Απορρίπτει το καθεστώς Άσαντ έκθεση του ΟΑΧΟ για χρήση χημικού σαρίν σε επίθεση




Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε την έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (ΟΑΧΟ), σύμφωνα με τον οποίο το αέριο σαρίν χρησιμοποιήθηκε σε μια επίθεση τον Απρίλιο στη Χαν Σεϊχούν, επισημαίνοντας ότι «είναι αναξιόπιστη».

Δυτικές κυβερνήσεις, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, έχουν κατηγορήσει τη συριακή κυβέρνηση ότι διεξήγαγε επίθεση με χημικά όπλα στην πόλη Χαν Σεϊχούν στις 4 Απριλίου, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοί, μεταξύ αυτών και παιδιά. Η Δαμασκός αρνείται ότι χρησιμοποίησε χημικά όπλα.

Οι ΗΠΑ απάντησαν στην επίθεση αυτή εκτοξεύοντας πυραύλους Τόμαχοκ εναντίον μιας αεροπορικής βάσης του συριακού στρατού, της αλ Σαϊράτ.

Την Παρασκευή εμπειρογνώμονες του ΟΑΧΟ σε έκθεσή τους επιβεβαίωσαν ότι στην επίθεση χρησιμοποιήθηκε αέριο σαρίν.

Σε ανακοίνωσή του το συριακό υπουργείο Εξωτερικών επεσήμανε ότι η ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΑΧΟ βασίστηκε «σε μαρτυρίες τρομοκρατών στην Τουρκία».

Η Άγκυρα στηρίζει έμπρακτα τη συριακή αντιπολίτευση.

Αφού πήραν συνεντεύξεις από αυτόπτες μάρτυρες και εξέτασαν δείγματα, οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι «μεγάλος αριθμός ανθρώπων, κάποιοι εκ των οποίων πέθαναν, εκτέθηκαν σε σαρίν ή σε ένα προϊόν τύπου σαρίν»,αναφέρεται στην έκθεση, η οποία δεν έχει δημοσιοποιηθεί επισήμως.

Από την πλευρά της η Ρωσία, σύμμαχος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, χαρακτήρισε την έκθεση του ΟΑΧΟ μεροληπτική.

02/07/2017 07:32
ΑΠΕ-ΜΠΕ- Reuters
Δαμασκός

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: