Σημαντική και θετική εξέλιξη η παράδοση υλικού του φακέλου Κύπρου λέει ο Σιζόπουλος




“Το υλικό πρέπει να δοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να γίνουν περαιτέρω έρευνες που θα ρίξουν φως στα γεγονότα του 1960-1970”, αναφέρει ανακοίνωση της ΕΔΕΚ για τον φάκελο Κύπρου.

“Η σημερινή τελετή παράδοσης στην κυπριακή Βουλή του υλικού που συγκέντρωσε η Ειδική Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής των Ελλήνων για τη περίοδο πριν και κατά το πραξικόπημα στην Κύπρο και την εισβολή της Τουρκίας το 1974, είναι μία σημαντική και θετική εξέλιξη η οποία εύχομαι να δώσει το έναυσμα για να έρθει στο νησί το σύνολο του αρχειακού υλικού που αφορά αυτή την περίοδο.

“Το εν λόγω αρχείο που παραδόθηκε σήμερα, δημιουργήθηκε με τη συλλογή εγγράφων και καταθέσεων στο διάστημα 1976-1988, όταν λειτούργησε στο Ελληνικό Κοινοβούλιο η αντίστοιχη επιτροπή για τον Φάκελο της Κύπρου η οποία συνέταξε και ένα συγκεκριμένο πόρισμα.

“Όπως διαπιστώσαμε στην ad hoc επιτροπή για τον «Φάκελο της Κύπρου» στο διάστημα 2007-2011, υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εγγράφων στο αρχείο της Βουλής των Ελλήνων αλλά και σε τουλάχιστον άλλα δύο αρχεία που πρέπει να μελετήσουμε τόσο εμείς ως μέλη της πολιτικής ηγεσίας σε Ελλάδα και Κύπρο, ειδικά αυτή την κρίσιμη περίοδο, όσο και η πανεπιστημιακή κοινότητα.

“Το ένα αρχείο είναι το “κυπριακής ιδιοκτησίας” αρχείο της ΑΣΔΑΚ (Ανώτερη Στρατιωτική Διοίκηση Άμυνας Κύπρου) το οποίο τον Ιανουάριο του 1968 μετά την αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας παραδόθηκε στο Γενικό Επιτελείο Στρατού της Ελλάδας. Εκτιμούμε πως τον εν λόγω αρχείο εμπεριέχει σημαντικά στοιχεία για την περίοδο 1964-1967 τα οποία θα μας δώσουν μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για τα γεγονότα που οδήγησαν στην αποχώρηση της Ελληνικής Μεραρχίας.

“Το δεύτερο αρχείο είναι αυτό του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας που καλύπτει την περίοδο 1964-1966, στο οποίο, ανάμεσα σε άλλα, εμπεριέχεται υλικό που αφορά τις πρωτοβουλίες Άτζενσον και τις μυστικές συνομιλίες μεταξύ των κυβερνήσεων των αποστατών στην Ελλάδα (1965-1966), οι οποίες κατέληξαν στη συνάντηση των Υπουργών εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας τον Δεκέμβριο του 1966 στο Παρίσι στο σπίτι του Έλληνα πρέσβη. Το πιο πάνω υλικό, σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία που έχουμε εντοπίσει, επιβεβαιώνουν ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία ήταν προδιαγεγραμμένη από τότε και τηρείται μέχρι και σήμερα με θρησκευτική ευλάβεια. Ως εκ τούτου θα ήταν σημαντικό να υπάρχει στην Κύπρο τουλάχιστον ένα αντίγραφο των πιο πάνω αρχείων.

“Κατά την άποψη της ΕΔΕΚ το υλικό αυτό πρέπει να τύχει μελέτης και έρευνας από μία επιστημονική και ερευνητική ομάδα, όπως έγινε στο διάστημα 2007-2011, ώστε να εμπλουτιστεί και να ενισχυθεί, εάν και όπου χρειάζεται, το ήδη δημοσιευμένο Πόρισμα του Φακέλου της Κύπρου. Εκτιμούμε πως το υλικό αυτό πρέπει να δοθεί στην πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να γίνουν μεταπτυχιακές και διδακτορικές έρευνες που θα ρίξουν άπλετο φως στο τι ακριβώς συνέβη τη δεκαετία του 1960 και 1970. Αυτό είναι απαραίτητο καθώς το κυπριακό πρόβλημα δεν έχει λυθεί και ως εκ τούτου η κατανόηση των γεγονότων της περιόδου εκείνης είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένη”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 14/07/2017 14:50

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: