Σκληρή ανακοίνωση Κινήματος Αλληλεγγύης κατά Γιούνκερ για Κυπριακό




«Ο περισπούδαστος Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να έχει καταστρώσει τον οδικό του χάρτη, αλλά είτε δεν ρώτησε αυτούς που αφορούν οι έξυπνες ιδέες του, είτε ρώτησε μόνο τους σημερινούς κυβερνώντες και είναι εμφανώς παραπληροφορημένος.

“Αν έμπαινε στον κόπο αυτός και οι σύμβουλοί του να μάθουν τις πραγματικότητες, εύκολα θα διαπίστωνε ότι το κυπριακό πρόβλημα δεν μπορεί «να διευθετηθεί» αυτό το καλοκαίρι όπως είπε, ενόσω η κατοχική Τουρκία καταθέτει θέσεις στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τις οποίες θα ελέγχει ολόκληρο το νησί από την πρώτη μέρα της Λύσης και σταδιακά θα αφανίσει τον Ελληνισμό της Κύπρου».

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη, και προσθέτει:

«Τα αποτελέσματα της πολιτικής των τελευταίων 9 χρόνων στο Κυπριακό είναι λυπηρά:
– Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Κομισιόν σε άτυπο έγγραφο που παραδίδει στον Ταγίπ Ερντογάν, δεν κάνει καμία αναφορά στις παραμέτρους της λύσης και στην ποιότητα της λύσης.

– Θέτει αυστηρά χρονοδιαγράμματα ολοκλήρωσης των διαπραγματεύσεων και επικεντρώνεται αποκλειστικά στο χρονικό σημείο της «διευθέτησης» του Κυπριακού.

– Επικεφαλής της Ε.Ε. παραγνωρίζουν Αρχές και Αξίες πάνω στις οποίες εδράζεται και λειτουργεί η Ε.Ε. Γι αυτούς ισχύουν μόνο οικονομικά συμφέροντα . Το ίδιο ισχύει και για την κυπριακή ηγεσία».

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «δυστυχώς είναι πλέον σαφές ότι η πολιτική του «καλού παιδιού» τα τελευταία 9 χρόνια:
– Ενίσχυσε την αδιαλλαξία της Τουρκίας.

– «Απενεχοποίησε» την Τουρκία στα μάτια των Ευρωπαίων ακόμη και για τη συνεχιζόμενη κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους.
– Μείωσε όλους τους συντελεστές ισχύος της ε/κ πλευράς εντός και εκτός της Ε.Ε.

– Έβαλε τις βάσεις για «μετατροπή» του Κυπριακού στις Βρυξέλλες σε… διακοινοτική διαφορά».

«Αυτή η πολιτική εγκλώβισε την πλευρά μας σε αδιέξοδα, την κατέστησε αναξιόπιστη και πρέπει να αλλάξει» σημειώνει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη. Για να προσθέσει: «Ως γνωστόν το έγγραφο Γιούνκερ που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Παύλος Ξανθούλης παραπέμπει σε έξι σημεία:

1. Ενίσχυση ευρωτουρκικών σχέσεων στους τομείς μεταφορών, περιλαμβανομένων των αερομεταφορών, της τρομοκρατίας και της οικονομίας, περιλαμβανομένης και της Τελωνειακής Ένωσης.

2. Στο Κυπριακό επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Μια λύση στο Κυπριακό θα πρέπει να εξευρεθεί αυτό το καλοκαίρι. Είναι προς το συμφέρον των δύο μερών να διασφαλίσουν ότι η υφιστάμενη ευκαιρία δεν θα χαθεί. Αυτό θα επιτρέψει στην Ε.Ε και στη Τουρκία να εμβαθύνουν περαιτέρω τη συνεργασία τους στα ζητήματα κλειδιά που αναφέρθηκαν», επισημαίνει το έγγραφο Γιούνκερ.

3. Να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις περί το τέλος του έτους για αναβάθμιση της Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας, νοουμένου ότι οι πολιτικές συνθήκες θα το επιτρέψουν.

4. Η ελευθέρωση των ευρωπαϊκών θεωρήσεων διαβατηρίων για τους Τούρκους πολίτες θα λάβει χώρα όταν όλα τα κριτήρια εκπληρωθούν.

5. Υπεύθυνος για τον συντονισμό μεταξύ Ε.Ε-Τουρκίας εκ μέρους της Κομισιόν, θα είναι ο Αντιπρόεδρος Φρανς Τίμερμανς

6. Η ενίσχυση της συνεργασίας Ε.Ε-Τουρκίας, θα πρέπει να επισημοποιηθεί, στο πλαίσιο μας νέας Συνόδου Κορυφής Ε.Ε-Τουρκίας, «την άνοιξη του 2018».

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του κυρίου Ξανθούλη, η συντριπτική πλειοψηφία των κρατών-μελών δεν είχε ενημερωθεί για το έγγραφο που έδωσε ο κ. Γιούνκερ προς τον Ταγίπ Ερντογάν, στις 25 Μαΐου. Ως αποτέλεσμα, η διαρροή του εγγράφου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις για τις νέες υποσχέσεις που μοίρασε και γραπτώς προς τον Ερντογάν ο Πρόεδρος της Κομισιόν» αναφέρει στην ανακοίνωση του το Κίνημα Αλληλεγγύη και προσθέτει:

«Τα κράτη-μέλη συζήτησαν το θέμα σε διπλωματικό επίπεδο και διατύπωσαν την αντίθεσή τους για τις νέες υποσχέσεις Γιούνκερ. Μεταξύ των πολλών κρατών που επέκριναν τον κ. Γιούνκερ και τη Κομισιόν, περιλαμβάνονται η Αυστρία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Βουλγαρία και η Κύπρος. Ιδού λοιπόν ο φίλος της Κύπρου Γιούνκερ και τα έκνομα σχέδια στα οποία δυστυχώς είναι συνεργοί αξιωματούχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας» τονίζει καταληκτικά το Κίνημα Αλληλεγγύη.

ΚΥΠΕ – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 11/06/2017 13:12

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: