Δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί πυρκαγιά ή έκρηξη σε εργοστάσιο χημικών στο Τέξας

FILE PHOTO. US and Texas flags fly in the aftermath of Hurricane Harvey. EPA/DARREN ABATE
Τα χημικά που είναι αποθηκευμένα στο εργοστάσιό της Arkema στο Κρόσμπι του Τέξας θα πάρουν φωτιά ή θα εκραγούν τις επόμενες ημέρες καθώς, εξαιτίας των πλημμύρων που έχει προκαλέσει η τροπική καταιγίδα Χάρβεϊ, έχει κοπεί η ηλεκτροδότηση και δεν ψύχονται, ανακοίνωσε η εταιρεία.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχει 1,80 μέτρο νερό μέσα στο εργοστάσιο. Έχουμε χάσει την έκτακτη ηλεκτροδότηση και δύο πηγές επιπλέον ηλεκτροδότησης. Κατά συνέπεια δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα μέσα για την ψύξη των υλικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, τα οποία τώρα μπορεί να εκραγούν και να προκαλέσουν σοβαρή πυρκαγιά», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της αμερικανικής θυγατρικής εταιρείας του ομίλου Arkema Ρίτσαρντ Ρόου.

Σύμφωνα με τον Ρόου, αυτό σημαίνει ότι τα χημικά θα πάρουν φωτιά και θα εκραγούν, κάτι που η εταιρεία αναμένει ότι θα συμβεί τις επόμενες έξι ημέρες, καθώς αυξάνεται η θερμοκρασία στο εργοστάσιο.

Ο Ρόου τόνισε ότι δεν υπάρχει τρόπος να αποφευχθεί κάτι τέτοιο εξαιτίας του όγκου νερού που έχει πλημμυρίσει το εργοστάσιο. «Η φωτιά θα μοιάζει μάλλον με μια μεγάλη φωτιά από βενζίνη», εξήγησε ενώ πρόσθεσε ότι ο μαύρος καπνός που θα εκλυθεί θα προκαλέσει ερεθισμό στα μάτια, το δέρμα και τους πνεύμονες.

Επίσης υπάρχει «μικρή πιθανότητα» το υπεροξείδιο απλώς να χυθεί στα νερά που έχουν πλημμυρίσει το εργοστάσιο χωρίς να προκληθεί έκρηξη. Σε αυτή την περίπτωση είτε θα διαλυθεί στο νερό είτε θα εξατμιστεί, σύμφωνα με τον Ρόου, ο οποίος πάντως επανέλαβε ότι το πιο πιθανό σενάριο είναι η πυρκαγιά.

Η εταιρεία απομάκρυνε τους εναπομείναντες εργαζόμενους την Τρίτη, ενώ η κομητεία Χάρις ζήτησε την απομάκρυνση των κατοίκων σε μια ακτίνα 2,4 χιλιομέτρων γύρω από το εργοστάσιο που παράγει οργανικά υπεροξείδια.

Παρά τους κινδύνους η Arkema είχε αποφασίσει να μην μετακινήσει τα χημικά πριν την άφιξη του Χάρβεϊ, αλλά αντίθετα επέλεξε να προετοιμαστεί για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

Ο Ρόου δεν θέλησε να αποκαλύψει τον όγκο των χημικών που βρίσκονται στο εργοστάσιο, ούτε να προβλέψει το εύρος των ζημιών που ενδέχεται να υποστεί από μια πυρκαγιά. Ωστόσο τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν θα προκαλούσε «μακροπρόθεσμα πρόβλημα ούτε θα είχε επιπτώσεις».

ΑΛΛΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΑΜΕΡΙΚΗ ΕΔΩ

31/08/2017 08:17
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Χιούστον

Εγγραφή στο δωρεάν newsletter του HellasJournal

* indicates required


%d bloggers like this: