Κύριε Άιντα, αν έχεις Κότσ(ζ)ια, πες στους Νορβηγούς όσα μας λες: Αν πάρεις …ψήφο, έλα να τα ξαναπούμε!




Του Νίκου Αντωνιάδη*

Διάβασα τη συνέντευξη του κ. Έσπεν Μπαρθ Άιντα στο ΚΥΠΕ. Παρ’όλο που ο κ. Άιντα, μετά και τις έντονες και δομημένες ερωτήσεις του φίλου και συναδέλφου Απόστολου Ζουπανιώτη, “προσπάθησε” (όπως λέει) να κρατήσει κάποια πράγματα εμπιστευτικά, η δική μου εκτίμηση είναι πως πίσω από κάθε λέξη, πίσω από κάθε του αντίδραση, φωτογραφίζει ως υπαίτιους “όλους”, δίνοντας ξεκάθαρο άλλοθι στην Τουρκία!

Ο ίδιος ο κ. Άιντα, μέσα από την ενημέρωση του προς το ΣΑ, πριν λίγες μέρες, αμέσως μετά είπε: “No blame game” (“δεν χρειάζεται οι πλευρές να επιδοθούν σε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών”. Με τον ίδιο τον κ. Άιντα, να παίζει πρώτος το blame game, με ένα τρόπο, όντως, επικίνδυνο, για τον απλό λαό που δεν μπορεί να δει πίσω από τις λέξεις! Και διερωτώμαι ξανά για το “διαμεσολαβητή” (σχετικό άρθρο):

Άιντα: “… ο κ. Φέλτμαν κι εγώ καταστήσαμε σαφές πως δεν πιστεύαμε καθόλου πως μια συμφωνία θα είναι δυνατή χωρίς τερματισμό των επεμβατικών δικαιωμάτων”.

Μετά από αυτό τι άλλο ήθελε να καταφέρει ο κ. Άιντα; Τι πιο καθαρό για το ναυάγιο;

Άιντα: “…μια συμφωνία θα υλοποιείτο μόνο ως πακέτο όπου ο καθένας θα έπαιρνε ότι ήταν σημαντικό γι’ αυτούς δίνοντας στους άλλους ότι θα τους ενδιέφερε περισσότερο”.

Δηλαδή κάτι σαν δωροκουπόνι; Ο κ. Άιντα αυτό θα προκήρυττε ως υποψήφιος βουλευτής της Νορβηγίας και θα συζητούσε “ότιδήποτε πακέτο”, αν η Νορβηγία ήταν υπό κατοχή; Ή θα ζητούσε ΠΡΩΤΑ να (δεσμευτούν να) φύγουν τα στρατεύματα και οι όποιες εγγυήσεις και μετά το “πάρε-δώσε”;

  • Κι όμως, ακόμη και έτσι, η πλευρά μας έδωσε, και έδωσε πολλά, πάρα πολλά. Και ζήτησε το αυτονόητο. Ένα αυτονόητο που μόνο η Τουρκία και ο κ. Άιντα αρνούνται να θεωρήσουν ως τέτοιο. Όλοι φταίνει και όλοι φταίνε και όλοι φταίνε. Έλεος κ. Άιντα! Όταν “σπρώξατε” όλους τους Κύπριους να πιστέψουν πως η λύση ήταν έξω από την πόρτα τους, τι σκεφτόσασταν; Τι είχατε στο νου σας; Πώς “ισορροπήσατε” τις δικές μας ανησυχίες;

Πέραν των πιο πάνω, την ίδια μέρα, διάβασα και όσα είπε ο κ. Κοτζιάς (ΕΔΩ):

“….ο κ. Άιντα πραγματοποίησε μυστικές συναντήσεις με σκοπό να διασπάσει την κοινή στρατηγική Αθήνας-Λευκωσίας… συναντιόταν εν κρυπτώ με επιχειρηματίες που συνδέονται με συγκεκριμένους διεθνείς παράγοντες”. Και οι πληροφορίες να επιβεβαιώνουν πως τα συμφέροντα “αυτών”, ουδόλως συμβαδίζουν με αυτά της πατρίδας μας!

“…δεν έκανε επαρκή προετοιμασία σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης”. Τι να την κάνει την προετοιμασία αφού η τράπουλα έγραφε πως η Τουρκία πήγε για καφέ, “έτοιμη” να τα πάρει όλα;

“…του επιτρέψαμε να λέει ψέματα για πολλά θέματα…”. Και μάλλον κ. Κοτζιά, τον αφήσατε να λέει ψέματα και το θεώρησε κεκτημένο δικαίωμα να συνεχίσει τις “συνεργασίες”.

Μάλιστα!

Εκεί που τα είχαν σχεδιάσει όλα τόσο “τέλεια”, εκεί που τα έψησαν, τα μίλησαν όλα, με επιχειρηματίες, με “ΜΜΕ¨, και με Τουρκία; (ως ένα νέο 1974 σε τρισδιάστατη μορφή ευθανασίας), βρέθηκε ένας, κάποιος, πως τον λένε, αυτός ο κύριος Κοτζιάς (μάλλον τον σύγχισε με το Χοτζιάς) και χάλασε όλο το σχέδιο. Και μαζί με τον Κοτζιά, βρέθηκε και ένας, κάποιος συνάδελφος, (που δεν επιθυμεί να δημοσιεύουμε το όνομά του), που μαζί με κάποιους άλλους, τίμιους, καθαρούς δημοσιογράφους, με άδειες τις τσέπες αλλά γεμάτη καρδιά για την πατρίδα, συνέχισαν να αρνούνται να τις γεμίσουν και δεν αφήσανε εσένα και τα τσουράκια σου να κινηθείτε αναπόσπαστοι από την μια αίθουσα στην άλλη, και από τον ένα “δημοσιογράφο” στον άλλο.

Έχει δίκιο ο κ. Άιντα. Φταίνε “όλοι” αυτοί οι πιο πάνω!

  • Υ.Γ.1. Κ. Άιντα, αν έχεις Κότσ(ζ)ια πες στους Νορβηγούς όσα μας λες. Πες τους να δεχτούν στρατούς και εγγυήσεις. Αν πάρεις δεύτερη ψήφο, έλα να τα ξαναπούμε!
  • Υ.Γ. 2. Κ. Άιντα, όσο “εμπιστευτικές” κι αν ήταν οι συνομιλίες, οφείλατε να φανείτε έντιμος και να το επιβεβαιώσετε, όταν ο κ. Κοτζιάς ρώτησε επίμονα τον κ. Τσαβούσογλου για ποιον λόγο επιμένει στα επεμβατικά δικαιώματα, κάνοντας την ερώτηση: “Θα τα χρησιμοποιήσετε;”, με τον κ. Τσαβούσογλου να απαντά: “Ναι εάν χρειασθεί θα τα χρησιμοποιήσουμε”. Δεν μιλάμε για προσφορά ένα συν ένα αλλά… για το μέλλον και την ασφάλεια των παιδιών μας!
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: