Παραλήρημα των Τούρκων: Επιτίθενται στον Κοτζιά, εξυμνούν τις εγγυήσεις που συνέβαλαν στην …εισβολή




Παραλήρημα από το τουρκικό υπουργείο των Εξωτερικών με αφορμή την δήλωση του Έλληνα υπουργού Νίκου Κοτζιά για την  θλιβερή επέτειο της τουρκικής εισβολής, τον Ιούλιο του 1974.

Ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ Μούφτογλου, χαρακτηρίζει απαράδεκτες  τις δηλώσεις του κ. Κοτζιά  και με προκλητικό τρόπο επιχειρεί να δικαιώσει την απαράδεκτη και παράνομη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Παραπέμπει και στις δηλώσεις του δοτού πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιριμ  στα Κατεχόμενα, για τις εκδηλώσεις της «Ημέρας της Ειρήνης και της Ελευθερίας» όπου, όπως είπε η «Ειρηνευτική επιχείρηση (όπως αποκαλούν την εισβολή) έγινε βάσει των δικαιωμάτων και υποχρεώσεων της Τουρκίας από διεθνείς Συνθήκες».

Με την «ειρηνευτική επιχείρηση, η Τουρκία εδωσε τέλος στα δεινά του  νησιού και εγγυήθηκε  ότι δεν θα επαναληφθούν» .

Όμως ο κ. Μουφτογλου επιβεβαιώνοντας τελικά την ορθότητα της επιμονής της Αθήνας και της Λευκωσίας στην διάρκεια  των συνομιλιών του Κραν Μοντανά για κατάργηση των παρεμβατικών δικαιωμάτων  και των Εγγυήσεων, παραδέχεται και προβάλλει την «Ειρηνευτική Επιχείρηση» ως αποτέλεσμα των Παρεμβατικών δικαιωμάτων.

Η Τουρκία είναι αποφασισμένη, όπως δηλώνει ο εκπρόσωπος του τουρκικού ΥΠΕΞ, «να μην επιτρέψει  την κοινή προσπαθεια των ελληνοκυπρίων και του Υπουργου εξωτερικών της Ελλάδας όπως εκφράσθηκε στο μήνυμα του, να πλήξουν την ύπαρξη και την ελευθερία των Τουρκοκυπρίων».

Και σε μια κορύφωση αυτής της παραληρηματικής ανακοίνωσης ο κ. Μουφτογλου δηλώνει  ότι το» ψήφισμα της Κυπριακής Βουλής για την Ένωση, η στάση της Ελλάδας  και των Ελληνοκυπρίων  σχετικά με τις Εγγυήσεις και την Ασφαλεια στις τελευταίες διαπραγματεύσεις  και αυτή η τελευταία  δήλωση του Έλληνα  ΥΠΕΞ  είναι σημαντικές  για την αποκάλυψη των πραγματικών προθέσεων  εκείνων με τους οποίους συνομιλούμε σχετικά με την Κυπρο».

N.M.

ΕΔΩ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΚΟΤΖΙΑ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΤΟ ΤΟΥΡΚΙΚΟ ΠΑΡΑΛΗΡΗΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: