Με μεγάλη πλειοψηφία αναμένεται να περάσουν οι κατά της Ρωσίας αμερικανικές κυρώσεις




Η Βουλή των Αντιπροσώπων αναμένεται να ψηφίσει σήμερα με μεγάλη πλειοψηφία το νομοσχέδιο που προβλέπει την εφαρμογή νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, καθιστώντας πραγματικά πολύπλοκη οποιαδήποτε προσπάθεια του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για την βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας.

Το δικομματικό νομοσχέδιο που καταρτίστηκε από τους Ρεπουμπλικάνους και τους Δημοκρατικούς, στοχεύει στην τιμωρία της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας το 2014, αλλά και για τους ισχυρισμούς σχετικά με την εμπλοκή της Μόσχας στην αμερικανική προεκλογική εκστρατεία του 2016.

Ωστόσο, η τύχη του νομοσχεδίου στην Γερουσία παραμένει αβέβαιη, μετά τις δηλώσεις του Ρεπουμπλικάνου Γερουσιαστή Μπομπ Κόρκερ που άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ότι η συμφωνία για την ψήφισή τους, που επιτεύχθηκε το Σαββατοκύριακο, ίσως να μην είναι η τελική.

Ο Κόρκερ που είναι πρόεδρος στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Γερουσίας τόνισε ότι οι διαπραγματευτές για την συμφωνία αναφορικά με το νομοσχέδιο “είχαν ένα πολύ καλό Σαββατοκύριακο,” ενώ η οποιαδήποτε ανακοίνωση είναι πρώιμη. “Έχουμε σχεδόν καταλήξει, αλλά συζητάμε κάποια διαδικαστικά θέματα. Ωστόσο κατά την άποψη μου, όλα εξελίσσονται καλά. Έχουμε κάποια θέματα που πρέπει να συζητήσουμε για την Βόρεια Κορέα,” δήλωσε ο Κόρκερ.

Εάν η Γερουσία που βρίσκεται υπό τον πολιτικό έλεγχο των Ρεπουμπλικάνων ψηφίσει το νομοσχέδιο, τότε ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει ν’ αποφασίσει αν θα το υπογράψει ή αν θα ασκήσει βέτο. Ωστόσο, η απόρριψη του νομοσχεδίου από τον Λευκό Οίκο ενέχει το πολιτικό ενδεχόμενο το Κογκρέσο να παρακάμψει το προεδρικό βέτο, στην περίπτωση που μια τέτοια κίνηση εξασφαλίσει πλειοψηφική υποστήριξη μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων και των Δημοκρατικών.

Η κυβέρνηση Τραμπ έχει εκφράσει την αντίθεσή της, σχετικά με την πρόβλεψη του νομοσχεδίου, που προϋποθέτει την σύμφωνη γνώμη του Κογκρέσου πριν υλοποιηθεί οποιαδήποτε απόφαση του προέδρου, για την χαλάρωση των κυρώσεων έναντι της Ρωσίας. “Ο ίδιος θα μελετήσει το νομοσχέδιο, προκειμένου να έχει άποψη για την τελική μορφή του νομοσχεδίου,” δήλωσε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων.

Οι σχέσεις του Τραμπ με την Ρωσία βρέθηκαν στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντος στην Ουάσινγκτον κατά το πρώτο εξάμηνο άσκησης της προεδρίας του, κι ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη έρευνες από επιτροπές του Κογκρέσου, αλλά κι από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, αναφορικά με το ενδεχόμενο συνωμοσίας της προεκλογικής του εκστρατείας, με την Ρωσία.

Η Μόσχα από την πλευρά της, έχει απορρίψει κατηγορηματικά κάθε εμπλοκή της στο ζήτημα που έχει προκύψει, ενώ ο Τραμπ αρνείται επίσης, την οποιαδήποτε περίπτωση συνωμοσίας μεταξύ της προεκλογικής του εκστρατείας και της Ρωσίας.

Καθώς η Βουλή των Αντιπροσώπων θα ψηφίζει σήμερα για το νομοσχέδιο, ο γαμπρός του Τραμπ, Τζάρεντ Κούσνερ θα βρεθεί για δεύτερη ημέρα στο Καπιτώλιο, συνεχίζοντας την ακρόασή του από την αρμόδια για τις μυστικές υπηρεσίες επιτροπή, του παραπάνω νομοθετικού σώματος, αναφορικά με τις συνομιλίες του με Ρώσους αξιωματούχος στην διάρκεια του προεκλογικού αγώνα του 2016.

Μία προηγούμενη έκδοση του νομοσχεδίου που περιελάμβανε κυρώσεις κατά της Ρωσίας και του Ιράν, ψηφίστηκε από την Γερουσία με ψήφους 98 έναντι 2 στις 15 Ιουνίου. Ένα νομοσχέδιο με κυρώσεις κατά της Βόρειας Κορέας ψηφίστηκε από την Βουλή των Αντιπροσώπων με ψήφους 419-1 τον Μάιο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι που είναι μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους, αναφορικά με την στασιμότητα του νομοθετικού έργου στην Γερουσία, ενώ βλέπουν το νομοσχέδιο που θα ψηφιστεί σήμερα για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ως μια ευκαιρία να φέρουν σύντομα τους Γερουσιαστές ενώπιον της ψήφισης του νομοσχεδίου των κυρώσεων κατά της Πιονγιάνγκ.

25/07/2017 09:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσινγκτον

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: