Για πόσο ακόμη θα κρύβονται στην σιωπή; Όταν οι δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη τον …κυνηγούν




Του ΚΩΣΤΑ ΜΑΥΡΙΔΗ

Τις προάλλες, ανήμερα της τουρκικής εισβολής, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε ότι αν αποδεχόταν τους τουρκικούς όρους στην Ελβετία, «η Κύπρος θα ήταν το μοναδικό κράτος με εγγυητή τον κατακτητή του». Τέτοιες «ηρωικές» δηλώσεις επιβάλλει η πολυμελής ομάδα επικοινωνιολόγων του Προεδρικού.

Ομως, η συγκεκριμένη δήλωση στρέφεται εναντίον του Νίκου Αναστασιάδη που το 2004 στήριζε ένθερμα το Σχέδιο Ανάν και το οποίο προέβλεπε πλήρη επαναφορά των επεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας με την υπογραφή μας! Εάν οι σημερινοί τουρκικοί όροι για επεμβατικό δικαίωμα θα καθιστούσαν «εγγυητή τον καταχτητή μας», γιατί ο κ. Αναστασιάδης στήριζε το Σχέδιο Ανάν με τόση μανία, που ζητούσε την επαναφορά του μετά και την συντριπτική απόρριψή του;

Το 2004, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αντιλήφθηκαν ότι η Κύπρος θα γινόταν προτεκτοράτο μέσω παραχώρησης επεμβατικών δικαιωμάτων στην Τουρκία, αλλά ο κ. Αναστασιάδης και ο Αβ. Νεοφύτου δεν το αντιλήφθηκαν. Είναι αυτό χαρακτηριστικό ηγετών ή ουραγών; Πως γίνεται να στήριζαν και επιζητούσαν την επαναφορά Τουρκικών εγγυήσεων, καθιστώντας «εγγυητή τον καταχτητή μας» όπως σήμερα ομολογούν; Φυσικά, ενόσω οι επικοινωνιολόγοι του Προεδρικού κρίνουν ότι η σιωπή περιορίζει τις ζημιές, δεν θα απαντούν σε τέτοια θέματα.

Παρεμπιπτόντως, μετά την Ελβετία η Τουρκία κατάφερε, λόγω της στάσης του κ. Αναστασιάδη, να ισχυρίζεται ότι «ανανέωσε» τα εγγυητικά/επεμβατικά της δικαιώματα. Συγκεκριμένα, από το 1974 η διαχρονική θέση των Κυβερνήσεων της Κύπρου και της Ελλάδας ήταν ότι η Τουρκία απώλεσε ντε φάκτο τυχόν επεμβατικό δικαίωμα λόγω κατάφωρης παραβίασης των Συνθηκών του 1960 με επίκεντρο την συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή εδάφους της Κύπρου. Αυτή την θέση επανέφερε στο προσκήνιο ο Έλληνας Υπουργός Εξωτερικών. Ωστόσο, ο κ. Αναστασιάδης και ο Αβ. Νεοφύτου επιμένουν ότι η Τουρκία διατηρεί αλώβητο επεμβατικό δικαίωμα και σήμερα!

Ο Νίκος Κοτζιάς υπεδείκνυε ότι η συζήτηση σήμερα αφορά επίσημη κατάργηση του όλου συστήματος εγγυήσεων του 1960, με δεδομένο ότι η Τουρκία απώλεσε τυχόν εγγυητικό της δικαίωμα. Το πώς γίνεται να έχει σήμερα η Τουρκία επεμβατικό δικαίωμα βάσει Συμφωνίας που η ίδια κατάφωρα παραβιάζει για δεκαετίες, μόνο ο κ. Αναστασιάδης και ο Αβ. Νεοφύτου μπορούν να εξηγήσουν, αλλά σιωπούν. Ξεκαθαρίζουμε ότι, άλλο είναι να προτείνεις κατάργηση του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας με δεδομένο ότι αναγνωρίζεις σήμερα την ισχύ του (θέση Αναστασιάδη) και άλλο να προτείνεις επίσημη κατάργηση του όλου συστήματος εγγυήσεων με αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, με δεδομένο ότι η Τουρκία απώλεσε ήδη τυχόν δικαίωμα αφού παραβιάζει κατάφωρα τις Συμφωνίες που επικαλείται.

Πάντως, απέναντι στη σιωπή τους, ο Τούρκος Υπουργός Ενέργειας επιμένει ότι οι επεμβάσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι στο πλαίσιο του επεμβατικού δικαιώματος της Τουρκίας.

Σιωπή επικρατεί επίσης γύρω από την παράλειψη του Προεδρικού να αξιοποιήσει την σοβαρότερη, μέχρι τώρα, υποστηριχτική δήλωση για την Κύπρο σε επίπεδο ΕΕ και επίρριψη ευθυνών στην Τουρκία για το ναυάγιο. Η στήριξη προέκυψε από την Εσθονική Προεδρία στην ΕΕ, κατόπιν δύο παρεμβάσεών μου. Το θέμα δημοσιοποιήθηκε αλλά στο Προεδρικό είναι απασχολημένοι με άλλα… Αν κάτι ανάλογο κέρδιζε η Τουρκία, θα είχε ήδη πλημμυρίσει τα ξένα ΜΜΕ με την είδηση στον επικοινωνιακό «πόλεμο» επίρριψης ευθυνών.

Πάντως, η σιωπή του κ. Αναστασιάδη και του κ. Αβ. Νεοφύτου θα σπάσει όταν οι πολίτες απαιτήσουν απαντήσεις. Πρωτοστάτες έπρεπε νάναι οι θαυμαστές και υποστηριχτές τους, ώστε να φανερωθεί κατά πόσον η πολιτική τους καθιστά «εγγυητή τον καταχτητή μας».

  • Ο Κώστας Μαυρίδης είναι Ευρωβουλευτής του ΔΗΚΟ (S&D) – [email protected]

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: