Δεσμεύσεις για ασκήσεις σε στεριά και θάλασσα από την Κυπριακή Δημοκρατία




Με τις ΝΟΤΑΜ Α0760 και Α0761, η Κυπριακή Δημοκρατία δέσμευσε μεγάλη έκταση που καλύπτει το μεγαλύτερο μέρος του Τροόδους, για ασκήσεις της Πολεμικής Αεροπορίας που θα διεξαχθούν από τις 7 μέχρι και τις 14 Ιουνίου με πτήσεις σε ύψος μέχρι και 8.000 πόδια.

Σύμφωνα με τον “Φιλελεύθερο”, η περιοχή ξεκινά ανατολικά από την Ορούντα και φτάνει στα βόρειά της όρια μέχρι την Ευρύχου και από εκεί μέχρι τη Χαλεύκα, στην Τηλλυρία και την Αργάκα.

Εκτείνεται προς τη Γιόλου και το νότιο όριο της ζώνης της άσκησης επεκτείνεται προς Μαλιά και Κισσούσα και από εκεί στη γραμμή Μονιάτη – Πελένδρι μέχρι το Φτερικούδι, το Μιτσερό και την Ορούντα.

Με τρίτη ΝΟΤΑΜ (Α0762), που αφορά στην περίοδο 7 έως 14 Ιουνίου, δεσμεύτηκε επίσης για ασκήσεις Πολεμικής Αεροπορίας, στην ορεινή και ημιορεινή περιοχή από τον Λουβαρά μέχρι τον Αρακαπά, το Κελλάκι, το Αρμενοχώρι και την Αψιού. Αφορά πιο χαμηλού ύψου πτήσεις και συγκεκριμένα μέχρι και 4.000 πόδια.

Τέταρτη ΝΟΤΑΜ (11 έως 14 Ιουνίου) δεσμεύει μεγάλο μέρος της θάλασσας νότια της Κύπρου σε βάθος μέχρι και 60 χιλιόμετρα από τις ακτές και μήκους μεγαλύτερου των 100 χιλιομέτρων, για πτήσεις στο πλαίσιο στρατιωτικών ασκήσεων σε υψόμεντρο κάτω των 3.500 ποδών.

Για την ίδια περίπου περίοδο, η Τουρκία με παράνομες ΝΟΤΑΜ «δέσμευσε» μία περιοχή βόρεια και νότια του Πενταδακτύλου μεταξύ Λαπήθου – Καραβά και Δικώμου – Κιόνελλι, για ασκήσεις χωρίς πυρά, όπως και δύο περιορισμένης έκτασης θαλάσσιες ζώνες στον κόλπο Αμμοχώστου, στην περιοχή όπου βρίσκεται τις τελευταίες εβδομάδες το «Μπαρμπαρός».

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: