Η Ελλάδα βρίσκεται σε ένα ήσυχο «πολιτικά» καλοκαίρι εξαιτίας του νέου μνημονίου διάρκειας 14 μηνών




Γράφει ο Ανδρέας Τσιλογιάννης

Βρισκόμαστε, επιτέλους, μπροστά σε ένα πολιτικά «ήσυχο» καλοκαίρι.

Η επικεφαλής του «ΔΝΤ» κ. Κριστίν Λαγκάρντ ενημερώνει τα μέλη του συμβουλίου του Ταμείου, πως η Ελλάδα, ήδη, βρίσκεται σε ένα νέο μνημόνιο διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών, με στόχο την έξοδο της χώρας από την ανθρωπιστική κρίση, τα μνημόνια και με σκοπό να βγει στις αγορές το αργότερο τον Μάρτιο του 2018.

Το καλοκαίρι του 2017 προσφέρεται για μπάνια χωρίς άγχος, καθώς οι εγχώριες πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν, ευτυχώς, την επανάληψη των αντίστοιχων γεγονότων του καλοκαιριού του 2015.

Καλοκαίρι του 2015, η συγκυβέρνηση Σύριζα – Ανελ του Έλληνα Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα και του κ. Πάνου Καμμένου παίζει με τα νεύρα των εταίρων – δανειστών, αλλά και με το μέλλον του ελληνικού λαού, εξαιτίας ενός χαμένου εξαμήνου μη διαπραγμάτευσης, μέσα σε μια περίεργη πολιτική κατάσταση με χαρακτηριστικά στασιμοχρεοκοπίας και ενός κυβερνητικού «gambling».

Στο λεξιλόγιο του Έλληνα, τέτοιες μέρες του Ιουνίου του 2015, μπροστά στο χείλος της χρεοκοπίας, εισέρχεται ο κεφαλαιακός έλεγχος, αγγλιστί «capital controls», οι τράπεζες για ορισμένες μέρες παραμένουν κλειστές.

Η Ελλάδα μπαίνει σε μια σύντομη «μίνι» προεκλογική περίοδο, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, οδηγεί την χώρα στο γνωστό δημοψήφισμα.

Το δημοψήφισμα πραγματοποιείται στις 15 Ιουλίου του 2015, το «ΟΧΙ» του ελληνικού λαού γίνεται «ΝΑΙ», η ελληνική κυβέρνηση, υπό το βάρος της άτακτης χρεοκοπίας και ενός σίγουρου GREXIT υποκύπτει στις πιο σκληρές απαιτήσεις των εταίρων – .

Η Βουλή των Ελλήνων ψηφίζει τον Δεκαπενταύγουστο του 2015 το πρώτο «μνημόνιο της αριστεράς», ή ορθά το τρίτο μνημονιακό πρόγραμμα με τους εταίρους – δανειστές.

Οι επιπτώσεις του καταστρεπτικού πρώτου εξαμήνου για την Ελληνική Οικονομία, η επιβολή των «capital controls» αλλά και το σκληρό από τους εταίρους – δανειστές στην τρίτο μνημόνιο που δεν βγαίνει, οδηγούν στην εξαθλίωση μεγάλο μέρος του ελληνικού λαού, την ανεργία στα ύψη και το κλείσιμο μεγάλου αριθμού ελληνικών επιχειρήσεων.

Oι πρόωρες εκλογές του Σεπτεμβρίου του 2015 φέρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ σε νέα νίκη και ο κ. Αλέξης Τσίπρας σχηματίζει εκ νέου κυβέρνηση με τον εταίρο κ. Πάνο Καμμένο των Ανελ.

Τον λογαριασμό πληρώνει η Ελλάδα, η χώρα μπαίνει πιο βαθιά στην δίνη της ύφεσης, της οικονομικής κρίσης αλλά και ανήμπορη να αντιδράσει ως προς τις δυσβάσταχτες ορέξεις των εταίρων – δανειστών.

Βρισκόμαστε πλέον στο καλοκαίρι του 2017, μετά από μια περίοδο διαπραγμάτευσης, η κυβέρνηση αποφασίζει να έρθει σε συμφωνία με τους εταίρους – δανειστές στο Εurogroup της 15ης Ιουνίου 2017 στο Λουξεμβούργο.

Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί να ζήσουμε ξανά ως χώρα, πάλι μήνα Ιούλιο, τις πολιτικές καταστάσεις του καλοκαιριού του 2015, με ενδεχόμενες καταστρεπτικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία αλλά και επαναφορά στη συζήτηση ενός σεναρίου Grexit.

Για να μιλάμε καθαρά.

Η γερμανική πλευρά και συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, παρά τις όποιες αντιρρήσεις του όχι και τόσο γνωστού φιλέλληνα Γερμανού Υπουργού Οικονομικών κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αποφασίζει να κλείσει το θέμα της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, του συμπληρωματικού του τρίτου μνημονίου, όπως μέχρι τότε γνωρίζαμε.

Οι λόγοι σαφέστατοι.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ασχοληθεί μια Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης με το ελληνικό πρόβλημα, όπου ο Έλληνας Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας, ενδεχομένως, θα έθετε συνολικά το ζήτημα διευθέτησης του ελληνικού χρέους.

Η συγκεκριμένη σύνοδος, γίνεται τέσσερεις περίπου μέρες μετά από την ημέρα διεξαγωγής του δεύτερου γύρου των Γαλλικών βουλευτικών εκλογών.

Ο νέος Γάλλος Πρόεδρος κ. Εμανουέλ Μακρόν, διασπαστής των Σοσιαλιστών και το νεότευκτο κεντρώο κίνημά του «Η Δημοκρατία Μπροστά» «REM», κερδίζουν με θριαμβευτικό τρόπο και με τον αριθμό των 350 εδρών την πλειοψηφία της Γαλλικής Εθνοσυνέλευσης.

Η γαλλική πολιτική σκηνή ζει, κυριεύεται, στους «τρελούς» ρυθμούς της υπέρμετρης «Μακρονίτιδας», η οποία θέλει να επεκταθεί και στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο νέος ένοικος του Προεδρικού Μέγαρου των Ηλυσίων και νέος Πρόεδρος της 5ης Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Εμανουέλ Μακρόν, θέλει μια Ευρώπη της ανάπτυξης και έξω από την οικονομική κρίση.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ, γνωρίζει τη βούληση μα και την επιθυμία του νέου Γάλλου Προέδρου για διευθέτηση του ελληνικού χρέους, όπως άλλωστε έχει αναφέρει ο κ. Εμανουέλ Μακρόν στον Έλληνα ομόλογό και σχεδόν συνομήλικο κ. Αλέξη Τσίπρα.

Η κ. Άνγκελα Μέρκελ συναινεί τελικά στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης του νέου μνημονιακού προγράμματος, διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών για την Ελλάδα, χωρίς να αναγκαστεί να τεθεί θέμα στη Σύνοδο Κορυφής το ελληνικό ζήτημα, τρεις μήνες πριν τις γερμανικές εκλογές

Η πολυπόθητη συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και εταίρων – δανειστών κλείνει την Πέμπτη 15 Ιουνίου στο Eurogroup του Λουξεμβούργου.
Τα επίσημα χείλη της επικεφαλής του «IMF» κ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρουν πως βρίσκεται σε ισχύ ένα νέο μνημονιακό πρόγραμμα διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών που έχει ως σκοπό την βιωσιμότητα της ελληνικής οικονομίας και της έξοδο της Ελλάδας από την οικονομική κρίση.

Η Ελλάδα από το κλείσιμο της αξιολόγησης και το νέο διάρκειας δεκατεσσάρων μηνών μνημονιακό πρόγραμμα, έχει να λάβει 8,5 δις ευρώ σε δύο δόσεις, άμεσα τα 7,5 δις ευρώ τα οποία θα καταβληθούν σε υποχρεώσεις πληρωμών και αργότερα η επόμενη δόση από την οποία θα πληρωθούν ληξιπρόθεσμα χρέη.

Άρα στο ταμείο δεν μένει τίποτα.

Σαφέστατα προς θετική κατεύθυνση η ίδρυση, μάλλον από τον Σεπτέμβρη και μετά της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αρκεί βέβαια να λειτουργήσει με καθεστώς που δεν θα εξυπηρετεί κομματικά συμφέροντα, δίνοντας ώθηση στην ελληνική επιχειρηματικότητα.

Η επικεφαλής του «IMF» κ. Κριστίν Λαγκάρντ δηλώνει στο διοικητικό συμβούλιο του «Δ.Ν.Τ.», πως η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα είναι συμφέρουσα, αλλά οι Ευρωπαίοι δεν είναι σε θέση να μιλήσουν, ακόμα τουλάχιστον, για το νέο κούρεμα του ελληνικού χρέους που ενδεχομένως να είναι ικανό ώστε να καταστήσει την ελληνική οικονομία βιώσιμη.

Η διευθέτηση του χρέους μπορεί να συζητηθεί ξανά το 2018, όταν και θα λήξει το νέο δεκατετράμηνο πρόγραμμα στο οποίο ήδη βρίσκεται η ελληνική οικονομία.

Στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου του 2017, δεν γίνεται κανένας λόγος μεταξύ των εταίρων – δανειστών και την κυβέρνηση για την πολυπόθητη ποσοτική χαλάρωση «QE», η οποία οδηγεί στην αύξηση της προσφοράς χρήματος στην οικονομία, στο άνοιγμα των αγορών που αυτόματα σημαίνει αύξηση των επιπέδων των αγορών και της ρευστότητας.

Στις Η.Π.Α., η οικονομική κρίση του 2007 αντιμετωπίζεται επιθετικά από τον απερχόμενο 44ο Αμερικανό Πρόεδρο κ. Μπαράκ Ομπάμα, με αύξηση της παραγωγής, με νέες θέσεις εργασίας, με ανάπτυξη και κυκλοφορία χρήματος.

Στην Ευρώπη, η οικονομική κρίση στην Ελλάδα, χώρα μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης, αντιμετωπίζεται από τη δήθεν νεοφιλελεύθερη δεξιόστροφη πολιτικά Ευρώπη συντηρητικά, με δυσβάσταχτα κλειστού τύπου προγράμματα σκληρής δημοσιονομικής πολιτικής.

Αποτέλεσμα, η μη απόδοση του οικονομικού πλάνου και η εξαθλίωση στην οποία οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια τον ελληνικό λαό, τα αποτυχημένα έτσι κι αλλιώς προγράμματα που έχουν ως αρχικό σκοπό να καταστήσουν βιώσιμη μια χρεοκοπημένη οικονομία.

Η Γερμανίδα καγκελάριος κ. Άνγκελα Μέρκελ με την άρνηση της συζήτησης του ελληνικού θέματος που ενδεχομένως να δώσει και την πολυπόθητη μείωση του χρέους, στην ουσία είναι η πρώτη ηγέτιδα χώρας των εταίρων – δανειστών, η οποία, όχι ανοιχτά, αμφισβητεί και δεν έχει εμπιστοσύνη στα μνημονιακά προγράμματα που έχουν προκριθεί με σκοπό να καταστήσουν βιώσιμη την ελληνική οικονομία.

Δεν θα ξεχάσουμε και τις δηλώσεις του επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του «ΙΜF» κ. Πωλ Τόμσεν, ο οποίος δηλώνει πως έχουν γίνει λάθος στα προηγούμενα προγράμματα, καθιστώντας με αυτή τη δήλωση ως πειραματόζωο έναν λαό που βιώνει με τον πιο σκληρό τρόπο την οικονομική κρίση η οποία έχει μετατραπεί σε ανθρωπιστική.

Όμως και το ελληνικό πολιτικό σύστημα κρίνεται ανήμπορο να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις τις κρίσεις, μόνιμο συστατικό του ελληνικού πολιτικού συστήματος ο φόβος του πολιτικού κόστους, συμπολίτευση – αντιπολίτευση αρνούνται να μπουν σε μια λογική συνθέσεων και να πράξουν τα αυτονόητα ή τα πραγμένα του Κύπριου Υπουργού Οικονομικών κ. Χάρη Γεωργιάδη, ο οποίος είδε ως Υπουργός Οικονομικών μιας χώρας μέσα στη δίνη της κρίσης, μόνο τον τρόπο που οδήγησε την Κυπριακή Δημοκρατία στην έξοδο από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Μιχάλη Ιγνατίου, στην Ελλάδα έχουμε την καρέκλα, την συμπολίτευση , την αντιπολίτευση, τα μνημόνια και όχι το μνημόνιο…

Υστερόγραφο:
Στη λογική του αυτονόητου, δεν προκαλείς έναν λαό, όταν τον έχεις ήδη προκαλέσει. Υπάρχει η σοφή σιωπή.
Συμφωνούμε, πως ο Κώστας χρεοκόπησε την Ελλάδα.
Συμφωνούμε, πως ο συγκάτοικος Αντώνης και ο Αλέξης οδήγησαν και φόρτωσαν την χώρα ακόμα πέντε χρόνια Οδύσσειας.
Συνυπογράφουμε, πως λεφτά δεν υπήρχαν ούτε με αν, ούτε χωρίς αν, ώστε να επιλεγεί ο τρίτος δρόμος που θα οδηγούσε την ελληνική οικονομία στο σκανδιναβικό μοντέλο και όχι στη χρεοκοπία και στις μνημονιακές επιταγές.
Το απάνεμο λιμάνι που θα στεριώσει ο Οδυσσέας και θα δέσει το καράβι της ελληνικής κρίσης δεν βρίσκεται στον κόλπο του Μεραμπέλλου και στις ακτές της όμορφης Ελούντας.
Στην Ελούντα και στα χαρτογραφημένα νερά ιδιωτικής παραλίας ενός εκ των πιο ακριβών ανά τον κόσμο υπερπολυτελών ξενοδοχείων, θα καταλύσουν για μερικές μέρες του Ιούλη ορισμένοι εκ των «συντρόφων» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.
Την ώρα που ο Έλληνας βιώνει εφτά χρόνια και όχι πέντε, όχι σε συνθήκες Οδύσσειας αλλά σε συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης μνημόνια που κάποιος φόρτωσε στον ελληνικό λαό, ορισμένοι εκ των «συντρόφων» της Σοσιαλιστικής Διεθνούς είναι έτοιμοι να αναλύσουν τα διεθνή θέματα, να διαλογιστούν κατακαλόκαιρο, πάντα σε συνθήκες πανάκριβων παρεχόμενων υπηρεσιών.

Σημείωση:
Το απάνεμο λιμάνι του Αιγαίου, το οποίο θα επιτρέψει σε εμάς τους Έλληνες να ξαναχτίσουμε το σκάφος που έχει το όνομα Ελλάδα, με γερά αξιόπιστα υλικά και με σημαία ελληνική, μακριά από επιτηρήσεις, κηδεμονίες και κάθε είδους επιτροπείες δεν έχει βρεθεί ακόμα.
Το ελληνικό, αθάνατο, χωρίς κλείσιμο τραπεζών χωρίς δημοψήφισμα, χωρίς εκλογές και κυρίως ήρεμο πολιτικά καλοκαίρι του 2017 ήρθε.
Έλληνες, ας το απολαύσουμε !!!

  • Ο Ανδρέας Τσιλογιάννης είναι δημοσιογράφος & πολιτικός αναλυτής.
    [email protected]
    Τwitter: TsiloyannisAnd
    Facebook: Andreas Tsiloyannis

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: