Αμφιβολίες από το Μαξίμου για το Eurogroup: Είναι πολύ μακριά η συμφωνία με τους δανειστές…




Με μια δήλωση προς το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων, κυβερνητικός αξιωματούχος φαίνεται να θέτει εν αμφιβόλω την επίτευξη συμφωνίας στο αυριανό Eurogroup, επιρρίπτοντας την ευθύνη για αυτό το ενδεχόμενο στο Βερολίνο.

Κυβερνητική πηγή, σχολιάζοντας τις τελευταίες εξελίξεις ενόψει της συνόδου των Υπουργών Οικονομικών την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, είπε στο ΑΠΕ ότι «είμαστε πολύ μακριά από την εξεύρεση λύσης στο αυριανό Eurogroup, με δεδομένο ότι η Γερμανία δεν έχει κάνει κανένα βήμα προόδου».

Αν δεν υπάρξει κάποια θετική κίνηση τις επόμενες ώρες ή κατά τη διάρκεια του Eurogroup από το Γερμανό Υπουργό Οικονομικών, τότε φαίνεται ότι την «καυτή πατάτα» θα αναγκαστεί να την πάρει στα χέρια της η Μέρκελ, προσθέτει ο ίδιος αξιωματούχος ο οποίος φέρεται να είναι «πολύ κοντά στην ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης».

Το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, αναφέρει ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός έχει ήδη συνεννοηθεί με τον Ντόναλντ Τουσκ ότι σε περίπτωση αποτυχίας του Eurogroup, την επομένη το πρωί θα κατατεθεί γραπτό αίτημα για τη σύγκληση του Euro Summit (Σύνοδος των 19 χωρών της Ευρωζώνης), στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής.

Χθες, σε συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στα μέλη της κυβέρνησής του ότι η Αθήνα δεν θα αποδεχτεί καμία συμφωνία με τους εταίρους που να μην περιέχει και ρύθμιση για το ελληνικό χρέος και ζήτησε την έγκριση των υπουργών του προκειμένου, σε τέτοια περίπτωση να ζητήσει πολιτική λύση υψηλού επιπέδου, σε Σύνοδο Κορυφής, που είναι προγραμματισμένη για τις 22 του τρέχοντος μηνός.

Tο αίτημα για ρύθμιση του ελληνικού χρέους προτάσσει ο κ. Τσίπρας σε άρθρο του στη γαλλική Le Monde και στη γερμανική Die Welt.

«Για τους Γάλλους, τους Γερμανούς ή τους Ιταλούς, το ελληνικό χρέος είναι απλά ένα πρωτοσέλιδο στις εφημερίδες. Για τους συμπολίτες μου αποτελεί μια καθημερινή αγωνία, ενώ προσπαθούν να αλλάξουν τη χώρα τους, να ξανασταθούν στα πόδια τους», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Ο Πρωθυπουργός επαναλαμβάνει τη θέση του ότι η Ελλάδα, παίρνοντας δύσκολες αποφάσεις, έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, προχωρώντας στις απαραίτητες, όπως λέει, διαρθρωτικές αλλαγές, και αναμένει τώρα από τους δανειστές «να σεβαστούν τη χώρα μας και τους κανόνες που οι ίδιοι έγραψαν».

Η κριτική που ασκείται στην ελληνική κυβέρνηση από τους εταίρους, κυρίως τους Γερμανούς, αλλά και από την εσωτερική αξιωματική αντιπολίτευση, είναι ότι η Ελλάδα έχει ψηφίσει πράγματι όλα τα προαπαιτούμενα μέτρα, αλλά είτε δεν τα έχει υλοποιήσει καν, είτε το έχει κάνει σε πολύ μικρότερη κλίμακα.

Διπλωμάτης βόρειας χώρας-μέλους της ΕΕ στην Αθήνα, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ότι η υλοποίηση των πραγματικά μεταρρυθμιστικών μέτρων, όπως είναι η απελευθέρωση της ενέργειας, η εξάλειψη της γραφειοκρατίας που, όπως είπε, δυσκολεύει τις επενδύσεις, κ.λπ., είναι πιο σημαντική για την Ελλάδα παρά η ρύθμιση του χρέους της, «που έχει ήδη περικοπεί, και εξοφλείται με εξαιρετικά επωφελείς όρους».

Στο άρθρο του στις δύο εφημερίδες, ο κ. Τσίπρας, παρατηρώντας κατ’ αρχάς ότι «η Ελλάδα έκανε τα 2 τελευταία χρόνια της διακυβέρνησης μας περισσότερες μεταρρυθμίσεις από το σύνολο όλων των ευρωπαϊκών κρατών», απαντά στα περί μη υλοποίησης των ψηφισθέντων μέτρων, αναφέροντας παραδείγματα.

«Προχωρήσαμε σε άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, σε μεταρρύθμιση του ΦΠΑ, μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας, αλλά και σε μεταρρυθμίσεις για την αποπολιτικοποίηση της δημόσιας διοίκησης, την καταπολέμηση της διαφθοράς. Προχωρήσαμε σε ένα συμφωνημένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ενώ την ίδια στιγμή τροποποιήσαμε τη νομοθεσία μας ώστε να γίνει πιο φιλική στις ιδιωτικές επενδύσεις»,, σημειώνει.

Όμως, ο κ. Τσίπρας θεωρεί ότι το ελληνικό χρέος είναι εκείνο που, όπως λέει, αποτελεί, όμως, μια διαρκή τροχοπέδη στην ανάπτυξη. Σήμερα βρίσκεται περίπου στα 320 δισ. ευρώ. Και ως προς το ΑΕΠ 180%. Γιατί; Διότι από το 2010 μέχρι σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά περίπου 50 δις.

ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ 14/06/2017 18:35

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: