Η αναθεώρηση της παρουσίας της UNFICYP στην Κύπρο, εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, λέει το ΔΗΚΟ




“Εξαιρετικά ανησυχητικές οι εξελίξεις γα την UNFICYP”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ.

“Η απόφαση για αναθεώρηση του τρόπου παρουσίας της ειρηνευτικής δύναμης UNFICYP στην Κύπρο, αποτελεί εξαιρετικά ανησυχητική εξέλιξη, καθώς:

• Ικανοποιεί αξίωση της τουρκικής πλευράς.
• Η ανανέωση γίνεται μόνο για 4 μήνες και όχι για 6 μήνες όπως ήταν ο κανόνας
• Θα ετοιμαστεί ειδική έκθεση για την αναθεώρηση μέσα 4 μήνες.
• Για πρώτη φορά τίθεται θέμα αλλαγής της δομής της και των όρων εντολής της UNFICYP.
• Προδιαγράφει η απόφαση, αναθεώρηση στη αριθμητική της δύναμη, σε μία περίοδο που η Τουρκία κλιμακώνει την ένταση στην περιοχή.

“Σημειώνουμε, ότι το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία προσπάθησαν πολλές φορές να εκβιάσουν εφαρμογή της μεθόδου της απευθείας συνεννόησης μεταξύ των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και του ψευδοκράτους, κάτι που παραπέμπει σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και υποβάθμιση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

“Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί σε όλες τις ενδεδειγμένες ενέργειες, έτσι ώστε να αποτραπεί μια τέτοια εξέλιξη, που μπορεί να προκύψει με αφορμή την αλλαγή των δομών και των όρων εντολής της UNFICYP.

“Η κυβέρνηση, αντί να αναλώνεται σε επικοινωνιακά παιγνίδια για εσωτερική κατανάλωση και λεονταρισμούς άνευ ουσίας, ας ασχοληθεί σοβαρά με τους κινδύνους που αναφύονται για την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Σημειώνεται πως ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος και υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νικόλας Παπαδόπουλος, έθεσε τους πιο πάνω προβληματισμούς στην αμερικανίδα πρέσβη στη Κύπρο και τόνισε πως μια αλλαγή στη δομή και στους όρους εντολής της UNFICYP αυτή την κρίσιμη περίοδο, θα στείλει παντελώς λανθασμένα μηνύματα προς την Τουρκία και θα ενθαρρύνει την προκλητικότητα, την επεκτατικότητα και την αδιαλλαξία της”, καταλήγει.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 26/07/2017 15:39

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: