Να πάρουμε αποφάσεις για το μέλλον της Ε.Ε. όσο είναι καιρός, τονίζει οικονομολόγος της Κομισιόν




Την άποψη πως η ώρα των μεταρρυθμίσεων για την Ευρώπη “είναι τώρα” και πως “τα λάθη γίνονται τους καλούς καιρούς και όχι τους δύσκολους καιρούς”, εξέφρασε ο επικεφαλής Οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και γενικός διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών της Κομισιόν, Μάρκο Μπούτι.

Η ΕΕ πρέπει να μάθει να παίρνει αποφάσεις στις καλές συγκυρίες και όταν υπάρχει ευνοϊκή συγκυρία για να απορροφηθούν οι κραδασμοί και όχι την τελευταία στιγμή (ως τελευταία καταφυγή – ulitma ratio), διότι η πολιτική αδράνεια είναι επικίνδυνη και τα λάθη ξεκινάνε από αυτή, τόνισε ο Μάρκο Μπούτι.

“Πρέπει να ξεπεράσουμε και την άποψη ότι η ευρωζώνη είναι εδώ μόνο για διασώσεις κρατών, αλλά και το ότι το να βάλουμε τα του οίκου μας σε τάξη, είναι απλά αρκετό”, σημείωσε. “Όμως ο διαμερισμός των κινδύνων πρέπει να πηγαίνει χέρι χέρι με τη μείωση των ρίσκων”, συμπλήρωσε.

Ανοίγοντας το Συνέδριο Brussels Financial Forum 2017, που είναι αφιερωμένο στον Τομάσο Πάντοα Σκιόπα, έναν από τους πατέρες της κοινής αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, ο γενικός διευθυντής Μπούτι σημείωσε ότι “η Ευρώπη βρίσκεται ξανά στο σταυροδρόμι”.

Ο Μάρκο Μπούτι αναφερόμενος στο χθεσινό έγγραφο της Κομισιόν για το μέλλον της ευρωζώνης τόνισε ότι “οι μεταρρυθμίσεις θα πάρουν χρόνο να ολοκληρωθούν, αλλά το ταξίδι θα πρέπει να αρχίσει τώρα”. Ακόμα και αν το κύμα του λαϊκισμού δείχνει να μαζεύεται δεν υπάρχει χρόνος για να επαναπαυτούμε, σημείωσε. Εξήγησε δε ότι η ΕΕ είναι για πολλούς ο αποδιοπομπαίος τράγος πολλών, όμως πολλά σημεία της κριτικής και ειδικά ό,τι αφορά την κοινωνική διάσταση έχει ψήγματα αλήθειας.

Ο Μάρκο Μπούτι υπενθύμισε ότι ο Τ.Π. Σκιόπα από το 1979 προειδοποιούσε για τη ρητορική της κακώς νοούμενης “εθνικής κυριαρχίας” πίσω από την οποία κρύβονταν τα κράτη μέλη και εξήγησε ότι η Ε.Ε. οφείλει να εξηγήσει ότι “δεν είναι πράκτορας της παγκοσμιοποίησης”, αλλά η απάντηση των Ευρωπαίων στην παγκοσμιοποίηση, “το να δείχνουμε μόνο τη σκληρή πλευρά της, προφανώς δεν αποτελεί αξιόπιστη περιγραφή”.

01/06/2017 12:26 – ΚΥΠΕ Aθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: