Η νοοτροπία του παγκόσμιου χωροφύλακα προς διαφύλαξη συμφερόντων των ΗΠΑ οδηγεί στην υποκρισία




Του Νίκου Κατσουρίδη

Προεκλογικά δήλωνε ότι δεν υπάρχει κανένα λόγος για να παραμείνει στρατιωτική δύναμη της Αμερικής στο Αφγανιστάν. Και ότι αυτός θα την απέσυρε αμέσως μετά την εκλογή του. Τώρα λέει πως μια φωτογραφία γυναικών που φοράνε μίνι, στην προ Ταλιμπάν εποχή, τον έκανε να αλλάξει γνώμη…

Έτσι όχι μόνο θα αφήσει εκεί τους Αμερικανούς στρατιώτες, αλλά θα στείλει και άλλες 4,5 χιλιάδες. Αυτά είχε πει ο Πρόεδρος Τράμπ πριν τις πρόσφατες εκλογές. Τώρα λέει άλλα. Λέει τα αντίθετα και όπως πολύ πετυχημένα επισημαίνει στη στήλη της η Στάλω Παπαναστασίου… «Ώστε, για να φορέσουν ξανά μίνι οι γυναίκες στο Αφγανιστάν, είπε-ξείπε. Πόση αγάπη για την ελευθερία των γυναικών ο Πρόεδρος των ΗΠΑ!» Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος που θα συνεχιστεί η παρουσία των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν. Αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχίσουν να πεθαίνουν Αμερικανοί στην αφιλόξενη χώρα. Μάλιστα, Αμερικανοί κατά κανόνα των φτωχών και μικρομεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Το δικαίωμα των Αφγανών γυναικών να φοράνε μίνι είναι η αιτία παραμονής και αύξησης των Αμερικανών στρατιωτών στη χώρα και όχι τα τεράστια αποθέματα ουρανίου και άλλων μεταλλευμάτων. Ούτε η στρατηγική θέση της χώρας. Προς Θεού! Ακριβώς, είναι μόνο και μόνο χάριν των ελευθεριών των πολιτών της Βενεζουέλας που απειλεί τη χώρα με εισβολή και όχι τα αποθέματα πετρελαίου που διαθέτει, ενώ στην περίπτωση της Τουρκίας δεν συγκινείται από τη δικτατορική διακυβέρνηση Ερντογάν, όπου κανένας δεν γνωρίζει πόσες ακριβώς δεκάδες χιλιάδες βρίσκονται στις φυλακές και βασικά αγνοείται η τύχη τους, και οι συλλήψεις συνεχίζονται. Ίσως τώρα που ο Ερντογάν έχει απαγορεύσει να φοράνε οι Τούρκοι συγκεκριμένο φανελάκι να συγκινηθεί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ. Γιατί δηλαδή μόνο για τις μίνι φούστες;

Μετεκλογικά έχει πρόβλημα και με το Πακιστάν, όπου ξαφνικά ανακάλυψε ότι έχουν βάσεις οι Ταλιμπάν. Ούτε εκεί έχει αντιληφθεί τόσα χρόνια τι είδους καθεστώς επικρατεί. Τώρα που αποφάσισε να επαναδραστηριοποιηθεί στο Αφγανιστάν, τώρα θα θυμηθεί και άλλα προβλήματα στο Πακιστάν.

Και ενώ στο Πακιστάν εντόπισε ότι έχουν βάσεις και καταφύγια οι Ταλιμπάν, ακόμα να αντιληφθεί ότι κύριοι χρηματοδότες της διεθνούς τρομοκρατίας είναι οι στενοί σύμμαχοί του, οι χώρες του Αραβικού Κόλπου. Η Σαουδική Αραβία και λοιποί συγγενείς. Είναι γι’ αυτόν τον λόγο που τους επιτρέπει τη γενοκτονία στην Υεμένη. Είναι γιατί στη Σαουδική Αραβία ανθεί η δημοκρατία.

Ακριβώς αυτήν την ίδια ευαισθησία επιδεικνύει και για την κυπριακή ΑΟΖ. Δικαίωμα μας, λέει, να την εκμεταλλευτούμε. Σωστό. Είναι θέμα αρχής. Όχι να νομίσει οποιοσδήποτε ότι έχει σχέση με την παρουσία αμερικανικών κολοσσών στην κυπριακή ΑΟΖ. Άλλο θέμα βέβαια αν εξαιτίας της ίδιας δημοκρατικής ευαισθησίας (νοιάζονται και για τα δικαιώματα της… Τουρκίας στην ΑΟΖ μας) η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων μας συναρτάται από άλλα πολλά και καθυστερεί… λίγο.

Φυσικά ουδείς άκουσε να διατυπώνουν ευθαρσώς και να επαναλαμβάνουν τακτικά αναγνώριση του ίδιου δικαιώματος στη γείτονα Ελλάδα, που είναι και μέλος του ΝΑΤΟ. Ίσως για να μην ενοχληθεί η δημοκρατική Τουρκία. Ίσως γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν είναι και πολύ δημοκρατική. Όπως είναι π.χ. οι κυβερνήσεις των Βαλτικών Χωρών που εν ονόματι της δημοκρατίας έχουν πετσοκόψει τα δημοκρατικά και ανθρώπινα δικαιώματα των Ρώσων ή ρωσόφωνων κατοίκων τους που φθάνουν το 40% – 50% του πληθυσμού τους. Βέβαια εκεί επιτρέπεται το μίνι! Μάλιστα η δημοκρατία είναι τόσο προχωρημένη που παλινορθώνονται και οι ναζιστές!

Θα σταματήσω ως εδώ αυτήν τη γεωγραφική περιπλάνηση όχι γιατί δεν υπάρχουν άλλα παραδείγματα, αλλά γιατί ούτε χώρος υπάρχει ούτε ανάγκη. Στόχος μου, να καταδείξω ότι η νοοτροπία του παγκόσμιου χωροφύλακα προς διαφύλαξη και ανάπτυξη των συμφερόντων των αμερικανικών κολοσσών ανά τον κόσμο οδηγεί σ’ αυτήν την υποκρισία. Οδηγεί στην εντεινόμενη στρατικοποίηση της οικονομίας των ΗΠΑ, οδηγεί στην αυξανόμενη στρατιωτική, και όχι μόνο, παρουσία τους ανά τον κόσμο, οδηγεί στην αρνητική στάση τους στο θέμα «περιβάλλον», οδηγεί τον πλανήτη στο χείλος της καταστροφής.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: