Οι εμπορικές σχέσεις και η Βόρεια Κορέα στο επίκεντρο της συνάντησης Τραμπ – Μουν




Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, θα πιέσει σήμερα τον ομόλογό του της Νότιας Κορέας, Μουν Τζέι-ιν, για την επίλυση των διμερών εμπορικών διαφορών όσον αφορά τα αυτοκίνητα και τον χάλυβα, ενώ ουσιαστικό ζήτημα είναι η αντιμετώπιση της πυρηνικής απειλής από τη Βόρεια Κορέα.

Ο Νοτιοκορεάτης πρόεδρος πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον μετά την ανάληψη των καθηκόντων του τον Μάιο. Σήμερα, είναι η δεύτερη ημέρα διαβουλεύσεων με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.

Στην ατζέντα των συνομιλιών περιλαμβάνονται επίσης το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD και ο ρόλος της Κίνας στη διαμόρφωση των περιφερειακών ισορροπιών στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Πρόεδρος Μουν μαζί με τον Πρόεδρο Τραμπ και την σύζυγό του Μελάνια είχαν χθες το βράδυ δείπνο στην αίθουσα State Dining Room του Λευκού Οίκου.

“Γνωρίζω ότι συζητάτε με τους ανθρώπους σας την πολύπλοκη φύση της υπόθεσης με τη Βόρεια Κορέα, τα θέματα του εμπορίου όπως κι άλλα θέματα. Θα τα συζητήσουμε όλα και ίσως οι συνομιλίες διαρκέσουν μέχρι αργά το βράδυ”, είπε ο Τραμπ στον ομόλογο του. “Θέλω επίσης να σας συγχαρώ για την εκλογική σας νίκη. Ήταν μια μεγάλη νίκη και κάνατε φανταστική δουλειά. Πολλοί δεν το περίμεναν αυτό. Εγώ το περίμενα”, πρόσθεσε.
Οι δύο ηγέτες έχουν ισχυρό συμφέρον στην οικοδόμηση μιας ουσιαστικής σχέσης συνεργασίας, ενώ οι εντάσεις που υπάρχουν στις διμερείς σχέσεις αναμένεται ότι θα καταστήσουν δύσκολη την προσπάθεια αυτή.

Ο Τραμπ έχει μιλήσει με σκληρή γλώσσα για το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα, ενώ έχει απειλήσει με την επαναδιαπραγμάτευση ή την κατάργηση της διμερούς εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου. Ο πρόεδρος Μουν τηρεί επιφυλακτική στάση για το αμερικανικό αντιπυραυλικό σύστημα THAAD, το οποίο έχει αναπτυχθεί σε νοτιοκορεατικό έδαφος από τον περασμένο Μάρτιο.

“Νομίζω ότι θα έχουν μία φιλική και ειλικρινή συζήτηση για τις εμπορικές σχέσεις”, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου επισημαίνοντας την ανησυχία της αμερικανικής πλευράς για τους περιορισμούς που υπάρχουν στις πωλήσεις αμερικανικών αυτοκινήτων στη νοτιοκορεατική αγορά αλλά και το πλεόνασμα του κινεζικού χάλυβα που εισάγεται στην αμερικανική αγορά, μέσω της Νότιας Κορέας.

Μετά το χθεσινοβραδινό δείπνο, ο πρόεδρος Τραμπ έγραψε στο Twitter ότι είχε “μία πολύ καλή συνάντηση” με τον Μουν κι ότι συζητήθηκαν “αρκετά ζητήματα”. Μεταξύ αυτών, η Βόρεια Κορέα, αλλά και μια νέα εμπορική συμφωνία!”.

Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ με τη Νότια Κορέα σχεδόν υπερδιπλασιάστηκε από την εφαρμογή της εμπορικής συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου (KORUS) μεταξύ των δύο χωρών το 2012, από 13,2 δισεκατομμύρια δολάρια το 2011, σε 27,7 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016. Οι αρχικές προβλέψεις ανέφεραν αύξηση της οικονομικής αξίας των αμερικανικών εξαγωγών κατά 10 δισεκατομμύρια δολάρια το χρόνο.

Ωστόσο, οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2016, σε σύγκριση με το 2011. Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στο Reuters τον Απρίλιο, ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει “άθλια” τη διμερή εμπορική συμφωνία με τη Σεούλ τονίζοντας ότι θα προχωρήσει στην επαναδιαπραγμάτευση ή την κατάργησή της.

Ο Πρόεδρος Μουν στην ομιλία του στο Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο την Τετάρτη είπε ότι υπό την προεδρία του, οι μη δίκαιες εμπορικές πρακτικές θα τερματιστούν, όπως επίσης και τα προβλήματα που εμποδίζουν τον ελεύθερο ανταγωνισμό στην οικονομία.

Η Νότια Κορέα εφαρμόζει περιορισμούς στην εισαγωγή εμπορευμάτων, αλλά και παρεμβατική πολιτική στη διαμόρφωση της τιμής των προϊόντων.

Ο Πρόεδρος Τραμπ έχει ανάγει την υπογραφή διμερών εμπορικών συμφωνιών σε κεντρικό πυλώνα της πολιτικής του, στο πλαίσιο υλοποίησης των προεκλογικών εξαγγελιών του για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ αλλά και την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας μέσω των εξαγωγών.

Οι πληροφορίες από την Ουάσιγκτον αναφέρουν ότι παρά τις εντάσεις για το ζήτημα που έχει προκύψει με τη Βόρεια Κορέα, σημαντικό μέρος των συναντήσεων μεταξύ των δύο προέδρων θα διατεθεί στη συζήτηση για την εξεύρεση τρόπων εκτόνωσης της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

Ο Πρόεδρος Μουν από την πλευρά του έχει δηλώσει ότι επιθυμεί τη φιλία του Τραμπ αλλά και την εξεύρεση κοινού τρόπου δράσης στην επίλυση του προβλήματος από το πυρηνικό και το πυραυλικό πρόγραμμα της Βόρειας Κορέας.

Ο Τραμπ επιδιώκει την ανάπτυξη ενός φιλικού πλαισίου σχέσεων με ένα νέο ηγέτη, καθώς αρχίζει να εκνευρίζεται διαπιστώνοντας ότι η προσωπική σχέση φιλίας του με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ δεν απέδωσε τα αναμενόμενα αναφορικά με τις προσπάθειες του Πεκίνου στην άσκηση πιέσεων προς την Πιονγκγιάνγκ. Οι ΗΠΑ προχώρησαν χθες στην επιβολή κυρώσεων σε δύο Κινέζους πολίτες και μία ναυτιλιακή εταιρία για τη βοήθεια που προσφέρουν στη Βόρεια Κορέα, ενώ κατηγόρησαν κινεζική τράπεζα για “ξέπλυμα χρήματος” που γίνεται για λογαριασμό της Βόρειας Κορέας.

Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ γνωστοποίησε τα σχέδιά της για την πώληση αμερικανικών όπλων οικονομικού ύψους 1,42 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ταϊβάν. Η εξέλιξη αυτή εκτιμάται ότι θα προκαλέσει αρνητικά σχόλια στο Πεκίνο και ίσως περαιτέρω σκλήρυνση της κινεζικής στάσης στο ζήτημα της Βόρειας Κορέας.

Σε συνέντευξή του που παραχώρησε την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, ο πρόεδρος Μουν δήλωσε ότι θα ήθελε να συζητήσει μία διπλή προσέγγιση στις προσπάθειες επίλυσης του προβλήματος με τη Βόρεια Κορέα, με την ενεργοποίηση πλαισίου διαλόγου και ταυτόχρονα την εφαρμογή διεθνών κυρώσεων. “Προτίθεμαι να έχω ειλικρινείς κι ανοιχτές συζητήσεις με τον Πρόεδρο Τραμπ για μία σταδιακή προσέγγιση του προβλήματος”, είχε τονίσει.

Το αντιπυραυλικό σύστημα THAAD είναι άλλο “σημείο τριβής” στις διμερείς σχέσεις στο πλαίσιο της γενικότερης πιο μετριοπαθούς προσέγγισης του προέδρου Μουν.

Ο ίδιος εξέφρασε την έκπληξή του στα τέλη Μαΐου μαθαίνοντας ότι τέσσερις ακόμη εκτοξευτήρες του ίδιου συστήματος είχαν φτάσει στη χώρα του, ενώ διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας, καθώς το υπουργείο Άμυνας στη Σεούλ δεν τον είχε ενημερώσει σχετικά. Η εγκατάσταση του αντιπυραυλικού συστήματος έχει προκαλέσει την αντίδραση της Κίνας, εξαιτίας του ισχυρού συστήματος ραντάρ που επιτηρεί την περιοχή ευθύνης του THAAD και την εικόνα που θα έχουν η Νότια Κορέα αλλά και οι ΗΠΑ από τις μετακινήσεις κινεζικών στρατιωτικών δυνάμεων σε πραγματικό χρόνο.

Ο Λευκός Οίκος υποβάθμισε τη σημασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο προέδρων για το THAAD, δηλώνοντας ότι ο πρόεδρος Μουν θα διαβεβαιώσει την αμερικανική πλευρά ότι η πρόσφατη απόφασή του για την αναβολή πλήρους ανάπτυξης του συστήματος, μέχρι την πραγματοποίηση μιας περιβαλλοντολογικής μελέτης, προέκυψε από την εφαρμογή εσωτερικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, άλλο σημαντικό θέμα σε σχέση με το THAAD είναι η κάλυψη του οικονομικού κόστους για την ανάπτυξη και επιχειρησιακή αξιοποίησή του σε νοτιοκορεατικό έδαφος, ενώ δεν έχει διευκρινιστεί εάν η διάσταση αυτή του προβλήματος θα διασυνδεθεί με τις εξελίξεις στις εμπορικές σχέσεις των δύο χωρών.

Στο γενικότερο πλαίσιο αντιμετώπισης της απειλής από τη Βόρεια Κορέα, οι δύο πρόεδροι αναμένεται να εκφράσουν την αποφασιστικότητά τους για την εκτόνωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο.

“Οι ομοιότητες στην προσέγγισή μας είναι ήδη εμφανείς. Ακόμη κι αν διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις για την έναρξη διαλόγου (με τη Βόρεια Κορέα), πρέπει να διατηρήσουμε και να κλιμακώσουμε τις πιέσεις. Αυτή είναι η προσέγγιση του Προέδρου Μουν, όπως και του Προέδρου Τραμπ”, δήλωσε αξιωματούχος του Λευκού Οίκου.

30/06/2017 10:03
ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Ουάσιγκτον, United States

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: