Στο μικροσκόπιο του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου η προενταξιακή βοήθεια ΕΕ σε Τουρκία




Το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο πρόκειται να ελέγξει την οικονομική στήριξη της ΕΕ προς την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα γραπτώς.

Ο έλεγχος θα αξιολογήσει κατά πόσον η προενταξιακή βοήθεια της ΕΕ προς την Τουρκία ήταν καλά διαχειριζόμενη και αποτελεσματική. Θα επικεντρωθεί σε τρεις τομείς προτεραιότητας: κράτος δικαίου και θεμελιώδη δικαιώματα, δημοκρατία και διακυβέρνηση, και εκπαίδευση, απασχόληση και κοινωνικές πολιτικές. Τα αποτελέσματα του ελέγχου αναμένονται κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο η Τουρκία είναι ο μοναδικός μεγαλύτερος δικαιούχος του “Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ” (IPA), με περισσότερο από το 40% όλων των κονδυλίων. Κατά την περίοδο 2007-2013, δόθηκε στην Τουρκία ένα ποσό περίπου 4,48 δισ. Ευρώ, εκ των οποίων 2,68 δισ. Ευρώ δεσμεύθηκαν και 2,19 δισ. Ευρώ καταβλήθηκαν. Από το 2014, έχουν καταλογιστεί άλλα 1,65 δισ. Ευρώ, αλλά δεν έχουν ακόμη καταβληθεί στη χώρα.

Ο στόχος της προενταξιακής βοήθειας είναι η στήριξη της διαδικασίας προσχώρησης και των μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία, ωστόσο, ως σήμερα υπάρχει μικρή πρόοδος στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και οι μεταρρυθμίσεις έχουν τελματώσει τα τελευταία χρόνια.

“Η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος δικαιούχος της εξωτερικής βοήθειας της ΕΕ και στρατηγικός εταίρος στους βασικούς τομείς πολιτικής της εξωτερικής πολιτικής, της άμυνας, της μετανάστευσης, της καταπολέμησης της τρομοκρατίας και του εμπορίου. Μέχρι σήμερα όμως δεν έχουμε ελέγξει ποτέ την αποτελεσματικότητα του Μέσου Προενταξιακής Βοήθειας της ΕΕ στην Τουρκία “, δήλωσε ο Hans Gustaf Wessberg, μέλος του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου που είναι αρμόδιος για τον έλεγχο.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο υπενθυμίζει ότι από το 2006, έχουν ανοίξει μόνο 14 από τα 35 κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας. Ένα από αυτά τα 14 κεφάλαια έκλεισε προσωρινά το 2006 και, μετά τη συμφωνία της 14ης Δεκεμβρίου 2015 μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας σχετικά με την κρίση των προσφύγων, ξεκίνησαν οι προετοιμασίες για την έναρξη του κεφαλαίου 17 (οικονομική και νομισματική πολιτική). Έκτοτε, δεν πραγματοποιήθηκε άλλη Διακυβερνητική Διάσκεψη και το Συμβούλιο δήλωσε ότι δεν εξετάζονται νέα κεφάλαια για άνοιγμα.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 06/06/2017 14:48

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: