Διαβήματα της Λευκωσίας στην Ουάσιγκτον για την άσκηση με Τουρκία στην κυπριακή ΑΟΖ




Η κυπριακή κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε διαβήματα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στην προσπάθεια της να ξεκαθαρίσει η κατάσταση μετά το δημοσίευμα της ιστοσελίδας μας (ΕΔΩ) και του Liberal.

Είχαμε σημειώσει ότι σοβαρά ερωτηματικά προκαλεί η αναγγελία δραστηριότητας αμερικανικού πολεμικού σκάφους εντός της Κυπριακής ΑΟΖ και μάλιστα στην επίμαχη περιοχή που έχει δεσμεύσει παράνομα για έρευνες με το Barbaros η Τουρκία καθώς η NAVTEX εκδόθηκε όχι από την Λάρνακα, αλλά από τον τουρκικό σταθμό της Αττάλειας.

Μιλώντας στο SigmaLive, ο υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Ιωάννης Κασουλίδης, είπε ότι έγιναν διαβήματα προς την αμερικανική κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες της ιστοσελίδας μας, ερευνάται η πολύ πιθανή περίπτωση να έχουν παραπλανηθεί οι Αμερικανοί. Είναι κάτι όμως που απομένει να επιβεβειωθεί από τα διαβήματα.

Σύμφωνα με την NAVTEX 746/17 αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη.
Σύμφωνα με την NAVTEX 746/17 αμερικανικό πολεμικό σκάφος θα πραγματοποιήσει ρυμούλκηση υποβρύχιας συσκευής στις 31 Ιουλίου από τις 15.00 έως στις 20.59 στην περιοχή η οποία φαίνεται στον χάρτη.

Ανώτατες κυπριακές πηγές που παρακολουθούν στενά το ζήτημα, και μίλησαν στο SigmaLive, τόνισαν ότι η τουρκική κίνηση εντάσσεται στο επικοινωνιακό παιχνίδι των τελευταίων μηνών.

Σημείωσαν συγκεκριμένα ότι εκδόθηκε anti-NAVTEX η οποία απαντά στην αντίστοιχη τουρκική, όπως γίνεται πάντα, ενώ επανέλαβαν ότι όλες οι κινήσεις παρακολουθούνται και εξετάζονται με προσοχή, εκτιμώντας ότι δεν προκύπτει κανένας λόγος ανησυχίας.

Επιβεβαιώνεται πάντως, ότι δεν πρόκειται για αμερικανική άσκηση, αλλά για κοινή άσκηση των ΗΠΑ και της Τουρκίας στην περιοχή, ενδεχομένως υπό τη στέγη του ΝΑΤΟ, την οποία η Άγκυρα χρησιμοποίησε ως πρόσχημα για να δημιουργήσει ένταση εκδίδοντας τη συγκεκριμένη NAVTEX.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές δήλωσαν ότι το αμερικανικό πλοίο δεν βρίσκεται ακόμα στην περιοχή, γεγονός που αξιολογείται ως θετικό, καθώς δίνει τον απαραίτητο χρόνο μέχρι τη Δευτέρα, για να ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαβημάτων σε όλα τα επίπεδα και να μπορέσει να ξεκαθαρίσει το τοπίο.

Σύμφωνα με τις κυπριακές πηγές:

  • “Αν επρόκειτο για καθαρά αμερικανική άσκηση, οι ΗΠΑ θα είχαν επικοινωνήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία κι αυτό είναι κάτι που μας οδηγεί την εκτίμηση πως η Τουρκία επί της ουσίας ρυμούλκησε τις ΗΠΑ σε μια τέτοια διαδικασία. Αναμένουμε να διορθώσουν το λάθος, όπως είχε γίνει και σε 1-2 παρόμοιες περιπτώσεις στο παρελθόν με αεροπορικές στρατιωτικές ασκήσεις των Αμερικανών, όπου αρχικά εκδόθηκε ΝΟΤΑΜ από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου, αλλά στη συνέχεια διορθώθηκε. Πάντως αν ήταν καθαρά άσκηση των ΗΠΑ, μια τέτοια NAVTEX θα ήταν όντως ανησυχητική”.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία έχει εδώ και χρόνια αξιώσεις για κυριαρχικά δικαιώματα επί του τεμαχίου 6.

Το τουρκικό ερευνητικό πλοίο Barbaros, συνεχίζει τις παράνομες σεισμικές έρευνες με πόντιση καλωδίων για εξεύρεση φυσικού αερίου σε περιοχή που περιλαμβάνει τα τεμάχια 1 και 7 της κυπριακής ΑΟΖ, παρά το γεγονός ότι η πορεία του δεν έχει τα χαρακτηριστικά πορείας πλοίου που πραγματοποιεί τέτοιου είδους έρευνες, σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές.

ΕΔΩ Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: