Προβληματισμός Κομισιόν για τις εξελίξεις στην Πολωνία μετά και το προεδρικό βέτο




H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει την απόφαση του Προέδρου της Πολωνίας να απορρίψει, με τη χρήση βέτο, δύο από τους τρεις επίμαχους νόμους που επιχειρούσαν να ποδηγετήσουν τη δικαιοσύνη στη χώρα αυτή, στο επικείμενο Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη 26 Ιουλίου.

Σημειώνεται ότι το Κολέγιο θα συζητούσε έτσι κι αλλιώς για την Πολωνία καθώς η κυβέρνηση της χώρας αγνόησε αίτημα για συνολικό και δομικό διάλογο επί θεμάτων δικαιοσύνης και κράτους δικαίου, που της είχε απευθύνει την περασμένη Τετάρτη.

“Δεν μπορώ να σας πω ακόμα αν το Κολέγιο θα επιτείνει τη διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας”, δήλωσε ο επικεφαλής Εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε ερώτημα. Σημείωσε όμως ότι το Κολέγιο θα “εξετάσει όλα τα δεδομένα”.

To βασικό πρόβλημα παραμένει ότι η πολωνική κυβέρνηση δεν επέστρεψε στο τραπέζι του διαλόγου. Κατά τον επικεφαλής Εκπρόσωπο “όλες οι εξελίξεις θα συζητηθούν στο πνεύμα της δήλωσης Τίμερμανς της περασμένης εβδομάδας”.

Κατά την Κομισιόν απλά και μόνο η συγκεκριμένη εξέλιξη δεν είναι αυτοδικαίως επαρκής προϋπόθεση για να σταματήσει η διαδικασία.

Την Περασμένη Τετάρτη η Κομισιόν ξεκίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Πολωνίας για παραβιάσεις στο κράτος δικαίου. Ο Επίτροπος Τίμερμανς εξ ονόματος της Κομισιόν είχε προειδοποιήσει την Πολωνία με ενεργοποίηση του άρθρου 7 της Συνθήκης Λειτουργίας της ΕΕ, που προβλέπει ακόμα και στέρηση ψήφου στο Συμβούλιο, μετά από απόφαση με ειδική πλειοψηφία από τα κράτη μέλη.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 24/07/2017 15:28

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: