Άγρια “μάχη” κυβέρνησης – αντιπολίτευσης με φόντο την έξοδο στις αγορές




Έντονη αντιπαράθεση ξέσπασε στην Ελλάδα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης με αφορμή την έξοδο της χώρας στις διεθνείς αγορές. Η κυβέρνηση δηλώνει πως ο στόχος για μια δοκιμαστική έξοδο στις αγορές πριν τη λήξη του προγράμματος το 2018 έχει επιτευχθεί και η αντιπολίτευση πως η χώρα βγήκε στις αγορές με 3 χρόνια καθυστέρηση.

“Ο στόχος ήταν να αρχίσει μια δοκιμαστική έξοδος στις αγορές αρκετά πριν από τη λήξη του Προγράμματος το 2018” και “ο στόχος επιτεύχθηκε” δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, σε συνέντευξή του στον “Real Fm”.

Υπογράμμισε ότι το ιδανικό σενάριο για την κυβέρνηση είναι να αρχίσει από κάπου – από εδώ που ξεκίνησε τώρα με την έξοδο στις αγορές – και από τώρα έως το 2018 να έχει μια σειρά από πράξεις που εδραιώνουν τη θέση της χώρας στις αγορές. Χαρακτήρισε επιτυχία τη χθεσινή εξέλιξη, επισημαίνοντας ότι αυτό φαίνεται από την αποτίμηση της πλειονότητας του παγκόσμιου Τύπου και των αναλυτών, αλλά και από την αγορά του ομολόγου και από νέους αγοραστές, για να σχολιάσει για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης πως όλα τα άλλα που ακούγονται στο εσωτερικό “είναι θόρυβος”.

“Ήμασταν στον πρώτο όροφο, πέσαμε στο υπόγειο και κάποιοι πανηγυρίζουν που επιστρέψαμε στο ισόγειο”, δήλωσε από την άλλη ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από την Καβάλα, όπου πραγματοποιεί περιοδεία, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας πως “η χώρα βγήκε στις αγορές μετά από 3 χρόνια καθυστέρησης” και πως “δανείστηκε πάρα πολύ ακριβά, σε σχέση με το κόστος δανεισμού άλλων ευρωπαϊκών χωρών”.

Όπως είπε, αυτή την τριετία μεσολάβησαν δύο μνημόνια με συνολική ζημιά ύψους 100 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ επιβλήθηκαν αυξημένοι φόροι και εισφορές, που τους πληρώνουν και θα τους πληρώνουν για πολλά ακόμη χρόνια οι πολίτες.

Σε σχόλιό του -μέσω Twitter- για τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, επισημαίνει: “Χθες έγινε ένα ακόμη θετικό βήμα προς μια βιώσιμη ανάπτυξη και την έξοδο από τα μνημόνια. Συνεχίζουμε με σχέδιο, κόντρα στην καταστροφολογία”.

Πάντως, θετικά υποδέχθηκαν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης τη χθεσινή έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, τα οποία και επισημαίνουν αφενός την ορθή επιλογή, αφετέρου τις ευνοϊκές προοπτικές για την ελληνική οικονομία στο εξής.

Ενδεικτικώς, τα δημοσιεύματα που ακολουθούν: “Η Ελλάδα βγήκε στις αγορές για πρώτη φορά τα τελευταία τρία χρόνια, ένα σημαντικό βήμα προς την ανάκτηση της οικονομικής της ανεξαρτησίας και της εξόδου της από το τρίτο πρόγραμμα διάσωσης”, αναφέρει στην ανταπόκρισή του το Reuters.

“Είναι πολύ θετικό ότι πέτυχαν απόδοση κάτω από 5%. Η Ελλάδα μπορεί πλέον να χρηματοδοτείται μόνη της”, σχολίαζε ο Luis Gargour της επενδυτικής LNG Capital.

“Η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια, γράφουν οι Financial Times, αξιοποιώντας την ενισχυμένη εμπιστοσύνη των επενδυτών στην οικονομική της ανάκαμψη με μία συμφωνία που σηματοδοτεί άλλο ένα βήμα προς την έξοδό της από το πρόγραμμα διάσωσης”.

Στην εφημερίδα Guardian υπάρχει ανάλυση της J. Mckeown της Capital Economics, σύμφωνα με την οποία “η σημερινή απόπειρα πήγε αρκετά καλά καθώς η χώρα δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο από το 2014”. Ε

“Αυτή τη φορά έγινε. Αν και υπήρχαν φήμες εδώ και πολλές βδομάδες, η Ελλάδα κατάφερε σήμερα την πρώτη της έξοδο στις αγορές, τα τελευταία επτά χρόνια, με εξαίρεση άλλη μία το 2014”, σχολιάζει δημοσίευμα της εφημερίδας Le Monde.

“Πρόκειται για μία άσκηση επιτυχημένης πολιτικής επικοινωνίας”, σημειώνει ο Christopher Dembik της Saxo Bank. “Πρόκειται για ένα καλό αποτέλεσμα μετά από τις τόσες αντιξοότητες που αντιμετώπισε η Ελλάδα”, σχολίασε ο οικονομολόγος Eric Dor.

Στην ηλεκτρονική σελίδα της εφημερίδας Les Echos φιλοξενείται άρθρο του Guillaume Benoit με τίτλο: “Ενθαρρυντική έξοδος της Ελλάδας στις αγορές”. Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι “η ζήτηση άγγιξε τα 6,5 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή δύο φορές το ποσό της προσφοράς. Η απόδοση για τους αγοραστές είναι στο 4,625%, δηλαδή μικρότερη από το ομόλογο που είχε εκδοθεί πριν από τρία χρόνια. Η Αθήνα κέρδισε το στοίχημα. Η Ελλάδα πραγματοποίησε μια ενθαρρυντική έξοδο στις αγορές, με την έκδοση του πρώτου ομολόγου εδώ και τρία χρόνια».

26/07/2017 11:42 – ΚΥΠΕ – ΑΠΕ – Ελλάδα/Αθήνα

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: