Προετοιμασία για Σύνοδο Κορυφής Ιουνίου ξεκίνησαν οι ΥΠΕΞ στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων




Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ ξεκίνησε ήδη με την χθεσινή του συνεδρίαση τις προετοιμασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα διεξαχθεί στις 22 και 23 Ιουνίου 2017 εξετάζοντας ένα επικαιροποιημένο σχέδιο ημερήσιας διάταξης που περιλάμβανε μεταξύ άλλων το μεταναστευτικό, θέματα ασφάλειας και άμυνας, το μέλλον της ΕΕ και τις εξωτερικές σχέσεις.

Συγκεκριμένα σε ότι αφορά τη μετανάστευση: το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα προβεί σε ανασκόπηση των όσων συμβαίνουν στη διαδρομή της Κεντρικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένου του πλαισίου εταιρικής σχέσης, στη διαδρομή της Ανατολικής Μεσογείου, συμπεριλαμβανομένης της δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας, στη μεταρρύθμιση του κοινού ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου και μετανάστευσης.

Σε σχέση με την ασφάλεια και την άμυνα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επανεξετάσει τα όσα έχουν επιτευχθεί τους τελευταίους μήνες.

Όσον αφορά Θέσεις απασχόλησης, ανάπτυξη και ανταγωνιστικότητα το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα αξιολογήσει την πρόοδο προς την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς έως το 2018, τη στρατηγική για την ενιαία αγορά, το σχέδιο δράσης της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές και την ενεργειακή ένωση.

Στο κεφάλαιο των εξωτερικών σχέσεων το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα εξετάσει αυτό το θέμα υπό το πρίσμα των πλέον πρόσφατων εξελίξεων

“Η ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου αντικατοπτρίζει τις τρέχουσες προτεραιότητες της ΕΕ: ​​τη διατήρηση της μετανάστευσης υπό έλεγχο και την καταπολέμηση των βασικών αιτιών της, την ασφαλέστερη ζωή των Ευρωπαίων πολιτών, την τόνωση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Διασφαλίζοντας ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου θα είναι παραγωγικό και επιτυχημένο “, δήλωσε σχετικά ο Louis Grech, Αντιπρόεδρος της Μάλτας και Προεδρεύων του Συμβουλίου.

Επιπλέον, σε σχέση με το μέλλον της ΕΕ, η Κομισιόν ζήτησε περαιτέρω προβληματισμό σχετικά με το μέλλον της ΕΕ βάσει της Λευκής Βίβλου της, σύμφωνα με τις 5 ακόλουθες αρχές που περιγράφονται σε αυτό.

“Η επιτυχής ολοκλήρωση της διαδικασίας προβληματισμού θα οδηγήσει σε μια ισχυρότερη Ευρωπαϊκή Ένωση, εξασφαλίζοντας έτσι την ευρωπαϊκή ειρήνη και ευημερία για τις μελλοντικές γενιές. Το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα εξαρτηθεί από την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες” , σημείωσε μετά τη συνεδρίαση ο Louis Grech.

Σε ό,τι αφορά τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες το Συμβούλιο εξέδωσε τις απαραίτητες αποφάσεις για τους κανόνες για τα αμοιβαία κεφάλαια και για τα ενημερωτικά δελτία για την έκδοση και την προσφορά κινητών αξιών.

Ο κανονισμός για τα αμοιβαία κεφάλαια της χρηματαγοράς αποσκοπεί στη στήριξη του ρόλου που διαδραματίζει η χρηματαγορά κατά 1 τρισεκατομμύριο ευρώ για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Ακολουθεί πρωτοβουλίες της ομάδας G20 και του Συμβουλίου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Οι νέοι κανόνες για το ενημερωτικό δελτίο αποσκοπούν στη μείωση ενός από τα κύρια ρυθμιστικά εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες όταν εκδίδουν μετοχές και χρεόγραφα. Αποτελεί βασική συνιστώσα του σχεδίου της Ένωσης για τις κεφαλαιαγορές.

Τέλος η Κομισιόν, ενημέρωσε το Συμβούλιο σχετικά με την πορεία του διαλόγου της με την Πολωνία σχετικά με το κράτος δικαίου. Οι Υπουργοί τόνισαν τη σημασία της συνέχισης του διαλόγου μεταξύ της Κομισιόν και της Πολωνίας.

ΚΥΠΕ – Αθανάσιος Αθανασίου – Βέλγιο/Βρυξέλλες 17/05/2017 09:36

Hellasjournal - Newsletter


%d bloggers like this: