Δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν την εξέδρα αλλά θα προσπαθήσουν να εκφοβίσουν, λέει η Θεοχάρους




«Οι συνομιλίες στο Κραν Μοντανά ήταν το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου. Γνωρίζαμε όλοι ότι αυτή θα ήταν η εξέλιξη εκτός και αν αποδεχόμασταν όλους τους τουρκικούς όρους. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε τα πάντα εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας. Ακριβώς επειδή οι Τούρκοι έχουν ήδη κατοχυρώσει τα πάντα, δεν ήθελαν να αποδεχθούν την οποιαδήποτε συμφωνία παρά μόνο εάν είχαν διασφαλίσει την μόνιμη στρατιωτική παρουσία τους στην Κύπρο, δηλαδή την επικυριαρχία τους σε όλο το νησί και στη θαλάσσια ζώνη του νησιού».

Αυτό δήλωσε η πρόεδρος της Αλληλεγγύης, Ελένη Θεοχάρους, η οποία σχολίασε και τη δήλωση του Κύπριου Προέδρου ότι οι Τουρκοκύπριοι πρέπει να αποφασίσουν αν θέλουν να ενωθούν με την Τουρκία ή αν θέλουν να παραμείνουν στην Κυπριακή Δημοκρατία: «Αυτό το πράγμα είναι μια έμμεση παραχώρηση ξεχωριστής αυτοδιάθεσης στους τ/κ και έτσι θα ερμηνευτεί. Ήταν μια πολύ λαθεμένη κίνηση του ΠτΔ. Εδώ για τους Ε/κ απαγορεύεται ακόμα και η χρήση της λέξης Ένωση που ήταν η κορυφαία στιγμή της αυτοδιάθεσης των λαών πριν από 60-70 χρόνια, και για τους Τ/κ μιλάμε εάν θέλουν, εάν αποφασίσουν να ενωθούν με την Τουρκία ή όχι. Σε ποια βάση γίνεται αυτή η τοποθέτηση και πως μπορούμε να αναστείλουμε ένα ενδεχόμενο δημοψήφισμα που θα αποφασίσει η Τουρκία στα κατεχόμενα, εφαρμόζοντας και το σχέδιο Β;».

Καταλήγοντας η πρόεδρος της Αλληλεγγύης σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις και ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε: «Εκτίμηση μας είναι ότι δεν θα τολμήσουν να χτυπήσουν την εξέδρα. Θα παρενοχλούν αυτό είναι σίγουρο, θα προσπαθούν να εκφοβίσουν αυτό θα είναι σίγουρο, εκείνο που φοβάμαι είναι κάποιες κινήσεις αντιπερισπασμού. Καλό είναι αυτά τα ζητήματα να μην τίθενται στο δημόσιο διάλογο για πάρα πολλούς λόγους. Για λόγους οικονομίας, για την προστασία του τουρισμού, για την προστασία του φρονήματος του λαού. Οι αρμόδιοι οφείλουν να έχουν τα μάτια τους και τα αυτιά τους ανοικτά».

12/07/2017 13:47 – ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: