Η μάχη της “Σημαίας” μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ: Κόντρα για αριστεία και σημαιοφόρους μαθητές




Σε πεδίο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης μετατράπηκε και πάλι ο χώρος της Παιδείας. Αιτία αυτή τη φορά είναι η απόφαση της κυβέρνησης να αλλάξει τον τρόπο επιλογής των σημαιοφόρων στα Δημοτικά σχολεία, οι οποίοι πλέον θα επιλέγονται με κλήρωση…

Ο νόμος πέρασε, κυριολεκτικά, νύκτα από τη Βουλή, κατά την συζήτηση για τον νέο νόμο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση, γεγονός που επίσης προκάλεσε την αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Η κλήρωση ως τρόπος επιλογής του σημαιοφόρου, αντί της επιλογής του μαθητή με την υψηλότερη βαθμολογία, που ίσχυε έως σήμερα, εκλαμβάνεται από την αντιπολίτευση και όσους αντιδρούν, ως μια ακόμα ιδεοληπτική κίνηση της κυβέρνησης προς την κατεύθυνση της κατάργησης της αριστείας.

«Η κλήρωση διενεργείται παρουσία του συνόλου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης με ευθύνη του διευθυντή της σχολικής μονάδας ή του νόμιμου αναπληρωτή του και συντάσσεται σχετικό πρακτικό Συλλόγου Διδασκόντων», αναφέρει η σχετική απόφαση.

Έντονη υπήρξε η αντίδραση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος στον λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: «Σημαιοφόροι με κλήρωση: Έτσι αντιλαμβάνεται ο ΣΥΡΙΖΑ την επιβράβευση της προσπάθειας. Εξίσωση προς τα κάτω, παντού»

Η τομεάρχης της ΝΔ Νίκη Κεραμέως δήλωσε ότι «για άλλη μια φορά, αποθεώνεται η λογική της ήσσονος προσπάθειας».

Ανάλογες τοποθετήσεις έγιναν και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου χαρακτήρισε, πάντως, «αναχρονισμό» την επιλογή των σημαιοφόρων ανάμεσα στους καλύτερους μαθητές και κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «δεν είναι σε θέση να σκεφτεί τρόπους που να τιμούν ουσιαστικά και τη σημαία αλλά και το σύνολο των μαθητών, μαθητριών και εκπαιδευτικών των δημοτικών σχολείων».

Για να δικαιολογήσει την επιλογή του, το υπουργείο εξέδωσε και δεύτερη ανακοίνωση, με την οποία επιτίθεται και κατά γονέων υποστηρίζοντας ότι υπάρχει «μικρός αλλά υπαρκτός» αριθμός γονέων που «διαγκωνίζονται μεταξύ τους και πιέζουν τους εκπαιδευτικούς να δώσουν βαθμούς για να γίνει το παιδί τους σημαιοφόρος» ενώ κατηγορεί τη ΝΔ ότι ευθυγραμμίζεται με την Χρυσή Αυγή.

Απαντώντας στα περί υποβάθμισης της αριστείας υποστηρίζει ότι «οι επιδόσεις των μαθητών βαθμολογούνται, η αριστεία έχει πολλούς τρόπους να καταγραφεί».

Ανταπαντώντας η ΝΔ χαρακτηρίζει τον κ. Γαβρόγλου «γραφικό εκφραστή μιας ακραίας μειοψηφικής έκφρασης» και τον κατηγορεί ότι δεν αντιλαμβάνεται πως η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού καταδικάζει την απόφαση του.

«Η απόφαση για την κλήρωση στα Σχολεία για τους Σημαιοφόρους αποδεικνύει το κόμπλεξ του Σύριζα με τους ικανούς και την γελοιότητα Καμμένου», έγραψε στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Άδωνις Γεωργιάδης.

Την ίδια ώρα οξεία κριτική στη ΝΔ ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή την ανακοίνωση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σχετικά με την απόφαση, οι σημαιοφόροι και οι συμπαραστάτες στα δημοτικά σχολεία, να αναδεικνύονται με κλήρωση και όχι βάσει της βαθμολογίας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί τη ΝΔ ότι «είναι δέσμια ακραία συντηρητικών και αναχρονιστικών αντιλήψεων που καμία σχέση δεν έχουν με την αναβάθμιση της λειτουργίας των δημόσιων σχολείων και της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Μετά από 20 χρόνια εκδίδεται ένα νέο ΠΔ για τα δημοτικά σχολεία, που αναβαθμίζει την καθημερινότητά τους και την κάνει συμβατή με τις αλλαγές που στο μεταξύ έχουν συντελεστεί» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Η ευρύτερη συζήτηση για τον εορτασμό των εθνικών επετείων στα σχολεία δεν πρέπει να ευτελίζεται με άναρθρες κραυγές, αλλά να διεξάγεται με επιχειρήματα που αρμόζουν σε μία σύγχρονη και δημοκρατική κοινωνία».

mignatiou.com
με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: