Η επισκόπηση των κυπριακών εφημερίδων της Τετάρτης: Πρωτοσέλιδοι τίτλοι




Το προσχέδιο της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ και το κάλεσμα στους ηγέτες αλλά και σε όλα τα μέρη για πρωτοβουλίες στο Κυπριακό, ο συντονισμός των επόμενων βημάτων Αθήνας-Λευκωσίας για αντιμετώπισης της τουρκικής αδιαλλαξίας και η έναρξη της ερευνητικής γεώτρησης της TOTAL στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ και οι στρατιωτικές ασκήσεις που προανήγγειλε η Τουρκία, είναι τα κυριότερα θέματα που προβάλλονται σήμερα στα πρωτοσέλιδα των κυπριακών εφημερίδων.

Η «Αλήθεια» υπό τον τίτλο «Εγώ, είμαι εδώ», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ έστειλε το μήνυμα προς τους δύο ηγέτες μέσα από το προσχέδιο της έκθεσης του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ ότι εκείνοι θα πρέπει να κάνουν την πρώτη κίνηση καθώς η διαδικασία βρίσκεται στα χέρια τους. Αλλού, γράφει για την κόντρα που ξέσπασε ανάμεσα σε ΑΚΕΛ και Κυβέρνηση, με αφορμή την κριτική που άσκησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στον Πρόεδρο Αναστασιάδη για το Κραν Μοντάνα. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το πλοίο-γεωτρύπανο  που μεταφέρει το τρυπάνι West Capella προσέγγισε την κυπριακή ΑΟΖ.

Ο «Φιλελεύθερος» στο κύριο της θέμα με τίτλο «Συγχρονίζουν τα βήματα τους», γράφει ότι με την κάθοδο το Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στην Κύπρο, Αθήνα και Λευκωσία διαμορφώνουν κοινή γραμμή απέναντι στην Τουρκία. Αλλού, γράφει για την έκδοση 58χρονου ελληνοκυπρίου από χωριό της επαρχίας Λάρνακας για απάτη στην Ελλάδα, ο οποίος κατηγορείται και για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι γαλλικές φρεγάδες που βρίσκονται ήδη στο λιμάνι της Λάρνακας στέλνουν μηνύματα καθώς θα περιπολούν στην περιοχή της γεώτρησης.

Η «Χαραυγή», κάτω από τον τίτλο «Προτρέπει σε δράση η έκθεση Γκουτέρες», γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ στην έκθεση του για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ απευθύνει κάλεσμα προς όλα τα μέρη και ιδιαίτερα στους δύο ηγέτες να προβληματιστούν βαθιά για τα αποτελέσματα και για τον πιθανό δρόμο μπροστά. Αλλού, γράφει για τις επαφές με τον Ελληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά και τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Νίκο Βούτση που είχε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ στην Αθήνα με επίκεντρο το Κυπριακό. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το Υπουργείο Μεταφορών παραδέχεται για πρώτη φορά ότι επιβάλλονται υψηλές χρεώσεις στο λιμάνι.

Η αγγλόγλωσση εφημερίδα Cyprus Mail, στο κύριο της θέμα με τίτλο «Το πλοίο-γεωτρύπανο προσεγγίζει γοργά την ΑΟΖ», γράφει για την έναρξη της γεώτρησης της TOTAL στην κυπριακή ΑΟΖ την ώρα που η Τουρκία εξαγγέλλει στρατιωτικές ασκήσεις θαλάσσης και αέρος ανοικτά της Κύπρου. Αλλού, γράφει για την επέτειο της έκρηξης στο Μαρί και την αναφορά του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρόκειται για μια μαύρη ημέρα στην ιστορία της Κύπρου. Σε άλλο της θέμα γράφει ότι το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι στο Κραν Μοντάνα έπαιξε το παιγνίδι της επίρριψης ευθυνών.

Η εβδομαδιαία «Οικονομική Καθημερινή», υπό τον τίτλο «Τρυπάνι σε ήρεμα νερά με έσοδα το 2028», γράφει ότι την ώρα που ξεκινά μια από τις σημαντικότερες ερευνητικές γεωτρήσεις στην ΑΟΖ προβληματισμό προκαλούν οι εκτιμήσεις για το εμπορικό κομμάτι του ΦΑ στις διεθνείς αγορές που τοποθετούν τις πρώτες πωλήσεις μετά το 2028. Αλλού, γράφει ότι η Deutsche Bank μεταφέρει μεγάλο τμήμα των δραστηριοτήτων της από το Λονδίνο στην Φρανκφούρτη. Σε άλλο της θέμα γράφει για μίνι φούσκα στα ακίνητα λόγω του ΦΠΑ.

ΚΥΠΕ – Θωμάς Κεττένης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 12/07/2017 07:41

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: