Οι νέες ηγεμονικές τάσεις της Τουρκίας επηρέασαν αρνητικά τη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα, είπε ο Φωτίου




Ο επίτροπος της κυπριακής Προεδρίας, Φώτης Φωτίου, δήλωσε σήμερα ότι οι νέες ηγεμονικές τάσεις που αναπτύσσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνον, οι οποίες επηρέασαν αρνητικά την πρόσφατη Διάσκεψη για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα καθώς και οι μεγάλες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας, συντείνουν στο να ζούμε σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων την οποία από κοινού αντιμετωπίζουμε Ελλάδα και Κύπρος.

Σε ομιλία του στην 11η Γενική Συνέλευση της Παγκόσμιας Διακοινοβουλευτικής Ένωσης Ελληνισμού στην Αθήνα, την οποία ανέγνωσε εκ μέρους του ο εκεί Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας, Κυριάκος Κενεβέζος, ο Επίτροπος Προεδρίας τονίζει ότι «δυστυχώς, οι προσδοκίες που είχαμε σε αυτό το διάστημα για την επίτευξη προόδου στο πρόβλημα μας προσέκρουσαν στην επιμονή της Τουρκίας για διατήρηση, εσαεί, αριθμού στρατευμάτων της, όπως και στην διασφάλιση εγγυητικών και επεμβατικών δικαιωμάτων».

«Αυτά είναι έξω από κάθε λογική και συγκρούονται και με τις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών και προνοούν την κατάργηση των εν λόγω δικαιωμάτων και τον τερματισμό της ομηρίας ενός κράτους- μέλους του ΟΗΕ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης», είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση την οποία αναμεταδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών.

Ανέφερε ότι «βρισκόμαστε στην πιο σημαντική περίοδο ερευνών για εντοπισμό νέων ποσοτήτων υδρογονανθράκων στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη με τη γεώτρηση στο οικόπεδο 11 με τις εργασίες να συνεχίζονται κανονικά παρά τις προκλητικές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων, δήθεν για προστασία των συμφερόντων των Τουρκοκυπρίων, καθώς και τις κινήσεις τουρκικών σκαφών στη θαλάσσια περιοχή».

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, «όλα αυτά μαζί σημαίνουν ότι έχουμε εισέλθει ήδη σε μια νέα εποχή υψηλών στόχων και απαιτήσεων που διαμορφώνουν μια πρωτόγνωρη δυναμική για τον Ελληνισμό ολόκληρο, για αυτό και παράλληλα εμβαθύνουμε τη συνεργασία μας σε διάφορους τομείς αποβλέποντας στην επιτυχή προώθηση των σχεδιασμών μας».

Ζούμε, είπε, “σε μια εποχή μεγάλων προκλήσεων την οποία από κοινού αντιμετωπίζουμε Ελλάδα και Κύπρος» εξηγώντας ότι «από την μια είναι οι νέες ηγεμονικές τάσεις που αναπτύσσει η Τουρκία στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και όχι μόνον, επιδιώξεις και τάσεις που επηρέασαν αρνητικά και την πρόσφατη Διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα της Ελβετίας για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Και από την άλλη, συνέχισε, «είναι οι μεγάλες γεωπολιτικές και γεωστρατηγικές αλλαγές στην περιοχή μας οι οποίες κατά πρώτο λόγο συνδέονται με τον εντοπισμό και την προσπάθεια εκμετάλλευσης των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων».

Κλείνοντας, ο Επίτροπος Προεδρίας σημείωσε «πως για την αντιμετώπιση των προκλήσεων αυτών, έχουμε όσο ποτέ άλλοτε ανάγκη την ισχύ και τις πολιτικές της Διασποράς, καθώς με τις δράσεις που από κοινού εφαρμόζουμε και προγραμματίζουμε με την Ελλάδα, φιλοδοξούμε βάσιμα να δώσουμε μια νέα προοπτική στις χώρες μας η οποία θα υπηρετεί την ασφάλεια, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή μας, αλλά και την πρόοδο και την ευημερία των πολιτών μας».

24/07/2017 13:48 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: