Ψηφίστηκε από την Βουλή η διάταξη για την ίδρυση τεμένους στην Αθήνα




Με τη στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης πλην της Χρυσής Αυγής και του συγκυβερνώντος κόμματος των Ανεξάρτητων Ελλήνων (ΑΝΕΛ), εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της Βουλής, η ρύθμιση για τη συγκρότηση του Νομοθετικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) με την επωνυμία «Διοικούσα Επιτροπή Ισλαμικού Τεμένους Αθηνών», που θα διοικεί το ισλαμικό τέμενος στην Αττική.

Νωρίτερα, στην απόσυρση της διάταξης σχετικά με τους έκτακτους πόρους του ισλαμικού τεμένους στον Βοτανικό, προχώρησε ο υπουργός Παιδείας, κατόπιν αιτήματος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, που επισήμανε τον κίνδυνο άγνοιας της προέλευσης των χρημάτων από νομικά πρόσωπα της αλλοδαπής. Λίγες ώρες πριν, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας την καταψήφιση της ρύθμισης για τη συγκρότηση του Νομικού Προσώπου που θα διοικεί το μουσουλμανικό τέμενος, σημείωσε δηκτικά: «Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω την καταψήφιση ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός (σ.σ. Κ. Ζουράρις) υπογράφει το νομοσχέδιο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Ζουράρις είναι βουλευτής των ΑΝΕΛ.

Λάβρος για τη διχοτόμηση της συγκυβέρνησης στο εν λόγω θέμα ήταν και ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, που ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του θα στηρίξει τη διάταξη.

«Έχουμε υποχρέωση να ψηφίσουμε όλοι για το τέμενος. Όσοι δεν το κάνουν, το κάνουν από θρησκειοκαπηλεία», είπε, ζητώντας όμως ταυτόχρονα και εκείνος να υπάρξουν σαφείς δικλείδες ασφαλείας για τον αποκλεισμό ύποπτων χρηματοδοτήσεων.

«Εμείς βάζουμε πλάτη σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τελεία και παύλα. Δεν παζαρεύουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα με κανέναν. Οι εθνικιστές, οι φοβικοί, οι ακροδεξιοί ας μη ψηφίζουν. Εμείς θα ψηφίζουμε», δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης.

«Δεν θα ήταν εδώ αυτή η αυτονόητη ρύθμιση για τις θρησκευτικές ελευθερίες αν δεν ψήφιζε η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Δεν μπορεί να κυβερνάτε a la carte. Δεν έχετε πλειοψηφία για όλα αυτά τα θέματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και σας θυμίζω πως δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Διότι έχετε σταθερά συγκυβερνήτη σας, τον εθνικολαϊκιστή εταίρο, τον κ. Καμμένο και τους ΑΝΕΛ. Να τους χαίρεστε!», σχολίασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος.

Την υπερψήφιση της επίμαχης διάταξης εκ μέρους του ΚΚΕ, ανακοίνωσε ο βουλευτής, Γιάννης Δελής, σημειώνοντας μάλιστα ότι ίσως πρέπει να εξεταστεί η λειτουργία περισσότερων επίσημων λατρευτικών χώρων Μουσουλμάνων στην Ανατολική Αττική και στη Δυτική Αττική, όπου συγκεντρώνεται ο μεγαλύτερος αριθμός, ώστε να αποσυμφορηθεί ως ένα βαθμό ο Βοτανικός, μια περιοχή που διαχωρίζει την πόλη των Αθηνών από τον δυτικό τομέα του Πειραιά.

Ο εισηγητής των ΑΝ.ΕΛ., Κωνσταντίνος Κατσίκης, επέμεινε στην άρνηση του κόμματός του, υποστηρίζοντας ότι είναι συνεπείς στις θέσεις τους, αφού είχαν ταχθεί και κατά της ίδρυσης του ισλαμικού τεμένους στην Αττική.

Μάλιστα, στηλίτευσε και το γεγονός ότι αυτό θα επιχορηγείται από τον κρατικό προϋπολογισμό, άρα θα επιβαρύνει, είπε, τους Έλληνες φορολογούμενους.

Παράλληλα, επιχειρώντας να αμβλύνει τις εντυπώσεις για τις εσωκομματικές διαφοροποιήσεις στους ΑΝ.ΕΛ, υποστήριξε ότι πάντα ψηφίζουν κατά συνείδηση.

26/05/2017 09:36 – ΚΥΠΕ – Χρήστος Μιχαηλίδης – Ελλάδα/ΑΘΗΝΑ

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: