζος ζήτησε κατά την διάρκεια της συνέντευξης να ενημερωθεί για την κατάσταση στην Κω μερικές ημέρες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου. Σημείωσε ότι η εικόνα που λαμβάνει είναι αισιόδοξη αν και δύσκολη και ότι ο ελληνισμός έχει μάθει στα δύσκολα, με τους ξένους να παρακολουθούν έκπληκτοι την αντοχή και ανάκαμψη των Ελλήνων. Τόνισε μάλιστα ότι οι ομορφιές της Ελλάδας νικούν κάθε φόβο και για αυτό το λόγο οι ξένοι τουρίστες δεν επηρεάστηκαν από τον σεισμό και ήρθαν στην Κω για διακοπές.

Σύμφωνα με τον πρέσβη τις επόμενες ημέρες η πρωτοβουλία θα πάρει έμπρακτο χαρακτήρα καθώς θα ανακοινωθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το ακριβές ποσό της βοήθειας προς την Κω. Μάλιστα θα υπάρξει και επίσκεψη στο νησί με τον κύριος Κενεβέζο να αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να είναι επίσκεψη υψηλόβαθμων στελεχών. Εξάλλου, όπως ενημέρωσε τους ακροατές του Ράδιο Πρώτο ο πρέσβης, ο ίδιος ο πρόεδρος της Κύπρου κ. Νίκος Αναστασιάδης από την πρώτη στιγμή ενημερώθηκε για την κατάσταση της Κω και μάλιστα υπήρξε συνεχόμενη επικοινωνία για αυτό το θέμα.

Η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί χωρίς φασαρία και φανφάρες να ανακοινώσει την βοήθεια προς την Κω και για αυτό το λόγο επέλεξε να ενημερώσει περίπου 2 εβδομάδες μετά το χτύπημα του εγκέλαδου. Άλλωστε όπως δήλωσε ο πρέσβης, δεν είναι εποχές για εκμετάλλευση συγκυριών αλλά για αξιοποίηση των δυνατοτήτων και αλλαγή του ρου συμπεριφοράς.

Στην συνέχεια ακολούθησε συζήτηση για τα θέματα της Κύπρου και το πώς οι Κύπριοι διαχειρίζονται τις δυσκολίες και καθημερινές απειλές. Σε ότι αφορά τον τρόπο της χρηματοδότησης εάν δηλαδή θα γίνει μέσω του δημοσίου ή η Κύπρος θα αναλάβει απευθείας να αποκαταστήσει μέρος των καταστροφών, ο κύριος Κενεβέζος δήλωσε ότι γνωρίζει τον χαρακτήρα που θα πάρει η βοήθεια αλλά δεν είναι σε θέση ο ίδιος να προβεί σε ανακοινώσεις έως ότου ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες καθώς την δεδομένη χρονική στιγμή δεν έχει την έγκριση για περαιτέρω ανακοινώσεις.

«Η βοήθεια είναι βέβαιη και το ποσό δεν θα είναι ασήμαντο. Μιλάμε για αξιοπρεπές βοήθεια», δήλωσε ξεκάθαρα μιλώντας στο Ράδιο Πρώτο ο Πρέσβης της Κύπρου στην Αθήνα. Παρά το γεγονός ότι η μεγαλόνησος αντιμετωπίζει μία σειρά από ουσιαστικά προβλήματα, «πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτά και να μην ακυρώνουμε τις υποχρεώσεις μας έναντι των συνανθρώπων μας που χρειάζονται την συνδρομή μας ανά περίσταση όπως στην προκειμένη περίπτωση».

Κλείνοντας , ο κ. Κυριάκος Κενεβέζος είπε ότι σημειώνει ότι αν και το Ράδιο Πρώτο είναι τοπικός σταθμός, όλες οι ερωτήσεις και αναφορές είχαν στοχευμένο χαρακτήρα, κάτι που δείχνει ότι το μέσο παρακολουθεί και γνωρίζει τα ζητήματα της Κύπρου.

Μάλιστα ο κύριος Πρέσβης χάρηκε για το γεγονός ότι πέρυσι ο ελληνοκύπριος δημοσιογράφος Μιχάλης Ιγνατίου σε συνεργασία με το Ράδιο Πρώτο παρουσίασε τα βιβλία του στο νησί και ανέλυσε στην τοπική κοινωνία το πώς η Κύπρος διαχειρίζεται μεγάλα θέματα που πρκύπτουν διαχρονικά με τόλμη και αποφασιστικότητα.

Για την KosVoice.gr, Σάντυ Λαδικού – Ράδιο Πρώτο

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: