Η επίβλεψη και η εφαρμογή των νόμων και τα αίτια που σχετίζονται με την πολιτική (και όχι μόνο) διαφθορά




Του Πανίκου Παναγιώτου

Ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μπιλ ντε Μπλάζιο πρότεινε την περαιτέρω αύξηση της τιμής του πακέτου τσιγάρων από 10 δολάρια και πέντε σεντς σε 13 δολάρια. Όπως είπε, «με αυτό το μέτρο θα πειστούν ή θα εξαναγκαστούν τουλάχιστον 160.000 από τους 900.000 κατοίκους που καπνίζουν να σταματήσουν τη βλαβερή αυτή συνήθεια μέχρι το 2020».

Ο προκάτοχός του Μάικλ Μπλούμπεργκ πρωτοστάτησε ενάντια στο κάπνισμα και έβαλε τις βάσεις για να παρθούν αντικαπνιστικά μέτρα σε όλη τη χώρα.

Πριν τη νέα εξαγγελία τού νυν δημάρχου, επιστημονική έρευνα έδειξε ότι περίπου 12.000 κάτοικοι της Νέας Υόρκης πεθαίνουν κάθε χρόνο από ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα. Ο αριθμός θα ήταν πολύ μεγαλύτερος αν δεν λαμβάνονταν όλα αυτά τα μέτρα τα τελευταία χρόνια. Η Επίτροπος Υγείας της πόλης δρ Μαίρη Μπάσετ δήλωσε ότι «θέλουμε να κάνουμε πιο εύκολη τη διακοπή του τσιγάρου και πιο δύσκολο να μπορεί κάποιος να καπνίζει».

Όταν ο κ. Μπλούμπεργκ είχε γίνει δήμαρχος το 2002, το 21,5% των ενηλίκων της Νέας Υόρκης ήταν καπνιστές. Μετά από την απαγόρευση του καπνίσματος σε εστιατόρια, μπαρ και σε όλους τους δημόσιους χώρους, το ποσοστό έπεσε στο 14% το 2012. Από τότε, παρουσιάζονται αυξομειώσεις και το ποσοστό κυμαίνεται γύρω στο 10%.

Αφορμή για τη σημερινή αναφορά στο κάπνισμα και στα όσα διαδραματίζονται στις ΗΠΑ αποτέλεσε κείμενο διαμαρτυρίας μιας ομάδας συμπατριωτών μας στα κοινωνικά δίκτυα ότι στην Κύπρο (όπως και την Ελλάδα) «ο νόμος για το κάπνισμα ισχύει μόνο στα χαρτιά».

Όταν ένα κράτος δεν μπορεί να επιβλέψει και να εφαρμόσει τους νόμους του, τότε υπάρχουν βαθύτερα αίτια που σχετίζονται με πολιτική διαφθορά και αντικοινωνική συμπεριφορά. Αυτό συμβαίνει και με τα τροχαία ατυχήματα, επειδή παρά τα τόσα θανατηφόρα, εκατοντάδες –αν όχι χιλιάδες– οδηγοί όχι μόνο δεν τηρούν τους κανονισμούς, αλλά νομίζουν ότι έχουν την «απόλυτη εξουσία» μέσα στους δρόμους, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές άλλων ανθρώπων.

Ιδού λοιπόν θέματα τα οποία θα μπορούσαν να αποτελέσουν πρόκληση ώστε να υπάρξουν ξεκάθαρες θέσεις και δεσμεύσεις έναντι των πολιτών από τους υποψηφίους για την Προεδρία της Κύπρου!

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: