Να αρθεί η αβεβαιότητα για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους ζήτησε ο Μπενουά Κερέ




Την ανάγκη άρσης της αβεβαιότητας σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία τόνισε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ.

Μιλούσε σε συνέδριο που διοργανώνεται σήμερα στη Φρανκφούρτη με θέμα «Ματιά στο χρηματοοικονομικό περιβάλλον της Ευρώπης-Ελλάδα: Επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

«Η σαφήνεια σχετικά με τα μέτρα χρέους είναι επίσης απαραίτητη προϋπόθεση για την πιθανότητα συμμετοχής των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ» σημείωσε ο Μπενουά Κερέ, υπογραμμίζοντας:

«Λυπούμαστε για το γεγονός ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση της Eurogroup δεν επιτεύχθηκε σαφής καθορισμός των μέτρων ελάφρυνσης του χρέους. Οι συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά κατά τη γνώμη μου είναι σημαντικό να επιτευχθεί συμφωνία κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας στις 15 Ιουνίου».

Στο συνέδριο συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Ευκλείδης Τσακαλώτος, καθώς και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Η σαφήνεια στα μέτρα για το ελληνικό χρέος αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για να είναι επιλέξιμα τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών κρατικών ομολόγων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, δήλωσε σήμερα ο Μπενουά Κερέ μιλώντας στο συνέδριο του Economist για την Ελλάδα που διεξάγεται στη Φρανκφούρτη. Ο Κερέ μάλιστα ξεκαθάρισε πως η ΕΚΤ δεν πρόκειται να δεχθεί πολιτικές παρεμβάσεις πάνω στο ζήτημα επαναλαμβάνοντας πως «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη».

Στην ομιλία του ο αξιωματούχος της ΕΚΤ, και υπεύθυνος για το χειρισμό του ελληνικού ζητήματος, υπογράμμισε ταυτόχρονα ότι η εξάλειψη της αβεβαιότητας για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους αποτελεί το «κλειδί» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

«Μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι η αβεβαιότητα για το υψηλό χρέος έχει υπονομεύσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία γενικά και στο χρηματοοικονομικό σύστημα ειδικότερα», δήλωσε ο αξιωματούχος της ΕΚΤ.

Ο κεντρικός τραπεζίτης υπενθύμισε ότι στο πλαίσιο της συμφωνίας του Eurogroup του Μαΐου του 2016, τα μέτρα για το χρέος θα εφαρμοστούν στα μέσα του 2018, στο τέλος του ελληνικού προγράμματος.

«Ωστόσο, με το να υπάρχει αρκετή σαφήνεια σήμερα στα μέτρα θα βοηθήσει να έρθουν νωρίτερα πολλές από τις ευεργετικές επιπτώσεις, ιδιαίτερα η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια κοινότητα στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να επανέλθει στο μονοπάτι της ομαλότητας και σταθερότητας», δήλωσε.

«Πέρυσι τον Ιούνιο το ΔΣ της ΕΚΤ ξεκαθάρισε ότι θα εξέταζε την πιθανή αγορά ελληνικών ομολόγων υπό το πρόγραμμα PSPP, λαμβάνοντας υπόψη την πρόοδο στην ανάλυση και στην εξέλιξη της βιωσιμότητας τους ελληνικού χρέους, καθώς και άλλων στοιχείων γύρω απ’ τη διαχείριση κινδύνου», σημείωσε ο κ. Κερέ, τονίζοντας «οποιαδήποτε απόφαση λάβει το Ευρωσύστημα θα είναι ανεξάρτητη και αυτόνομη.

Ο Γάλλος τραπεζίτης και στενός συνεργάτης του Μάριο Ντράγκι ζήτησε ακόμη αφοσίωση στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί και είπε πως για να ανέλθει η πραγματική οικονομία χρειάζεται να επιστρέψουν στις τράπεζες οι τραπεζικές καταθέσεις σημειώνοντας πως το 45% των δανείων είναι «κόκκινα».

Η κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών αυξήθηκε, διαπιστώνει ο Κερέ

Η πλήρης και έγκαιρη εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων σχετικά με την εκκαθάριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, που ψηφίσθηκαν πρόσφατα στην Ελλάδα, θα έχει κρίσιμη σημασία για τη στήριξη της απαιτούμενης μεγαλύτερης προσπάθειας στην κατεύθυνση αυτή, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη, με θέμα: «Ελλάδα: Μία επιστροφή στις χρηματοπιστωτικές αγορές;».

Ο αξιωματούχος της ΕΚΤ σημείωσε ότι υπήρξε πρόοδος στις ελληνικές τράπεζες, αλλά υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά να γίνει για να μπορέσουν οι πιστώσεις να είναι θετικός παράγοντας και όχι εμπόδιο για την ανάπτυξη της Ελλάδας και να επιτρέψουν στην ελληνική οικονομία να αντλήσει τα πλήρη οφέλη από την ενίσχυση και διεύρυνση της ανάκαμψης της Ευρωζώνης.

Η κεφαλαιακή επάρκεια, είπε, των ελληνικών τραπεζών ενισχύθηκε , με τον κεφαλαιακό δείκτη (CET1) να αυξάνεται στο 16-17% στο τέλος του 2016 από 11% στο τρίτο τρίμηνο του 2015, ενώ και η διακυβέρνηση των τραπεζών βελτιώθηκε, όπως φάνηκε από τις σημαντικές αλλαγές στη σύνθεση των διοικητικών συμβουλίων τους πέρυσι. «Και είναι σημαντικό ότι η κερδοφορία τους ανέκαμψε το 2016 μετά από έτη σημαντικών ζημιών. Η μέση απόδοση ενεργητικού βελτιώθηκε από -1,9% το 2015 στο 0,1% το 2016, με βάση επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες».

Ο κ. Κερέ τόνισε τρία στοιχεία των πρόσφατων μεταρρυθμίσεων σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ως ιδιαίτερα σημαντικά:

• Πρώτον, την αναθεώρηση του πλαισίου εξωδικαστικού διακανονισμού χρεών. Το στοιχείο αυτό, είπε, έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα, καθώς πολλές εταιρείες της έχουν μεγάλα χρέη τόσο στις τράπεζες όσο και στο δημόσιο.

• Δεύτερον, τις διατάξεις που διευκολύνουν συμφωνίες για την αναδιάρθρωση των χρεών.

• Τρίτον, το πλαίσιο ηλεκτρονικών δημοπρασιών. Μία πλατφόρμα ηλεκτρονικών δημοπρασιών, είπε, έχει γίνει πολύ σημαντική, καθώς οι δημοπρασίες με φυσική παρουσία έχουν ουσιαστικά σταματήσει, προκαλώντας σημαντικές ζημιές για τους πιστωτές, του οφειλέτες και την οικονομία συνολικά.

Αναφερόμενος στις ιδιωτικές καταθέσεις των ελληνικών τραπεζών, ο Μπενουά Κερέ είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις μίας διατηρήσιμης επιστροφής τους. Από τον Μάιο του 2015, όταν επιβλήθηκαν οι έλεγχοι στην κίνηση κεφαλαίων, οι ιδιωτικές καταθέσεις έχουν σημειώσει μία περιορισμένη αύξηση της τάξης του 2,5% και παραμένουν 25% χαμηλότερες από τα επίπεδα στο τέλος του 2014, πριν αρχίσουν οι εκροές τους να επιταχύνονται σημαντικά, πρόσθεσε.

Η συνέπεια είναι, συνέχισε, ότι οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να βασίζονται σε σημαντικό βαθμό σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα. Αν και η προσφυγή σε αυτή, περιλαμβανομένης του ELA (έκτακτης χρηματοδότησης από την Τράπεζα της Ελλάδος), έχει μειωθεί από 41% του συνολικού ενεργητικού τους τον Ιούνιο του 2015 σε περίπου 21% σήμερα, η συνολική χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών από την κεντρική τράπεζα εξακολουθεί να ανέρχεται σε πάνω από το 35% του ελληνικού ΑΕΠ.

Η μείωση της χρηματοδότησης από την κεντρική τράπεζα οφείλεται εν μέρει στη βελτιωμένη πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στη διατραπεζική αγορά, σημείωσε ο Κερέ.

Ωστόσο, πρόσθεσε, «για να γίνουν οι πιστώσεις ξανά μία ζωτική πηγή οικονομικής ανάπτυξης της Ελλάδας, πολλά θα εξαρτηθούν από την ικανότητα των τραπεζών να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη των ιδιωτών καταθετών και δημιουργήσουν ξανά σταθερές χρηματοδοτικές γραμμές στις διατραπεζικές αγορές.

«Φυσικά, αυτό δεν εξαρτάται μόνο από τις ίδιες τις τράπεζες. Είναι αναγκαία η γενικότερη μακροοικονομική σταθεροποίηση», είπε ο Κερέ, προσθέτοντας:

«Οι τράπεζες, όμως, πρέπει να συμβάλλουν ενεργητικά στη διαδικασία αυτή, κάνοντας περαιτέρω πρόοδο στη διόρθωση του ενεργητικού τους – μειώνοντας, δηλαδή, τον όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους».

Ο ΓΕΡΟΥΝ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΕΙ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΚΟΜΑ ΕΚΚΡΕΜΟΤΗΤΕΣ ΣΤΑ ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ

31/05/2017
Χρ. Βασιλάκη, ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φρανκφούρτη, Germany

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: