Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει η Ελλάδα από την κρίση, δήλωσε o Λε Μερ




«Θα κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να ξεφύγει ο ελληνικός λαός από αυτήν την καθημερινή διαχείριση κρίσηςν να καταλήξουμε σε μία μακροπρόθεσμη συμφωνία για τον ελληνικό λαό, την ελληνική κυβέρνηση και όλες τις ευρωπαϊκές χώρες», δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup, o υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ.
 
O ίδιος τόνισε πως περισσότερη «σαφήνεια» είναι απαραίτητη εάν υπάρχει η βούληση για «θετικό αποτέλεσμα» σήμερα. «Χρειάζεται να μετακινηθούν όλες οι πλευρές λίγο από τη θέση τους και χρειάζεται και μία θετική δήλωση από το ΔΝΤ», κατέληξε ο Γάλλος υπουργός.

Το μήνυμα σήμερα πρέπει να είναι ναι, η δουλειά έχει γίνει, ναι, έχουμε ολοκληρώσει την αξιολόγηση και κινούμαστε προς την εκταμίευση, αναζητούμε λύση για το χρέος και όλοι μαζί επιδιώκουμε ανάπτυξη στην Ελλάδα, δήλωσε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί.

Την ελπίδα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα επιστρέψει στην Ελλάδα «με μία βαλίτσα γεμάτη χρήματα» εξέφρασε ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών, Πίτερ Κάζιμιρ, προσερχόμενος στο Eurogroup. Για τους υπουργούς, αυτό είναι το πιο «σημαντικό», ανέφερε.

Eρωτηθείς για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα απάντησε ότι περισσότερο αναγκαίοι είναι οι «εμπειρογνώμονες» του ΔΝΤ. «Τα χρήματα είτε έρθουν στο τέλος είτε ποτέ, δεν έχει σημασία για μας» είπε χαρακτηριστικά.
 
Σε ό,τι αφορά το χρέος, σημείωσε ότι η συμφωνία του Μαΐου 2016 κάνει λόγο για ελάφρυνση το 2018, μετά το τέλος του προγράμματος «εάν κριθεί απαραίτητο».

ΠΑΝΤΩΣ, Συμφωνία έβγαλε, κατά πληροφορίες, η συνεδρίαση του Euro Working Group, που ολοκληρώθηκε λίγο μετά το μεσημέρι και αποτελεί τον προάγγελο των απογευματινών εξελίξεων στο Εurogroup. λέγεται ότι η συμφωνία δεν αφορά μόνο την εκταμίευση της δόσης αλλά και το σύνολο σχεδόν του κειμένου της απόφασης του Eurogroup για το θέμα του χρέους.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχουν δύο ενστάσεις στο κομμάτι της συμφωνίας. Η πρώτη είναι να δοθούν τα δικαστικά έξοδα στον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ και η δεύτερη να αντιμετωπιστεί το ζήτημα από την ποινική δίωξη τριών στελεχών των θεσμών που βρίσκεται σε εξέλιξη για το συμβουλευτικό ρόλο που είχαν αναλάβει στο ΤΑΙΠΕΔ. 

Για το χρέος υπάρχει μεγαλύτερη σαφήνεια με αναφορά σε επιμήκυνση της λήξης των ευρωπαϊκών δανείων μέχρι τα 15 έτη και βελτιωμένη φρασεολογία σε σύγκριση με το ανακοινωθέν της 22ας Μαϊου. Υπάρχει επίσης αναφορά σε πλεονάσματα στην περιοχή του 2% από το 2023 και μετά. 

Όλα αυτά βέβαια δεν επαρκούν για την είσοδο του ΔΝΤ στο πρόγραμμα με λεφτά, ούτε για να κρίνει το χρέος βιώσιμο. Παράλληλα δεν είναι αρκετά για την ένταξη της χώρας στο QE.

15/06/2017 16:36
ΑΠΕ-ΜΠΕ, της ανταποκρίτριάς μας Χρ. Βασιλάκη
Βρυξέλλες, Belgium

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: