Η Ευρώπη προειδοποιεί: Το νομοσχέδιο για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας θα γίνει μπούμερανγκ




Του Michael Birnbaum*

Ορισμένοι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ενωσης προειδοποιούν ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων να αφαιρέσει από τον πρόεδρο Τραμπ την ικανότητα να άρει τις κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μπορεί να γίνει μπούμερανγκ καταφέροντας πλήγμα στις διατλαντικές προσπάθειες για τον περιορισμό της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το μέτρο με 419 ψήφους και 3 κατά, μετά την έγκριση παρόμοιας νομοθεσίας από την Γερουσία τον περασμένο μήνα με 98 ψήφους υπέρ και 2 κατά. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει γνωστοποιήσει εάν ο Τραμπ θα υπογράψει το νομοσχέδιο.

Κύριος στόχος του νομοσχεδίου είναι να αναγκάσει τον Τραμπ να συμβουλεύεται το Κονγκρέσο πριν άρει κυρώσεις, σε αντίδραση προς το σχέδιο του Λευκού Οίκου που διατυπώθηκε τις πρώτες εβδομάδες της προεδρίας του περί μονομερούς τερματισμού των μέτρων κατά του Κρεμλίνου. Ομως το νομοθέτημα θα δώσει επίσης στον Τραμπ την εξουσία να απαγορεύσει τις επενδύσεις σε ορισμένα ρωσικά ενεργειακά σχέδια, κυρίως στο εν εξελίξει σχέδιο κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2, και να προωθήσει αμερικανικές ενεργειακές εξαγωγές στην θέση του.

Η γλώσσα του νομοσχεδίου αμβλύνθηκε τις ημέρες πριν από την ψηφοφορία για να ληφθούν υπ΄όψιν οι ευρωπαϊκές ανησυχίες. Ομως, πολλοί αξιωατούχοι και ειδικοί στις Βρυξέλλες, την πρωτεύουσα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και το Βερολίνο εξακολουθούν να λένε ότι το Κονγκρέσο τελικά θα πλήξει την ίδια του την προσπάθεια για να ασκήσει πίεση επί της Ρωσίας. Οι ανησυχίες αποτελούν επίσης μέτρο του μειωμένου κύρους του Λευκού Οίκου υπό τον Τραμπ στην Ευρώπη, από τη στιγμή που οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι διάκεινται αρνητικά απέναντι στις εξαγωγές αμερικανικού φυσικού αερίου, που ήταν ευπρόσδεκτο κατά την διάρκεια της θητείας της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Για εμάς, η ενότητα της Ομάδα των 7 ως προς τις κυρώσεις είναι μεγάλης σημασίας», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, αναφερόμενος στην Ομάδα των επτά ισχυρότερων οικονομιών του κόσμου. Αναφέρθηκε στην απειλή που διατυπώθηκε από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να απαντήσει σε οποιοδήποτε μέτρο των ΗΠΑ που βάζει στο στόχαστρο το ελεύθερο εμπόριο.

Οι αρχικές αμερικανικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας μετά την προσάρτηση της χερσονήσου της Κριμαίας το 2014 ήσαν ασυνήθεις διότι υπήρξαν προϊόν διαπραγμάτευσης με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Τα μέλη της κυβέρνησης Ομπάμα σκέφτηκαν ότι οι προσπάθειες τους θα είχαν καλύτερο αποτέλεσμα εάν παρουσίαζαν κοινό μέτωπο με την Ευρώπη. Από τότε, οι αποφάσεις και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού κινήθηκαν σε συντονισμό.

Ομως η ασυνήθης φιλική διάθεση του Τραμπ προς τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν τάραξε τόσο τους Ρεπουμπλικανούς όσο και τους Δημοκρατικούς στο Κονγκρέσο.

Ταυτόχρονα, το νομοσχέδιο δίνει στον Τραμπ την εξουσία να επιβάλει κυρώσεις κατά του υπό κατασκευήν αγωγού φυσικού αερίου ανάμεσα στην Ρωσία και την Γερμανία, που σύμφωνα με την άποψη ιθυνόντων στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες θα βλάψει την Ουκρανία δίνοντας την δυνατότητα στο ρωσικό φυσικό αέριο να την παρακάμψει. Ο αγωγός-ο οποίος θα διπλασιάσει τις δυνατότητες του υπάρχοντος Nord Stream- μπορεί επίσης να αυξήσει την ευρωπαϊκή εξάρτηση από τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου.

Μερικές ημέρες πριν από την ψηφοφορία, το μέτρο αμβλύνθηκε με την προσθήκη στο νομοσχέδιο της διατύπωσης σύμφωνα με την οποία ο πρόεδρος πρέπει να συντονίζεται με τους συμμάχους των ΗΠΑ πριν ενεργήσει, σε μία προσπάθεια για τον κατευνασμό των ευρωπαϊκών ανησυχιών.

Πολλοί ηγέτες χωρών της ανατολικής Ευρώπης διάκεινται αρνητικά απέναντι στο σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου και θεωρούν ευπρόσδεκτη κάθε κίνηση για την ματαίωση του σχεδίου.

Αλλά ακόμη και ευρωπαίοι επικριτές του σχεδίου θεωρούν ότι οι αμερικανικές κινήσεις είναι αντιπαραγωγικές και ότι η Ευρώπη θα ήταν καλύτερα αν πολεμούσε τον Nord Stream εκ των έσω και με τους δικούς της όρους.

«Δημιουργούν περισσότερους εχθρούς με αυτήν την πολιτική κατά του Nord Stream από όσο χρειάζονταν», σύμφωνα με τον Γκέργκ Ζάχμαν, εμπειρογνώμονα σε ενεργειακά θέματα του think tank Bruegel των Βρυξελλών. «Στην ουσία, εάν δεν καταφέρει να ματαιώσει το πρόγραμμα, θα το ενισχύσει».

Αυτό υπογραμμίζεται σε κοινή ανακοίνωση υποστήριξης του σχεδίου του αγωγού από τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών και τον αυστριακό καγκελάριο τον περασμένο μήνα.

Επειδή στο κείμενο του νομοσχεδίου εκφράζεται υποστήριξη προς «την εξαγωγή ενεργειακών πόρων των Ηνωμένων Πολιτειών ώστε να δημιουργηθούν αμερικανικές θέσεις εργασίας» κώδωνες κινδύνου σήμαναν στην Ευρώπη ότι το νομοσχέδιο στοχεύει τον Nord Stream απλώς και μόνο για το καλό της αμερικανικής βιομηχανίας. Και η κυβέρνηση Ομπάμα πολέμησε τον αγωγό και άνοιξε ο αμερικανικό φυσικό αέριο για εξαγωγές, αλλά το έκανε στο πλαίσιο μίας περισσότερο συνεργατικής προσέγγισης με τη Ευρώπη.

«Εχουμε όλη την ρητορική πίσω από αυτό», δήλωσε η Κίρστεν Βέστφαλ, ειδική σε θέματα ενεργειακής ασφάλειας του Institute for International and Security Affairs του Βερολίνου.

«Ο πρόεδρος Τραμπ διαμαρτύρεται για τις μεγάλες εξαγωγές της Γερμανίας- εάν κατά κάποιον τρόπο αλλάξεις του όρους των εμπορικών συναλλαγών, και αν κάνεις την Γερμανία να εισάγει ακριβό LNG (υγροποιημένο φυσικό αέριο) από κάπου, ίσως από τις ΗΠΑ, τότε αυτό θα μεταβάλει το ευρύτερο εμπορικό ισοζύγιο. Οι Ευρωπαίοι βλέπουν το μεγάλο κάδρο».

Οι υποστηρικτές στις ΗΠΑ της προσπάθειας περιορισμού της ικανότητας του Τραμπ να άρει κυρώσεις λένε ότι η Ευρώπη πρέπει να καθησυχάσεις τις ανησυχίες της.

«Δεν έχουμε την πρόθεση να αντιπαρατεθούμε με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Πρόθεσή μας είναι αντιμετωπίσουμε την Ρωσία», δήλωσε ο Ντάνιελ Φράιντ, υπεύθυνος της πολιτικής των κυρώσεων της κυβέρνησης Ομπάμα μέχρι τον Ιανουάριο. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν κατευθύνεται κατά της Ευρώπης από την κυβέρνηση Τραμπ, κατευθύνεται κατά της κυβέρνησης Τραμπ και από τα δύο κόμματα του Κονγκρέσου».

*Ο Μάικλ Μπέρνμπάουμ είναι ο διευθυντής του γραφείου Βρυξελλών της Washington Post

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: