Διάσκεψη πυροτεχνημάτων και εντυπώσεων: Μία διαφορετική “ματιά” από το Κραν Μορτάνα




Του Τάσου Παπαδόπουλου

Με μια θολή πρόταση, που σκοπό είχε να επαναφέρει από την πίσω πόρτα το φιλοτουρκικό σχέδιο Ανάν, οι Τούρκοι επιχείρησαν, χθες εδώ στο Κραν Μοντάνα, στη Διάσκεψη για το Κυπριακό, να εμφανισθούν ότι επιδιώκουν να καλύψουν τα θέματα των εγγυήσεων, τη συνθήκη συμμαχίας, την αποχώρηση των στρατευμάτων και τέλος την εφαρμογή της λύσης.

Μια πρόταση που ήταν προφορική και που στην ουσία δεν προέβλεπε ούτε απόσυρση των στρατευμάτων, ούτε την κατάργηση των εγγυήσεων, γι αυτό και απορρίφθηκε αμέσως από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Οι Τούρκοι μίλησαν για απόσυρση τμήματος των στρατευμάτων και όχι για πλήρη αποχώρηση, ενώ για τις εγγυήσεις άφησαν το θέμα προς συζήτηση σε μελλοντικό χρόνο.

Η πρόταση Τσαβούσογλου προβλέπει μηχανισμό παρακολούθησης της συμφωνίας με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις τρεις εγγυήτριες δυνάμεις, τα δύο μέρη της μελλοντικής ελληνοκυπριακής και τουρκοκυπριακής συνιστώσας πολιτείας, δύο από το ομοσπονδιακό κράτος της Κύπρου και έναν από τα Ηνωμένα Έθνη.

Από την πρόταση αυτή παρατηρεί κανείς ότι απουσιάζει εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο στην πρώτη Γενεύη, όσο και στο Κραν Μοντάνα τώρα, οι Τούρκοι αντιμετωπίζουν αρνητικά την παρουσία της Ε.Ε.

Κι επειδή τίποτα δεν κάνουν τυχαία οι Τούρκοι, είναι προφανές ότι επιδιώκουν μια λύση κομμένη και ραμμένη στα μέτρα τους, χωρίς την παρουσία της Ε.Ε. μια και το Ευρωπαϊκό κεκτημένο τους κάθεται στο σβέρκο και με την μικρότερη δυνατή συμμετοχή των ΗΕ.

Εξάλλου το είπε καθαρά ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσφατη επίσκεψη του στην Αθήνα, παρουσία του Α. Τσίπρα αναφερόμενος στο κυπριακό, όταν δήλωσε ότι το θέμα δεν αφορά τον ΟΗΕ.

Ένα ακόμη αξιοσημείωτο γεγονός, είναι αυτό την απουσίας σήμερα από το Κραν Μοντάνα του αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ, Τζέφρι Φέλντμαν, που χθες πρότεινε να καταθέσουν σήμερα γραπτώς προτάσεις για τη νέα κατάσταση πραγμάτων στα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων, για τις ανησυχίες Ε/Κ και Τ/Κ καθώς και για τον μηχανισμό εφαρμογής τους.

Πάντως όπως όλα δείχνουν και από τις δηλώσεις που έγιναν, η αυριανή ημέρα θα είναι κρίσιμη και καθοριστική για το μέλλον της Διάσκεψης.

Η επιχείρηση του ΟΗΕ να συγκεράσει εκ διαμέτρου αντιτιθέμενες απόψεις, μοιάζει με άσκηση που κανένας δυνατός λύτης δεν θα μπορούσε να λύσει. Ο κ. Άιντε παρά τα στραβοπατήματα του, επιμένει να λύσει τον γόρδιο δεσμό, που στην πραγματικότητα έχει ένα κλειδί, την Τουρκία και την αδιαλλαξία της…

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: