Η δημοσιογραφία στη Βόρεια Κορέα, μέσα από τα μάτια ενός Νοτιοκορεάτη δημοσιογράφου




Δημοσιογραφία στη Βόρεια Κορέα είναι οι πληροφορίες που διαδίδονται από στόμα σε στόμα, δήλωσε στη Deutsche Welle ο αρχισυντάκτης της διαδικτυακής εφημερίδας της Νοτίου Κορέας “Daily MK Lee Sang Yong”, όπως μεταδίδει η εφημερίδα New Europe, σημειώνοντας πως τα κρατικά μέσα ενημέρωσης ακολουθούν αυστηρά την προπαγάνδα που γίνεται, ενώ οι Βορειοκορεάτες είναι πολύ δεκτικοί σε ό,τι αφορά τις ειδήσεις που μεταδίδονται προφορικά.

O Lee είπε πως συνήθως προσλαμβάνουν άτομα μέσω ενός αριθμού δραστηριοτήτων στην Κίνα. “Όταν οι Βορειοκορεάτες επισκέπτονται τη χώρα, ξαφνικά ανακαλύπτουν ότι η πραγματικότητα εκεί είναι πολύ διαφορετική από αυτά που τους έχουν λεχθεί από τα επίσημα Βορειοκορεατικά κανάλια. Προφανώς αυτό θυμώνει τους ανθρώπους και αρχίζουν να αντιλαμβάνονται την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αμφισβητούν το σύστημα στη χώρα τους”, ανέφερε.

Ερωτηθείς πώς διαχέονται οι πραγματικές ειδήσεις στη Βόρεια Κορέα, ο κ. Lee είπε πως οι διανοούμενοι μαθαίνουν πρώτοι τις ειδήσεις – μερικές φορές ακούγοντας το ραδιόφωνο στη χώρα, μερικές φορές μιλώντας με τους επίσημους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό. Αυτοί οι διανοούμενοι, πρόσθεσε, δημιουργούν ένα περιβάλλον μέσα στο οποίο ρέουν οι ειδήσεις και τελικά ένα κομμάτι τους διαρρέει στο κοινό, ανέφερε.

Ερωτηθείς για την κατάσταση σε ό,τι αφορά στο μηχανισμό προπαγάνδας στη Βόρειο Κορέα σήμερα, είπε πως στόχος είναι αυτή να δείχνει όσο το δυνατόν πιο πραγματική.

“Παλαιότερα τα μέσα συνήθιζαν να αποκρύπτουν την προέλευση των ειδήσεων που παρουσιάζονται, αλλά τώρα προσπαθούν να τεκμηριώνουν όλη την πληροφόρηση. Τα μέσα έχουν επίσης αρχίσει να χρησιμοποιούν πολλές πληροφορίες έξωθεν ώστε ο κόσμος να έχει την εντύπωση πως έχουν πρόσβαση σε αυτές. Ορισμένες διαδηλώσεις που έγιναν στη Νότια Κορέα αποτυπώθηκαν με ένα σχετικά αληθοφανή τρόπο από τα κανάλια της Βορείου Κορέας”, επεσήμανε.

Εξέφρασε την εκτίμηση πως η γενιά όσων γεννήθηκαν μετά την περίοδο της μαζικής λιμοκτονίας στη χώρα δεν πιστεύει άμεσα στην κρατική προπαγάνδα και συχνά δεν έχει αισθήματα για το καθεστώς.

“Κάνουν τις δουλειές τους μέσω των αγορών, τείνουν να είναι ατομικιστές, και έχουν δεξιότητες στην τεχνολογία της πληροφορικής, που ανοίγουν το δρόμο προς την ελευθερία”, ανέφερε.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 10/08/2017 17:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: