Τσιμεντένια ράμπα θα κατασκευαστεί στο λιμάνι της Κω: Νέοι ισχυρισμοί μετασεισμοί 4,5 Ρίχτερ




Νέοι ισχυροί μετασεισμοί μεγέθους 4,5 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, ο πρώτος στις 20:09 και 4,7 Ρίχτερ ο δεύτερος στις 20:25, ταρακούνησαν την Κω προκαλώντας ανησυχία στους κατοίκους και τους παραθεριστές.

Το επίκεντρό τους ήταν ανάμεσα στην Κω και την Αλικαρνασσό (9 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Αλικαρνασσού και 24 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Κεφάλου αντίστοιχα), ήταν επίσης επιφανειακοί. Η μετασεισμική ακολουθία εξελίσσεται ομαλά με δεκάδες μικρότερους μετασεισμούς.

ΣΤΟ ΜΕTΑΞΥ: Ολοκληρώθηκε στο λιμάνι της Κω, η αυτοψία από τους λιμενολόγους του Υπουργείου Υποδομών- Μεταφορών και τα στελέχη της Γενικής Γραμματείας Λιμένων, με την παρουσία του γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Χρήστου Λαμπρίδη και του γ.γ. Υποδομών, Γιώργου Δέδε.

Μετά από ενδελεχή έλεγχο από εξειδικευμένους δύτες, ο κρηπιδότοιχος του λιμανιού έχει αντέξει. Σύμφωνα με τη Γενική Γραμματεία Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας αποφασίστηκε να κατασκευαστεί προσωρινά μια τσιμεντένια ράμπα -καθώς μεγάλο μέρος στο εσωτερικό του λιμανιού έχει υποστεί καθίζηση- ώστε να μπορέσουν να αρχίσουν να εξυπηρετούνται τα πλοία της ακτοπλοΐας.

Το συντονισμό του συγκεκριμένου έργου που αναμένεται να ξεκινήσει τις επόμενες ημέρες, προκειμένου να μπορέσει να παραδοθεί το συντομότερο, θα έχει ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Γιώργος Δέδες. Στη συνέχεια αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για την πλήρη λειτουργική αποκατάσταση του λιμανιού.

Προς το παρόν, η ενδο-δωδεκανησιακή ακτοπλοϊκή σύνδεση, καθώς και η σύνδεση με την Τουρκία, διεξάγεται από τον προβλήτα της ΔΕΗ, ενώ τα μεγάλα επιβατηγά οχηματαγωγά πλοία που συνδέουν την Κω με τον Πειραιά προσεγγίζουν στο λιμάνι της Κεφάλου και στο Μαστιχάρι, κατά περίπτωση.
Λεωφορεία του ΚΤΕΛ θα εξυπηρετούν τη μετάβαση των επιβατών από και προς το λιμάνι της Κω.

Πάρης Τσιριγώτης, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ενημέρωση από το ΠΑΓΝΗ για την κατάσταση των τεσσάρων τραυματιών από το σεισμό στη Κω που νοσηλεύονται στο νοσοκομείο.

Στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου εξακολουθούν να νοσηλεύονται τα τέσσερα άτομα που τραυματίστηκαν από τον σεισμό των 6,6 βαθμών ρίχτερ στην Κω και μεταφέρθηκαν με αεροσκάφος C130 στο νησί.

Για την κατάσταση των τραυματιών το νοσοκομείο σε ανακοίνωση του αναφέρει:

«Ο άνδρας 21 ετών, Σουηδικής υπηκοότητας υποβλήθηκε σε ορθοπεδικό χειρουργείο και εξακολουθεί να νοσηλεύεται στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σε καταστολή, διασωληνωμένος, με πολλαπλά κατάγματα και υπαραχνοειδή αιμορραγία. Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 23 ετών, Νορβηγικής υπηκοότητας μετά το χειρουργείο νοσηλεύεται, σε καταστολή, διασωληνωμένος στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) και έχει άμφω ακρωτηριασμένα τα δύο κάτω άκρα (κνημιαίος και άκρας ποδός). Είναι σταθερός αιμοδυναμικά. Η κατάσταση του με τα ως τώρα δεδομένα κρίνεται κρίσιμη.

Ο άνδρας 37 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με τραύμα στον δεξί οφθαλμικό κόγχο, υποβλήθηκε χθες αργά το απόγευμα σε πολύωρη χειρουργική επέμβαση και νοσηλεύεται στην οφθαλμολογική κλινική.

Η γυναίκα 28 ετών, Ελληνικής υπηκοότητας με κάταγμα στο δεξί πόδι στο ύψος της κνήμης και κάταγμα στο μετατάρσιο του αριστερού ποδιού, νοσηλεύεται στην ορθοπεδική κλινική.

Το προσωπικό του νοσοκομείου συνεχίζει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή αντιμετώπιση των παραπάνω περιστατικών».

ΑΠΕ-ΜΠΕ του ανταποκριτή μας Α. Νομικού
Χανιά, Greece

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: