Αποδείξαμε την καλή μας βούληση για λύση, λέει ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου




Η ε/κ πλευρά απέδειξε στην πράξη ότι έχει όλη την καλή βούληση και την πρόθεση να εργαστεί για μια βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτης Φωτίου.

Φτάνει, συνέχισε, η Τουρκία να πάρει τις αποφάσεις που επιβάλλονται εγκαταλείποντας τις αδιάλλακτες και αρνητικές αξιώσεις που προέβαλε και στη Διάσκεψη για την Κύπρο, στο Κραν Μοντανά οδηγώντας τη διαδικασία σε ναυάγιο.

Μιλώντας το πρωί στο μνημόσυνο των πεσόντων της Ψημολόφου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Καθολικής, ο κ. Φωτίου είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι έτοιμος να επανέλθει ακόμη και αύριο στο τραπέζι των συνομιλιών για να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, εάν και εφόσον η Τουρκία είναι έτοιμη να υλοποιήσει τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στα θέματα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των όποιων παρεμβατικών δικαιωμάτων αξιώνει η κατοχική δύναμη μαζί με την εσαεί παραμονή στρατευμάτων της».

Συμπλήρωσε ότι τα ζητήματα αυτά και η αντιμετώπιση τους στο πλαίσιο των παραμέτρων που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού, αποτελούν πλέον «ακρογωνιαίο λίθο της επίτευξης μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού», η οποία θα είναι μεν αποτέλεσμα συμβιβασμού, αλλά με βασικό προαπαιτούμενο η χώρα μας να είναι πραγματικά ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χωρίς να ελέγχεται με οποιονδήποτε τρόπο από την Τουρκία.

«Η λύση που επιδιώκουμε θα πρέπει απαραίτητα να υπηρετεί τα συμφέροντα των Κυπρίων και όχι της όποιας τρίτης χώρας» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, συμπλήρωσε, θα συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για την επανένωση της πατρίδας μας σύμφωνα με τις πρόνοιες των συμφωνιών κορυφής και τα ψηφίσματα και τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών.

«Θέλουμε τη χώρα μας επανενωμένη, αλλά όχι παραδομένη στην Τουρκία, όπως με μεγάλη σαφήνεια τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, καλώντας παράλληλα τις πολιτικές δυνάμεις σε μια ειλικρινή συνεργασία, πέραν και μακριά από τις όποιες σκοπιμότητες, προς αντιμετώπιση της τουρκικής αδιαλλαξίας» είπε.

Ανέφερε τέλος ότι μόνο με την ενότητα των δυνάμεων και την απαλλαγή από τα σύνδρομα της εσωστρέφειας και τις αντιπαράθεσης μπορέσουμε να πετύχουμε την κάμψη της τουρκικής αδιαλλαξίας.

Το πρωί η Κοινότητα Ψημολόφου μνημόνευσε δύο παλληκάρια της, που έπεσαν σε ώρα καθήκοντος και υπηρεσίας, τον Γρηγόρη Λουβιά που έπεσε μαχόμενος στις 8 Αυγούστου 1964, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στο 216 τάγμα πεζικού και τον Κυριάκο Θεοφάνους, ο οποίος σκοτώθηκε σε τροχαίο δυστύχημα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας, στις 9 Ιουλίου 1968.

Εξάλλου, τέσσερα άτομα από την Κοινότητα Ψημολόφου περιλαμβάνονται στον κατάλογο των αγνοουμένων της τουρκικής εισβολής. Πρόκειται για τα αδέλφια Ευγένιος και Χρίστος Χρυσοστόμου, ο Νίκος Χρυσάνθου και ο Στέλιος Γεώργιου Πασιάς.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 27/08/2017 12:56

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: