Ότι απορρίφθηκε η πρότασή του από τους Τούρκους άφησε να εννοηθεί ο Πρόεδρος Αναστασιάδης




«Η πρότασή μας είναι απόλυτα σοβαρή και στόχο έχει να διαρρήξει το αδιέξοδο, να δημιουργήσει προοπτικές. Εάν κάποιοι δεν θέλουν να αποδεχτούν εύλογες ανησυχίες των Ε/κ και προσπαθούν να δημιουργήσουν άλλη εικόνα, αυτό είναι ένα πρόβλημα που οι ίδιοι πρέπει να λύσουν».

Αυτά δήλωσε το βράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, προβαίνοντας τελευταίος σε δηλώσεις στα ΜΜΕ και αρκετή ώρα μετά το τέλος της Διάσκεψης για την Κύπρο.

Η πρότασή του, είπε, στόχο είχε να ξεπεραστούν προβλήματα τα οποία θεωρούνται ανυπέρβλητα αλλά είναι εν των ων ουκ άνευ για την ε/κ κοινότητα. «Την ίδια ώρα η πρόταση αποσκοπούσε στο να συναντήσει και ανησυχίες των Τ/κ. Είναι μια γνήσια πρόταση του καθαρού ενδιαφέροντος και της αποφασιστικότητας να εξευρεθεί επιτέλους λύση στο κυπριακό πρόβλημα. Τα άλλα που ακούω θεωρώ δεν συνάδουν με κοινούς στόχους».

Δικός μας στόχος, ανέφερε, είναι η οριστική επίλυση του Κυπριακού με τρόπο που να είναι δίκαιος για όλους. «Και για κάποιους άλλους, με βάση το δικό τους δίκαιο».

Ρωτήθηκε στη συνέχεια από Τ/κ και Τούρκους δημοσιογράφους να κάνει μια δήλωση στα αγγλικά όπου επανέλαβε την αρχική του δήλωση στα ελληνικά. «Έκανα μια πρόταση ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να σημειωθεί πρόοδος. Μια πρόταση που θα συναντά τις ανησυχίες των Τ/κ και την ίδια ώρα δεν θα παραγνωρίζει τις ανησυχίες της δικής μου κοινότητας».

 

Ερωτηθείς εάν απορρίφθηκε η πρότασή του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι από τις απαντήσεις μπορεί να συναχθεί το αποτέλεσμα αν έγινε αποδεκτή ή απορρίφθηκε.

Ερωτηθείς εάν έθεσαν «αυτοί πρόταση», ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε αρνητικά.

Συναντήσεις με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη θα έχει την Πέμπτη ο ΓΓ ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα

Στις 11 το πρωί (12.00 ώρα Κύπρου) αρχίζει σήμερα Πέμπτη η Διάσκεψη για την Κύπρο, 8η ημέρα των διαπραγματεύσεων στο Κραν Μοντάνα.

Σύμφωνα με το αρχικό πρόγραμμα, η Διάσκεψη στην παρουσία όλων θα διαρκέσει μία ώρα, μέχρι τις 12 (13.00 ώρα Κύπρου). Στη συνέχεια ο ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες θα συναντήσει τους δύο ηγέτες από μισή ώρα. Στις 12.00 (13.00 ώρα Κύπρου) θα είναι η συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και στις 12.30 (13.30 ώρα Κύπρου) με τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Στις 13.15 (14.15 ώρα Κύπρου) ο ΓΓ θα παρακαθίσει σε γεύμα εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών. Στις 15:30 (16.30 ώρα Κύπρου) μέχρι τις 18.15 (19.15 ώρα Κύπρου) θα υπάρξουν διμερείς συναντήσεις του κ. Γκουτέρες με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, Ηνωμένο Βασίλειο, Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ. Όλες οι συναντήσεις θα είναι μισής ώρας.

Στις 20.00 (21.00 ώρα Κύπρου) και για μισή ώρα ο ΓΓ θα συναντηθεί και με τους δύο ηγέτες. Θα ακολουθήσει δείπνο εργασίας με τους επικεφαλής των αντιπροσωπειών.

ΚΥΠΕ – της απεσταλμένης μας Ραλλή Παπαγεωργίου – Ελβετία/ΚΡΑΝ ΜΟΝΤΑΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: