Ολοκληρώνεται η αξιολόγηση της συμμόρφωσης της Τουρκίας με αποφάσεις ΕΔΑΔ




Ολοκληρώνεται σήμερα στο Στρασβούργο η διήμερη εξέταση του βαθμού υλοποίησης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), που αφορά μεταξύ άλλων και τη συμμόρφωση της Άγκυρας στις υποθέσεις κυπριακού ενδιαφέροντος.

Συγκεκριμένα, στην ατζέντα των αντιπροσώπων των 47 κρατών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης περιλαμβάνονται και οι αποφάσεις στην υπόθεση «Ξενίδη-Αρέστη» για κατεχόμενες περιουσίες, αλλά και στην υπόθεση «Βαρνάβα» που αφορά αγνοούμενους.

Σε επιστολή του προς την Γραμματεία της Επιτροπής Υπουργών την περασμένη εβδομάδα, ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης ζητά να τεθεί ένα ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα για την υλοποίηση των αποφάσεων στις υποθέσεις που εκπροσώπησε στην «Ξενίδη-Αρέστη εναντίον Τουρκίας», καθώς όπως λέει, αυτές έχουν τελεσιδικήσει εδώ και πάνω από δέκα χρόνια.

Ζητά παράλληλα, για μια ακόμη φορά, η Επιτροπή Υπουργών να κηρύξει ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 3 του καταστατικού του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με δεύτερη επιστολή του, αναφορικά με τις υποθέσεις στην «Βαρνάβα και άλλοι εναντίον Τουρκίας», ο κ. Δημητριάδης αναφέρει εξάλλου πως έχουν περάσει 8 χρόνια από την τελική απόφαση, σε σχέση με παραβιάσεις που συνεχίζονται εδώ και 43 χρόνια.

«Θεωρώ πως είναι για την Επιτροπή Υπουργών η κατάλληλη στιγμή να επιβάλει στο εναγόμενο κράτος το χρονοδιάγραμμα που ζητήθηκε» σε σχέση με την υλοποίηση των αποφάσεων, καταλήγει ο κ. Δημητριάδης.

ΚΥΠΕ – Αντώνης Γκιλδάκης – ΚΥΠΡΟΣ/Λευκωσία 07/06/2017 15:51

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: