«Η πατρίδα θέλει αγάπη»: Το «Βραβείο Αριστείας» στον φιλάνθρωπο επιχειρηματία Νίκο Μούγιαρη




Του Πανίκου Παναγιώτου

«Η πατρίδα θέλει αγάπη και μερικές φορές η αγάπη δεν αρκεί να είναι μόνο ευχή. Η αγάπη χρειάζεται δουλειά πολλή, υπομονή, πείσμα και μεθοδικότητα».

Αυτό τόνισε ο ομογενής επιχειρηματίας και φιλάνθρωπος Νίκος Μούγιαρης, παραλαμβάνοντας συγκινημένος το «Βραβείο Αριστείας» του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, κατά την ετήσια εκδήλωσή του στο Μανχάταν, την Παρασκευή το βράδυ.

Όλοι οι ομιλητές εξήραν το «θεάρεστο έργο» που επιτελεί και την «πατριωτική προσφορά» του στην Κύπρο, την Ελλάδα, τον ελληνικό πολιτισμό, την ελληνική παιδεία και ευρύτερα στον Ελληνισμό.

Σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του στην εκδήλωση ο Πρόεδρος Αναστασιάδης αναφέρθηκε κυρίως στη στήριξη που προσφέρει ο συμπατριώτης μας ομογενής σε νέους Κύπριους επαγγελματίες για να μετεκπαιδεύονται στις ΗΠΑ και γενικότερα στην «πολύτιμη βοήθειά» του σε κάθε αξιόλογη εθνική και φιλανθρωπική προσπάθεια.

Ο κ. Μούγιαρης μίλησε για τον πολύχρονο αγώνα της Ομογένειας για λευτεριά και δικαιοσύνη στην Κύπρο, καθώς και για τα δημιουργήματα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας που αναδεικνύουν το «ελληνικό θαύμα» στην Αμερική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην απόφασή του να ιδρύσει πριν από πέντε χρόνια το Hellenic American Leadership Council (ΗΑLC) και με βασικό σκοπό να κινητοποιηθεί η νέα γενιά, να αξιοποιηθούν τα νέα τεχνολογικά δεδομένα και να μεθοδευτούν αποτελεσματικότεροι τρόποι για την προβολή και διεκδίκηση των δικαίων του Ελληνισμού.

«Πιστεύω σθεναρά στη δύναμη του ελληνικού πνεύματος» τόνισε, σημειώνοντας μεταξύ άλλων: «Είμαι ένας απλός στρατιώτης σε μια ομάδα που θα μπορούσε τελικά να γίνει ισχυρή δύναμη στην κοινότητά μας και στην ελληνική διασπορά. Μια δύναμη που μπορεί πραγματικά να βοηθήσει την Ομογένεια, την Κύπρο και την Ελλάδα».

Στην εκδήλωση μετά δείπνου προβλήθηκε βίντεο με συνοπτική παρουσίαση της ζωής, της επαγγελματικής πορείας, των επιτευγμάτων και των αγαθοεργιών του Νίκου Μούγιαρη, ο οποίος γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθηένου, σπούδασε και διέπρεψε επιχειρηματικά στη Νέα Υόρκη ως ιδρυτής και ιδιοκτήτης της μεγάλης εταιρείας καλλυντικών MANA και παράλληλα δραστηριοποιείται για δεκαετίες στα δρώμενα της ελληνοαμερικανικής κοινότητας ως στέλεχος του Παγκύπριου Συνδέσμου Αμερικής, αρκετών ομογενειακών φορέων και βασικός χρηματοδότης του λεγόμενου «ελληνικού λόμπι», ενώ πάμπολλες είναι οι προσφορές του για κοινωνικούς, πολιτιστικούς και εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Ανάμεσα στους παραβρισκόμενους στην εκδήλωση ήταν η Αμερικανίδα πρέσβης στη Λευκωσία Καθλίν Ντόχερτι (σ.σ. στον χαιρετισμό της αναφέρθηκε στη Διάσκεψη της Ελβετίας, υποστηρίζοντας ότι «πιθανόν να είναι η καλύτερη ευκαιρία να λυθεί το Κυπριακό τα τελευταία 43 χρόνια» και εξέφρασε την ελπίδα «να είναι επιτυχής», ενώ μίλησε με εγκωμιαστικά λόγια για τον τιμώμενο της βραδιάς), η Δημοκρατική βουλευτής της Νέας Υόρκης Κάρολιν Μαλόνι, ο πολιτειακός γερουσιαστής Μιχάλης Γιάνναρης, η πολιτειακή βουλευτής Αραβέλλα Σιμωτά, η πολιτειακή βουλευτής και υποψήφια για το χρίσμα του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος για τη δημαρχία της Νέας Υόρκης Νικόλ Μαλλιωτάκη, ο κυπριακής καταγωγής δημοτικός σύμβουλος της Νέας Υόρκης Κώστας Κωνσταντινίδης, ο πρέσβης στην Ουάσιγκτον Λεωνίδας Παντελίδης, ο μόνιμος αντιπρόσωπος στον ΟΗΕ πρέσβης Κορνήλιος Κορνηλίου, ο αναπληρωτής μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον ΟΗΕ Διονύσιος Καλαμβρέζος, ο γενικός πρόξενος πρέσβης Βασίλης Φιλίππου, ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κούτρας και ο πρόξενος της Ελλάδας Μάνος Κουμπαράκης.

Εκτός από τους προαναφερθέντες μίλησαν για τον κ. Μούγιαρη ο πρόεδρος της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ, ο πρόεδρος του Κυπροαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Νίκος Νικολάου, η εκτελεστική διευθύντρια του Επιμελητηρίου Δέσποινα Αξιωτάκη και η πρόεδρος των Νέων Επαγγελματιών του Επιμελητηρίου Χριστίνα Σαΐλα.

Παρουσιάστρια της εκδήλωσης ήταν η κυπριακής καταγωγής δημοσιογράφος του τηλεοπτικού δικτύου FOΧ, Νικόλ Πετταλίδη.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: