Οδικός χάρτης για Γενεύη: Η Αθήνα διαφωνεί και επιμένει σε προετοιμασία και συζητήσεις με Τουρκία




του Κώστα Βενιζέλου

Κρίσιμο ραντεβού έχουν με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακιντζί τις πρωινές ώρες της Δευτέρας.

Ο κ. Γκουτέρες παρουσιάζεται αποφασισμένος να κρατήσει τους συνδαιτυμόνες του στο δείπνο μέχρι να βγει άσπρος καπνός. Αξιοποιώντας τις δημόσιες τοποθετήσεις των εμπλεκομένων ότι είναι έτοιμοι «για νέα Γενεύη», θα επιχειρήσει να κτίσει επί τούτου στο δείπνο και να προχωρήσει προς την κατεύθυνση καθορισμού ενός άτυπου οδικού χάρτη που θα οδηγεί σε νέα Διάσκεψη για την Κύπρο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ένα σενάριο είναι να καταλήξουν σε ημερομηνία σύγκλησης Διάσκεψης στη Γενεύη, τελευταίο δεκαήμερο Ιουνίου ή αρχές Ιουλίου. Αυτό το σενάριο, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, φαντάζει δύσκολο, όχι όμως ανέφικτο. Εκτιμάται πως η πίεση που θα ασκηθεί για αποτέλεσμα θα είναι ασφυκτική ενώ και στο παρελθόν σε παρόμοιες συναντήσεις προέκυψε αποτέλεσμα αν και δεν αναμενόταν.

Το δεύτερο σενάριο είναι να υπάρξει ένα σύντομο μεταβατικό στάδιο για συνεννοήσεις μεταξύ των εγγυητριών δυνάμενων καθώς και συζητήσεων μεταξύ Αναστασιάδη και Ακιντζί στη Λευκωσία. Αυτό φαίνεται πιο εφικτό είναι όμως προφανές πως θα επιδιωχθεί να καθοριστεί καταληκτικός χρόνος κατάληξης. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι η τουρκική πλευρά απέρριψε στο παρελθόν πρόταση της Αθήνας για συζητήσεις επί του θέματος της Ασφάλειας. Την ίδια ώρα η ελληνική κυβέρνηση έχει διαμηνύσει με ξεκάθαρο τρόπο πως δεν θα προσέλθει σε Διάσκεψη εάν δεν προηγηθεί προετοιμασία. Δηλαδή να πραγματοποιηθούν συναντήσεις Ελλάδος και Τουρκίας για τα θέματα της Ασφάλειας.

Στο παρασκήνιο, κινούνται κυρίως οι Βρετανοί, οι οποίοι έχουν πείσει Ουάσινγκτον και Βρυξέλλες, να πιέζουν προς την κατεύθυνση της σύγκλησης Διάσκεψης για το Κυπριακό το συντομότερο δυνατό στη Γενεύη. Πρωταγωνιστικό ρόλο διαδραματίζει ο αρμόδιος για το Κυπριακό στο Φόρεϊν Όφις, Τζόναθαν Άλαν, ο οποίος κινείται σε συνεννόηση με τον εδώ πρέσβη της χώρας του, Μάθιου Κιτ. Οι σχεδιασμοί του Λονδίνου συμπίπτουν με αυτούς του Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος πριν αποχωρήσει από τη θέση του, περί το τέλος Ιουλίου, θέλει να πραγματοποιηθεί Διάσκεψη, η οποία είτε θα ανοίξει το δρόμο για συμφωνία είτε θα οριστικοποιήσει το αδιέξοδο.

ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ
ΣΚΙΤΣΟ ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΓΚΟΥΜΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: