Βλέπουν παράθυρο …εξόδου από το αδιέξοδο στην Ελβετία: Ξαφνικά ξέχασαν κρίσεις και εμπλοκές




Στη σύσταση ομάδας εργασίας από τεχνοκράτες για να ασχοληθεί με την εξέταση σεναρίων που αφορούν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της λύσης προχωρούν οι  συμμετέχοντες στην Πενταμερή Διάσκεψη στον Κραν Μοντάνα.

Αυτό αποφασίσθηκε κατά την πρωινή σύνοδο της Πενταμερούς Διάσκεψης στην οποία συμμετείχε για πρώτη φορά ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, που έφθασε νωρίτερα σήμερα στο ελβετικό θέρετρο.

Όπως πληροφορούμαστε η ομάδα εργασίας, που θα αποτελείται από τεχνοκράτες, θα συνεδριάσει αργότερα σήμερα ενώ συνεχίζονται οι διεργασίες και σε πολιτικό επίπεδο. Όπως πληροφορούμαστε, η άφιξη και παρουσία του Γενικού Γραμματέα στη Διάσκεψη έχει δημιουργήσει νέο κλίμα, που ενδεχομένως να διαμορφώσει και νέα διάθεση από τουρκικής πλευράς.

Μέχρι στιγμής, πάντως, οι Τούρκοι επιμένουν στις μαξιμαλιστικές τους θέσεις.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, δήλωσε σχετικά:

“Η παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πολύ χρήσιμη και ωφέλιμη, ταξινόμησε τα ζητήματα” δήλωσε ο κ. Κοτζιάς εξερχόμενος και πρόσθεσε: “Κουβεντιάσαμε τρόπους που θα ασχοληθούμε με επιμέρους προβλήματα- κλειδιά που αναφέρονται στις δύο συνθήκες Ασφάλειας και Εγγυήσεων. Και ο στόχος όπως τον περιέγραψε και ο ίδιος είναι από την αρχή να είναι η Κύπρος ένα φυσιολογικό κράτος, όπως κάθε κράτος-μέλος του ΟΗΕ”.

Σύμφωνα με ελληνική πηγή:
Ως πρώτη αντίδραση συμφωνήθηκε η σύσταση μίας ομάδας εργασίας, η οποία θα συναντηθεί αργότερα σήμερα, για να ασχοληθεί με την εξέταση σεναρίων που αφορούν την παρακολούθηση και την εφαρμογή της λύσης. Ένα δεύτερο στοιχείο είναι η θετική προσέγγιση από πλευράς του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ ότι η Κύπρος θα πρέπει να είναι ένα φυσιολογικό κράτος.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: