Δεν θα τολμήσει η Τουρκία να κάνει βήμα: Δεν ανησυχεί η TOTAL, γιατί να ανησυχούμε εμείς…




Γράφει ο Κωνσταντίνος Καρεκλάς

Η ΤΟΤΑΛ με προχθεσινή της ανακοίνωση, ανέφερε πως δεν την ανησυχούν οι Τουρκικές απειλές, αφού το συγκεκριμένο γιγάντιο κοίτασμα των 1.8ν τρις κυβικών στο Κατάρ/Ιράν, είναι υπό την δική της ευθύνη για εξόρυξη και το γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά, άρα δεν την “παίρνει” να βλάψει την Κυπριακή γεώτρηση. 

Θα ήταν ωφέλιμο για τον Κυπριακό Ελληνισμό, να ταυτίσουμε το δικό μας πρόβλημα και να το τοποθετήσουμε στην γεωπολιτικοστρατηγική σκακέρα των μεγάλων και να πετύχουμε κι εμείς τον σκοπό μας. Διπλωματικά μεν, πιο επιθετικά και αποφασιστικά δε.

Γενεύη, Νέα Υόρκη και Κρανς Μοντάνα. Απανωτές συναντήσεις εν μέσω εσωτερικών διαφωνιών της δικής μας πλευράς που στο τέλος όλοι συμφώνησαν πως για το αδιέξοδο, ευθύνεται αποκλειστικά η Τουρκία. Ομόφωνα συμφώνησε και η Ελληνική πολιτική ηγεσία, άρα αν έλεγε κάποιος πως έχουν ευθυγραμμιστεί τα άστρα, δεν θα τον αδικούσα. Ο γγ του ΟΗΕ επέλεξε την οδό του “χαϊδέματος” και ευχαρίστησε ακόμη την Τουρκία για την θέληση της για λύση του Κυπριακού προβλήματος. Ποιος ξέρει άραγε τι συζητήθηκε στους G20 που ακολούθησαν το Μοντανά.

Πέραν των οικονομικών διαφορών, οι ηγέτες του G20 έχουν αντιληφθεί πως αν τραβήξει ο καθένας τον δρόμο του, δεν θα μπορέσουν να πετύχουν όλα όσα θα πετύχαιναν αν συνεργάζονταν. Άρα λοιπόν, πέραν των γνωστών διαφωνιών, έβαλαν κάτω ατζέντα δράσης και αντιμετώπισης συγκεκριμένων ζητημάτων, όπου αμφιβάλλω αν το Κυπριακό ήταν καν μέσα στη λίστα. Η Τουρκία προσπαθεί με κάθε τρόπο να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή και να αποκτήσει περισσότερη δύναμη, τόσο οικονομική όσο και στρατιωτική, κάτι που θα πρέπει να θεωρείται ως απειλή για τον Ελληνισμό και για αυτό τον λόγο επιβάλλεται μια πιο δυναμική στρατηγική, πιο τολμηρή θα έλεγα από μεριάς Ελληνικής Κυβερνήσεως, έτσι ώστε να προχωρήσει στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου.

Σε προχθεσινή  του συνέντευξη στην Χουριέτ, ο Τούρκος καθηγητής Γκουργκάν Κουμπάρογλου, μίλησε για τις προοπτικές της Τουρκίας που υπάρχουν έτσι ώστε να μπορέσει να καταστεί ενεργειακό κέντρο στην περιοχή. Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, πως οι κύριοι προμηθευτές της Τουρκίας που θα συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση είναι το Ισραήλ και το Ιράν. Αναφέρθηκε επίσης και στην Κύπρο, πως νομικά δεν μπορούμε να σταματήσουμε τον αγωγό προς την Τουρκία από το Ισραήλ αφού θα περνά από διεθνή ύδατα και συμπλήρωσε πως ο αγωγός μέσω Ελλάδας δεν είναι οικονομικά συμφέρων και πως η εναλλακτική και συμφέρουσα λύση για το Ισραήλ, είναι η Τουρκία. Αναφέρθηκε επίσης και στην συνεργασία Ιράν-Κατάρ για την πρόσφατη συμφωνία με την ΤΟΤΑΛ στο πιο μεγάλο κοίτασμα φυσικού αερίου στο Νότιο Παρ/βόρειο Ντομ, κάτι που συνέτεινε στην άρση του εμπάργκο στο Ιράν. Η ΤΟΤΑΛ με χθεσινή της ανακοίνωση, ανέφερε πως δεν την ανησυχούν οι Τουρκικές απειλές, αφού το συγκεκριμένο γιγάντιο κοίτασμα των 1.8ν τρις κυβικών στο Κατάρ/Ιράν, είναι υπό την δική της ευθύνη για εξόρυξη και το γνωρίζει η Τουρκία πολύ καλά, άρα δεν την “παίρνει” να βλάψει την Κυπριακή γεώτρηση.

Η Ευρώπη έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την τροφοδότηση της από το συγκεκριμένο Ιρανοκαταρινό τεμάχιο, και υπάρχουν πλάνα για τον αγωγό όπου θα περνά μέσω Τουρκίας για να καταλήγει σε αυτή. Από την άλλη το Ισραήλ ψάχνει για αγοραστές του ΦΑ, και η συμφέρουσα πρόταση της για αγωγό μέσω Τουρκίας και να καταλήγει στην Ευρώπη είναι μια επιλογή, εξού και αναφέρθηκε στην Κύπρο πως δεν μπορούμε να το σταματήσουμε νομικά. Σύμφωνα με αυτές τις εξελίξεις, η Τουρκία, με τις σχέσεις όπου διατηρεί με το Ισραήλ μετά το περιβόητο “συγγνώμη”, αλλά και την καλή εξέλιξη και βελτίωση των σχέσεων με το Ιράν, υπάρχουν σοβαρές προοπτικές ανέλιξης της σε ενεργειακό κέντρο και περεταίρω ενίσχυση της οικονομίας της, και κατ’ επέκταση της θέσεως της στη Μεσόγειο και Αιγαίο.

Αν η Τουρκία δεν απειλούσε την Κυπριακή Δημοκρατία για τις γεωτρήσεις, τότε θα ανησυχούσα πραγματικά. Ο εκφοβισμός είναι μια τακτική που ακολουθεί εδώ και χρόνια, όμως αυτό δεν σημαίνει πως δεν πρέπει να κρατάμε την σημαία ψηλά και μάτια μας ανοικτά. Ο νεοσουλτάνος δεν έχει καμμία εμπιστοσύνη και είναι αψυχολόγητος, όμως οι πρόσφατες παρεμβάσεις Αμερικανών αξιωματούχων, δείχνουν πως για την ώρα οι Αμερικανοί “ταΐσανε” το θερίο να χορτάσει για να “κάτσει” φρόνιμο, αφού ούτε και αυτούς τους έπερνε να οξύνουν τις σχέσεις τους με τον Σουλτάνο, αφού ο Μπούτιν μπήκε για τα καλά στο παιχνίδι και προσπαθεί να ελέγξει τον ενεργειακό διακόπτη αερίου προς την Γηραιά Ήπειρο.

Έτσι λοιπόν, η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά το κόστος που θα πληρώσει αν χαλάσει τις ισορροπίες στην Μεσόγειο, είτε με ένα θερμό επεισόδιο, είτε με μια σύρραξη, και για την ώρα δεν τολμά να κάνει βήμα. Θα φωνάξει, θα απειλήσει, θα παρενοχλήσει, ίσως κινηθεί απειλητικά για να “δείξει” πιο είναι το αφεντικό, όμως δεν θα το συνεχίσει αφού δεν την “παίρνει” στρατηγικά. Και εδώ είναι που συμφωνούμε με το σκεπτικό πως αν η Τουρκία δεν έχει κόστος δεν καταλάβει τίποτα. Θα ήταν ωφέλιμο για τον Κυπριακό Ελληνισμό, να ταυτίσουμε το δικό μας πρόβλημα και να το τοποθετήσουμε στην γεωπολιτικοστρατηγική σκακέρα των μεγάλων και να πετύχουμε κι εμείς τον σκοπό μας. Διπλωματικά μεν, πιο επιθετικά και αποφασιστικά δε.

  • BSc Business Administration conc. Management Information Systems, Υπεύθυνος Έρευνας και Καινοτομίας (Ιδ. Τομέας).

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: