Albanian Prime Minister Edi Rama at the Vila Gorica, in Podgorica, Montenegro. EPA, BORIS PEJOVIC

Σε δεινή θέση η ελληνική μειονότητα ενόψει των αλβανικών εκλογών, ο Ράμα ζητά «αρβανίτικη μειονότητα» στην Ελλάδα

Γράφει ο Γιώργος Πετράκης

Σε δεινή θέση βρίσκεται η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία, καθώς για πρώτη φορά από την πτώση του κομμουνιστικού καθεστώτος, υποχρεώνεται να ενσωματωθεί προεκλογικά στο Δημοκρατικό Κόμμα της νυν αξιωματικής αντιπολίτευσης, ως τελευταία ευκαιρία για την εκλογή μόλις ενός μειονοτικού βουλευτή.

Το ΚΕΑΔ, το μειονοτικό κόμμα στο οποίο συμμετέχει η ΟΜΟΝΟΙΑ, που εξέλεγε έως και τρεις βουλευτές, βρέθηκε τώρα στην εξαιρετικά δύσκολη θέση να αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο μη εκπροσώπησης στη νέα Βουλή που θα προκύψει στις 25 Ιουνίου και έτσι ο πρόεδρος του Βαγγέλης Ντούλε, συμφώνησε να είναι υποψήφιος με τα ψηφοδέλτια του ΔΚ, στην Αυλώνα.

Εκτός από την διαρκή συρρίκνωση της εκλογικής βάσης του ΚΕΑΔ, αποτέλεσμα του όλο και μικρότερου ενδιαφέροντος των μελών της μειονότητας για τα πολιτικά πράγματα στην Αλβανία, αλλά και για την πολιτική εκπροσώπηση της μειονότητας, είναι προφανές ότι και το ίδιο το ΚΕΑΔ αποτυγχάνει να ξεφύγει από την γνωστή πληγή των εσωτερικών αντιπαραθέσεων και των προσωπικών στρατηγικών και φιλοδοξιών και να διαμορφώσει συνολική στρατηγική για την επιβίωση και ευημερία του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού, με αποτέλεσμα τώρα ο στόχος να περιορίζεται στην επανεκλογή του κ. Ντούλε ελέω του Δημοκρατικού Κόμματος.

Αν και η άρση του πολιτικού αδιεξόδου επίσπευσε τις διαδικασίες για την διεξαγωγή των εκλογών καθιστώντας απαγορευτική την συμμετοχή μικρών κομμάτων όπως το ΚΕΑΔ, είναι ξεκάθαρο ότι το μειονοτικό κόμμα απέφυγε έτσι μια δύσκολη εκλογική αναμέτρηση από την οποία θα έβγαινε μάλλον ταπεινωμένο και στα πρόθυρα της διάλυσης.

Ακόμη κι αν ο κ. Ντούλε κατορθώσει να εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του ΔΚ, εγείρονται μείζονα ερωτηματικά για τα επόμενα βήματα και την προοπτική της ελληνικής μειονότητας και της δυνατότητας πολιτικής εκπροσώπησης της στα πολιτικά δρώμενα των Τιρανων.

Με την επιλογή του ΔΚ να δεχθεί την υποψηφιότητα Ντούλε, στο ψηφοδέλτιο όμως της Αυλώνας, αφήνει ουσιαστικά χωρίς μειονοτικό υποψήφιο τα μέλη της μειονότητας στην περιοχή του Αργυρόκαστρου και της Δρόπολης και των Αγίων Σαράντα. Το μήνυμα που στέλνεται προς τα μέλη της μειονότητας που έχουν κλείσει μέχρι στιγμής τα αυτιά τους στις «σειρήνες» των αλβανικών κομμάτων, είναι να προσέλθουν στις κάλπες και να υπερψηφίσουν το ΔΚ ώστε να εξασφαλισθεί και η εκλογή του κ. Ντούλε. Αυτή η επιλογή τροφοδοτεί ακόμη περισσότερο την επιθετική πολιτική του κ. Ραμα έναντι του ΚΕΑΔ αλλά και την προσπάθεια πολιτικής ενσωμάτωσης της μειονότητας καθώς το Σοσιαλιστικό Κόμμα εχει προσβάσεις και ισχυρούς θυλάκες στις μειονοτικές περιοχες της Χειμάρρας και του Αργυρόκαστρου.

Με την ταύτιση πλέον του ΚΕΑΔ με το ΔΚ, ο διεμβολισμός των μειονοτικών ψήφων από τον κ. Ράμα γίνεται πιο εύκολη, όταν μάλιστα ειδικά στην Χειμάρρα υπάρχει έντονη αντιπαράθεση και το Σ.Κ. κατόρθωσε να εκλέξει δήμαρχο τον μειονοτικό Γ. Γκορο, ο οποίος είναι σε διαρκή αντιπαράθεση με την ΟΜΟΝΟΙΑ για το θέμα των περιουσιών και της ανάπλασης του κέντρου της πόλης σε περιοχές με ελληνικές περιουσίες. Ο κ. Ράμα που σε ολη την διάρκεια της θητείας του έπαιξε το χαρτί του Εθνικισμού και της «Μεγάλης Αλβανίας» επανειλημμένα στράφηκε προκλητικά εναντίον της Ελλάδας, αν και ο αλβανικός μεγαλοϊδεατισμός ήταν συστατικό στοιχείο και της πολιτικής του πρώην πρωθυπουργού Σαλί Μπερισα ηγετικού παραγόντα του Δ.Κ.

Ο κ. Ράμα μόλις πριν λίγες ημέρες και παλι προκλητικά δηλωνε σε τηλεοπτική συνέντευξη του ότι δεν εχει επισκεφθεί επισημα την Αθήνα και το συζήτησε αυτό με τον Αλέξη Τσίπρα στην συνάντηση που είχαν στις Βρυξέλλες, και εξήγησε ότι «θα επισκεφθεί πανηγυρικά στην Αθήνα μόλις ο Τσίπρας άρει τον Νόμο του Εμπολέμου».

Σχετικά με τον νομό περί μειονοτήτων τον οποίο εχει απορρίψει η ΟΜΟΝΟΙΑ, ο κ. Ράμα δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν εχει καν τέτοιο νόμο και επανέφερε την γνωστή αξίωση για αναγνώριση μειονοτικών δικαιωμάτων στην «αρβανίτικη μειονοτητα» στην Ελλάδα. Παράλληλα και η Ελλάδα εχει εθνικό καθήκον να αντιληφθεί ότι δεν μπορεί να υπάρξει καμία «έκπτωση» σε ότι αφορά τα δικαιώματα της ελληνικής μειονότητας, έναντι κάποιας νεφελώδους υπόσχεσης του κ. Ράμα περί παρέμβασης του αλβανικού παράγοντα στην υπόθεση του ονόματος της ΠΓΔΜ.

Εξάλλου κάθε τέτοια εμπλοκή μάλλον θα δυσκόλευε την επίλυση του θέματος της ονομασίας και απλώς θα αποτελούσε μια ακόμη επίδειξη δύναμης του αλβανικού παράγοντα στα Βαλκάνια και επιβεβαίωση της πολιτικής της Μεγάλης Αλβανίας. Και φυσικά θα είναι ολέθριο λάθος να αντιμετωπίζεται η ιστορική και διεθνώς αναγνωρισμένη Ελληνική Εθνική Μειονοτητα της Αλβανίας ως «ισότιμη» με τους Αλβανούς μετανάστες στην Ελλάδα, οι οποίοι προβάλλονται από την αλβανική ηγεσία ως μέρος της δήθεν «αρβανίτικης μειονότητας» στην Ελλάδα. Οι εκλογές της 25ης Ιουνίου αποτελούν ένα κρίσιμο τελευταίο σταυροδρόμι για την Ελληνική Εθνική Μειονοτητα της Αλβανίας σε ότι αφορά την δυνατότητα αυτόνομης εκπροσώπησης της, ή την αναζήτηση εναλλακτικών επιλογών, που θα έχουν σαν αποκλειστικό γνώμονα και στόχο, την ενίσχυση της διαπραγματευτικής ισχύος της μειονότητας στο όλο και πιο δύσκολο πολιτικό σκηνικό της Αλβανίας.

3 Comments on "Σε δεινή θέση η ελληνική μειονότητα ενόψει των αλβανικών εκλογών, ο Ράμα ζητά «αρβανίτικη μειονότητα» στην Ελλάδα"

 1. Γιαννης Παναγιωτου | June 5, 2017 at 4:56 AM | Reply

  Κάποιος να ενημερώσει τον κύριο Πετρακη, ότι οι πληροφορίες του συγκεκριμένου άρθρο είναι εν μέρει σωστές.
  Σκόπιμα η αγνοώντας κρύβει την πραγματικότητα, στης επικείμενες εκλογές στην Αλβανία κατεβαίνει αυτόνομο το κόμμα των Ελλήνων ΕΕΜΜ.
  Ο κύριος Πετρακης το αγνοεί επιδεικτικά προσπαθώντας να σπείρει την διχόνοια σε εμάς τους Έλληνες της Βορείου Ηπείρου.
  Άλλωστε δεν είναι προφανές για εμάς Αυτό γίνετε εδώ και σχεδόν25 χρόνια το Βορειοηπειρωτικό δεν υπάρχει σε καμιά ατζέντα των πολιτικών της Ελλάδας.
  Κύριε Πετρακη αν δεν μπορείτε να καταγραψετε την πραγματικότητα, κάντε μια βόλτα στην ιδιαίτερη πατρίδα μας Βόρειο Ήπειρο, να έχετε ιδίως εικόνα.
  Φυσικά αν περάσετε και από πρεσβεία και προξενείο ίσως μάθετε και το σκοπό της λειτουργίας τους.
  Κάποτε ήταν εισπράκτορες της βίζας σήμερα …….και όχι να εξυπηρετούν τους Βορειοηπειρώτες.
  Οι αλήθειες πονάνε αλλά αν θέλουμε το καλό αυτού του ελληνισμού θα πρέπει να της επισημαίνουμε.
  Ριζιώτης.

 2. Αλή αλ-Γιουνάνι | June 6, 2017 at 8:30 PM | Reply

  “αφήνει ουσιαστικά χωρίς μειονοτικό υποψήφιο τα μέλη της μειονότητας στην περιοχή του Αργυρόκαστρου και της Δρόπολης και των Αγίων Σαράντα.”

  Στην περιφέρεια Αργυροκάστρου κατεβαίνει υποψήφιος με το Δημοκρατικό Κόμμα ο κύριος Κώστας Μπάρκας. Στην περιφέρεια αυτή ανήκει και η Δρόπολη, ενώ ο νομός των Αγίων Σαράντα ανήκει στην περιφέρεια Αυλώνας.

  “η Ελλάδα δεν έχει καν τέτοιο νόμο” Αλήθεια είναι αυτό.

 3. να που καταντησαν οι Αρβανιτες…δεν βρισκετε βιβλιο στα βιβλιοπωλεια αλλα …μπορεί να μου στείλει μήνυμα εδώ στο profile μου να του υποδείξω τρόπο επικοινωνίας, -κατά παράκληση των οικείων του ….
  Αγαπητοί φίλοι καλημέρα, όποιος ή όποια ενδιαφέρεται για την προμήθεια της “ΑΡΒΑΝΙΤΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ” του αείμνηστου πια Φωτίου Αθανασίου, που ενός προικισμένου και σπουδαίου ανθρώπου και έφυγε από τη ζωή το 2013, δάσκαλου από την Ποταμιά Θεσπρωτίας, περιοχή Μαργαριτίου, -περιοχή ως γνωστόν αρβανίτικη-, μπορεί να μου στείλει μήνυμα εδώ στο profile μου να του υποδείξω τρόπο επικοινωνίας, -κατά παράκληση των οικείων του .Αν λοιπόν θέλουμε να διατηρήσουμε την φάρα μας ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ να ξέρουμε την γλώσσα, για να μάθουμε λοιπόν την γλώσσα θέλουμε βοήθεια, θέλουμε “γραπτά μνημεία”, από την Αρβανίτικη την Γραμματική, την αρβανίτικη λαογραφία, την κοινωνική ζωή, τα ήθη, την καθημερινότητα, τη μαγειρική κτλ…Και φυσικά δεν είναι βιβλία ερμηνείας ιστορικής, φυλετικής κτλ λαμβανομένων υπόψη και των “συνεχών διώξεων” όποιων Αρβανιτών, θέλησαν να κάνουν έργο βιβλιογραφικό, το πως θα το εξέδιδαν, πως θα πετύχαιναν μη λογοκρισία… Και δεν μπορεί να ήταν αλλιώς, όμως είναι κατ’ ουσίαν ένα Λεξικό επίκαιρο η “Αρβανίτικη Γραμματική”, ένα βιβλίο πιο προσιτό και καθημερινό οι “Συνταγές”, αποτελούν όμως αυτά [τις] ενιαίες ψηφίδες του αρβανίτικου μωσαϊκού, γλωσσολογικού ή κοινωνικού… Που πρέπει να ξέρουμε, να γνωρίζουμε, να κατανοούμε, πράγμα το οποίο δεν ήθελαν, δεν θέλουν να υπάρχει, όπως κάπου θυμόσοφα αναφέρει ο συγγραφέας από τα μετά την απελευθέρωση χρόνια, όπου οι Αρβανίτες αγωνιστές που με το σπαθί τους ξεσκλάβωσαν την Ελλάδα έγιναν οι “παρείσακτοι”… Και πάλι την καλημέρα μου! Υπόψη δε ότι σε κάποιες περιοχές τς χώρας γίνονται επισήμως και με βούλα – και μπράβο τους-μαθήματα εκμάθησης της βλάχικης γλώσσας, άραγε αυτοί που τα μαθαίνουν ή τα θυμούνται πιο συντεταγμένα με γραμματικούς κώδικες, είναι “ρουμάνοι κατάσκοποι”;; Ρητορικό [το] ερώτημα…

Leave a comment

Your email address will not be published.


*