Ακυβέρνητη πολιτεία: Νέο ναυάγιο στις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία




Σε νέο ναυάγιο οδηγήθηκε και η δεύτερη προσπάθεια σχηματισμού κυβέρνησης στην Ολλανδία, 89 μέρες μετά από τις εκλογές, με το θέμα της μετανάστευσης να φέρεται να είναι εκείνο που ‘τίναξε στον αέρα’ τις διαπραγματεύσεις των επίδοξων εταίρων (Χριστιανοδημοκράτες/CDA, Συντηρητικοί Φιλελεύθεροι/VVD, Κεντρώοι Φιλελεύθεροι/D’66, Πράσινοι Οικολόγοι/GroenLinks).

Σύσσωμος ο σημερινός ολλανδικός Τύπος ασχολείται με τις εξελίξεις και το τι μέλλει γενέσθαι από εδώ και πέρα, με το σενάριο του σχηματισμού μιας κυβέρνησης μειοψηφίας με επικεφαλής τον υπηρεσιακό πρωθυπουργό Rutte, να δείχνει να κερδίζει έδαφος.

Σύμφωνα με την ολλανδική εφημερίδα Trouw: «Οι Πράσινοι μπλόκαραν εκ νέου τις συνομιλίες για τον σχηματισμό κυβέρνησης εξαιτίας του μεταναστευτικού».

Η De Volkskrant σημειώνει πως «Εκ νέου σκόνταψαν οι διαπραγματεύσεις με τους Πράσινους».

Τέλος η NRC Handelsblad καταγράφει: «Μετά την αποχώρηση των Πρασίνων από τις συνομιλίες απομακρύνεται ακόμα περισσότερο το ενδεχόμενο μιας κυβέρνησης πλειοψηφίας».

Κοινή είναι η αίσθηση – η οποία επιβεβαιώνεται και από σχετικές δηλώσεις του συντονιστή των διαπραγματεύσεων – ότι η επίμονη αξίωση του ηγέτη των Οικολόγων Πρασίνων Jesse Klaver να μην παρασχεθεί στήριξη από τη νέα κυβέρνηση σε συμφωνίες τύπου ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, με τις χώρες της Βορείου Αφρικής, οδήγησαν σε αδιέξοδο.

Η θέση αυτή των Πρασίνων προσκρούει στις αντιδράσεις τόσο των Χριστιανοδημοκρατών όσο και των Συντηρητικών Φιλελεύθερων που εμφανίζονται υπέρμαχοι παρόμοιων συμφωνιών.

Ασαφές πάντως παραμένει το τι θα ακολουθήσει από εδώ και πέρα και πώς εν τέλει θα καταστεί δυνατός ο σχηματισμός μιας νέας κυβέρνησης.

Η προηγούμενη προσπάθεια αντικατάστασης των Οικολόγων Πράσινων – στο υπό διαμόρφωση κυβερνητικό σχήμα – με την ChristenUnie προκάλεσε την έντονη ενόχληση των Κεντρώων Φιλελεύθερων, με αποτέλεσμα το εν λόγω σενάριο να ‘καεί’ πριν καλά καλά μπει στο τραπέζι.

Ως εκ τούτου, εμφανίζεται επικρατέστερο το σενάριο σχηματισμού μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μεταξύ VVD, CDA και D’66, καθώς τα υπόλοιπα διαθέσιμα κόμματα είτε είναι ανεπιθύμητα (PVV -Wilders) είτε επιθυμούν να βρεθούν για κάποια περίοδο στα έδρανα της αντιπολίτευσης προκειμένου να ανασυνταχθούν (PvdA) είτε δεν επιθυμούν ως κυβερνητικό εταίρο το VVD (όπως το SP).

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 13/06/2017 16:06

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: