O Ερντογάν προσφέρει δώρο σε φίλους του, που διατηρούν σχέσεις με τους Εμίρηδες του Κατάρ




Το υφυπουργείο αμυντικής βιομηχανίας (SSM) της Τουρκίας απέρριψε την προσφορά της Otokar για την παραγωγή σειράς του εγχώριας σχεδίασης και ανάπτυξης άρματος μάχης Altay (Milli İmkanlarla Modern Tank Üretim Projesi), γράφει η ιστοσελίδα DEFENCE POINT.

Κατόπιν αυτού, το υφυπουργείο αναμένεται να προχωρήσει στην εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού στον οποίο εκτός της Otokar αναμένεται να συμμετάσχουν οι επίσης τουρκικές FNSS και BMC.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Otokar, εταιρίας του Ομίλου Koc, στο χρηματιστήριο αξιών της Κωνσταντινούπολης, το υφυπουργείο ενημέρωσε την εταιρία ότι οι διαδικαστικές, οικονομικές και τεχνικές πτυχές της προσφοράς, που είχε υποβληθεί στις 29 Αυγούστου 2016, αξιολογήθηκαν, αλλά δεν κατέστη δυνατό να γίνουν αποδεκτοί οι οικονομικοί όροι που περιελάμβανε η προσφορά, ώστε να καταρτιστεί η σχετική σύμβαση.

Παρά το γεγονός ότι μέχρις στιγμής δεν έχουν προκύψει στοιχεία που να το επιβεβαιώνουν, η πολύ γνωστή αντιπαλότητα μεταξύ του προέδρου Ερντογάν και του Ομίλου Κοτς, εκτιμάται ότι ίσως να διαδραμάτισε βαρύνοντα ρόλο στην απόρριψη της προσφοράς.

Επίσης, ρόλο θα μπορούσε να έχει παίξει η φερόμενη ως επιθυμία του Τούρκου προέδρου να δώσει τη δουλειά σε επιχειρηματία φίλο του, τον Εθέμ Σαντζάκ, που ελέγχει – έχοντας εξαγοράσει όταν χρεοκόπησε – την ανταγωνίστρια εταιρία BMC, στην οποία συμμετοχή έχουν κεφάλαια από το… Κατάρ!

Τούτων λεχθέντων, το ότι η απόρριψη της προσφοράς της Otokar, της εταιρίας η οποία στο πλαίσιο σχετικής σύμβασης ανέλαβε τη σχεδίαση, ανάπτυξη και τις δοκιμές του Altay, έγινε θετικά δεκτή από τη FNSS, κοινοπραξία της τουρκικής Nurol Holding και της βρετανικής BAE Systems, ίσως είναι λίγο πρόωρο, εκτός κι αν υπάρχουν κι άλλες επιχειρηματικές συμφωνίες τις οποίες επίσης δεν γνωρίζουμε. Ενδεχομένως δε, η εμπλοκή συμφερόντων από το Κατάρ να είναι και η προϋπόθεση προώθησης του άρματος στη χώρα του Κόλπου.

Μάλιστα ο Nail Kurt, διευθύνων σύμβουλος της FNSS σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, χαρακτήρισε την απόφαση του SSM να προκηρύξει εκ νέου τον διαγωνισμό ως «την πρέπουσα». «Θεωρούμε ότι αξιοποιώντας την ισχύ των υποδομών, της εμπειρίας και της γνώσης της εταιρίας μας, η οποία έχει επιτυχώς ολοκληρώσει την παραγωγή περισσότερων από 3.000 ερπυστριοφόρων τεθωρακισμένων οχημάτων, στην παραγωγή του άρματος μάχης Altay, θα προσφέρουμε τα μείζονα ωφελήματα του συνεχώς ενισχυόμενου αμυντικο-βιομηχανικού οικοσυστήματος μας στον κύριο πελάτη μας, τις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας», σημείωσε ο Kurt.

Η εκ νέου προκήρυξη του διαγωνισμού για την ανάθεση της σύμβασης παραγωγής σειράς του Altay είναι άγνωστο πόσο θα επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα παραγωγής και εισαγωγής σε υπηρεσία του άρματος.

Υπενθυμίζεται, ότι στον στρατηγικό σχεδιασμό του SSM για την περίοδο 2017-2021 αναφέρεται ότι πρώτο άρμα μάχης Altay πρόκειται να εισέλθει σε υπηρεσία το 2020, ενώ μέχρι τα τέλη του ιδίου έτους θα έχουν παραδοθεί στο χρήστη συνολικά 15 άρματα του τύπου. Επιπλέον 20 άρματα μάχης Altay προγραμματίζεται να παραδοθούν το 2021.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: