Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου με προεκλογικούς τόνους και ρυθμούς: Αιχμές για Αναστασιάδη




ΛΕΥΚΩΣΙΑ: ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ

Σε… προεκλογικό κλίμα πραγματοποιήθηκε η σημερινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου, γεγονός που φάνηκε πρωτίστως από τον τόνο της συζήτησης και τις αιχμές που έπεφταν βροχή από όλες τις πλευρές.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης ενημέρωσε τους αρχηγούς των κομμάτων για την πρότασή του, που κατέθεσε στις διαπραγματεύσεις για να συγκληθεί νέα Διάσκεψη για το Κυπριακό. Περαιτέρω, αναφέρθηκε στην πορεία των συζητήσεων ενώ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις μελών του Εθνικού Συμβουλίου, που αφορούσαν θέματα τακτικής.

Πολλές φορές, όπως πληροφορούμαστε, ανέφερε απευθυνόμενος σε μέλη του πως «αυτά θα τα πω στη διαπραγμάτευση». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δέχθηκε επικρίσεις από όλες τις πτέρυγες του Εθνικού, από διαφορετικές οπτικές γωνίες. Επικρίθηκε τόσο από το ΑΚΕΛ όσο και από τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

Η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως την έχει παρουσιάσει στο Εθνικό Συμβούλιο, περιλαμβάνει τα εξής: Είναι έτοιμος να πάει σε νέα Γενεύη, νοουμένου ότι θα συμφωνηθεί ότι θα συζητηθεί και θα συμφωνηθεί το θέμα της Ασφάλειας.

Σε περίπτωση που θα επιτευχθεί συμφωνία στο κεφάλαιο της Ασφάλειας, τότε να συζητηθεί και συμφωνηθεί το Εδαφικό. Τότε και μόνο τότε, να συζητήσουν τα υπόλοιπα κεφάλαια εσωτερικής διακυβέρνησης.

Αύριο αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο ο Ειδικός Σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον κατοχικό ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ο κ. Άιντα αναμένεται ότι θα επιχειρήσει να γεφυρώσει τις διαφορές και να εκτονωθεί το κλίμα. Κύριος στόχος του είναι η σύγκληση νέας Διάσκεψης για το Κυπριακό εντός Ιουνίου.

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: