Έτοιμος να επιστρέψει στις διαπραγματεύσεις ο Αναστασιάδης: Ποιούς όρους θέτει ο Πρόεδρος




Την ετοιμότητα του να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκεί η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν, εξέφρασε χθες το βράδι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Σε σύντομο χαιρετισμό του κατά την ετήσια συνεστίαση του Συνδέσμο Εφέδρων Αξιωματικών Λεμεσού, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι:

«Συμμερίζομαι τις αγωνίες όλων, συμμερίζομαι την απογοήτευση όλων που, δυστυχώς, στην Ελβετία δεν έγινε κατορθωτό να πετύχουμε αυτό που επιδιώκαμε: να απαλλαγούμε από την Τουρκία είτε μέσω εγγυήσεων είτε παρεμβατικών δικαιωμάτων είτε μονίμου στρατιωτικής βάσεως όπως αξίωσε.
Η αδιαλλαξία οδήγησε βεβαίως στο αδιέξοδο.
Η προσπάθεια δεν τερματίζεται. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε μέσα στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών κάθε δυνατή προσπάθεια, έτσι ώστε επιτέλους και κάποιοι που μέχρι σήμερα από μακριά παρακολουθούν, ενεργότερα να εμπλακούν ώστε να επηρεάσουν για να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα.
Δεν θα ήθελα να κάνω μακρά αναφορά στα όσα συνέβησαν. Αυτό που θέλω να σας βεβαιώσω είναι πως η οποιαδήποτε δική μας θέση ήταν πάντα πως αν είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να συμβιώσουμε ειρηνικά, θα έπρεπε οριστικά να απαλλαγούμε από την παρουσία της κατοχικής Τουρκίας», (να απαλλαγούμε) από τις εγγυήσεις, από τα παρεμβατικά δικαιώματα, από τα στρατεύματα κατοχής, «που θα μετονομάζονταν σε δύναμη τάχα φιλίας για να μας προστατεύσει από το εξωτερικό».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρόσθεσε ότι «κάτω από αυτά τα δεδομένα δεν μπορεί να υπάρξει και πρόοδος. Και έχω πει ότι είμαι έτοιμος να επιστρέψω στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν, δηλαδή η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν για να μπορέσουμε σαν ανεξάρτητο κράτος να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συνεχάρη «θερμά τον Σύνδεσμο Εφέδρων Αξιωματικών για τη μέχρι σήμερα πλούσια δράση του και τη συμμετοχή του σε κάθε εθνική προσπάθεια».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: